Het verven van je haar

27/10/2023
755
verven van je haar

Haarverven is een populaire manier om je uiterlijk te veranderen en je zelfvertrouwen een boost te geven. Of je nu die grijze haren wilt bedekken, een nieuwe look wilt proberen of gewoon wat speelsheid aan je stijl wilt toevoegen, het verven van je haar kan een geweldige optie zijn. Maar net zoals bij alle schoonheidsrituelen, is het belangrijk om te zorgen dat je het op de veiligste manier doet. In dit artikel zullen we je door enkele belangrijke stappen leiden om je haar veilig te verven en mogelijke risico's te minimaliseren.

Het bleken van je haar

Bleken is een chemisch proces waarbij de natuurlijke pigmenten in het haar worden afgebroken, waardoor het haar lichter wordt. Dit wordt meestal gedaan met een bleekmiddel dat peroxide bevat. De peroxide opent de schubbenlaag van het haar en dringt door tot de cortex, waar het de melanine (het pigment dat het haar zijn kleur geeft) afbreekt. Hoe langer het bleekmiddel op het haar blijft, hoe lichter het haar wordt. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met bleken, omdat het haar kan beschadigen als het niet goed wordt gedaan.

Het verven van je haar

Verven is het proces waarbij een nieuwe kleur aan het haar wordt toegevoegd. Bij het verven van haar wordt een kleurmiddel op het haar aangebracht, dat reageert met de natuurlijke pigmenten in het haar om de gewenste kleur te creëren. Er zijn verschillende soorten haarverf beschikbaar, van tijdelijke kleurspoelingen die na een paar wasbeurten uitwassen, tot permanente haarkleuringen die langdurig in het haar blijven. Wanneer je je haar verft, worden er chemische stoffen gebruikt om de natuurlijke haarkleur te veranderen. Dit proces kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van het type verf dat je gebruikt.

Permanente haarverf: bevat meestal ammoniak en peroxide. Ammoniak opent de schubbenlaag van het haar, zodat de verf diep in de haarschacht kan doordringen. Peroxide helpt dan om de natuurlijke haarkleur af te breken en de nieuwe kleur in het haar vast te zetten.

Semi-permanente en tijdelijke haarverf: bevatten meestal geen ammoniak en peroxide. Deze verfsoorten leggen een laagje kleur over het haar, zonder de haarschacht binnen te dringen. De kleur zal na verloop van tijd vervagen en uitwassen.

Het verven van je haar kan soms redelijk wat schade aanrichten. Dit komt door al de chemische stoffen die het haar naast verkleuren, ook kunnen uitdrogen en beschadigen. Het is daarom belangrijk om het haar goed te verzorgen na het verven, door het gebruik van speciale shampoos en conditioners voor geverfd haar.

verven van je haar

De voordelen van pure haarverf

Het gebruik van zo puur mogelijke haarverf heeft verschillende voordelen voor zowel het haar als de hoofdhuid. Doordat deze haarverven minder chemische stoffen bevatten, zijn ze minder schadelijk voor het haar en de hoofdhuid. Hierdoor blijft het haar gezonder, sterker en glanzender na het verven. Bovendien vermindert het risico op irritatie van de hoofdhuid en allergische reacties.

Lees ook:  Nooit meer grijs haar?

Ook zijn natuurlijke haarverven zoals de haarverf van WECOLOUR vaak verrijkt met voedende ingrediënten zoals oliën, vitaminen en plantenextracten, die het haar extra verzorging en bescherming bieden. Zoek zo naar een haarverf dat geen resorcinol, parabenen of siliconen bevat.

Het gebruik van puur natuurlijke haarverf is daarom een goede keuze voor mensen die hun haar willen kleuren maar tegelijkertijd willen zorgen voor hun haar en hoofdhuid.

Populaire haarverfmethoden

Enkele populaire methoden van haarverven zijn balayage, ombre, en highlights. Balayage is een Franse techniek waarbij de haarverf met de hand wordt aangebracht om een natuurlijk, zon-gekust effect te creëren. Ombre is een andere populaire techniek waarbij het haar van donker aan de wortels naar licht aan de punten overloopt, waardoor er een gradient effect ontstaat.

Highlights
Highlights zijn strepen van lichter haar die door het donkerdere haar worden gemengd, wat zorgt voor een multidimensionaal effect. Deze methoden zijn populair omdat ze een subtiele verandering in haarkleur mogelijk maken zonder een volledige kleurverandering, en ze groeien op een natuurlijkere manier uit dan een volledige kleuring.

verven van je haar

Stap 1: Doe je onderzoek

Voordat je je haar gaat verven, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen om te zorgen dat je de juiste beslissingen neemt voor jouw haar. Begin met het bepalen van de gewenste haarkleur en het type verf dat je wilt gebruiken. Kijk naar de verschillende merken en formules om een product te vinden dat past bij jouw haartype en behoeften. Het is ook verstandig om recensies van anderen te lezen om te zien hoe tevreden zij zijn met het product.

Het raadplegen van een professional
Als je twijfelt over het zelf verven van je haar, overweeg dan om een professional te raadplegen. Zij kunnen je adviseren over de beste kleur en methode voor jouw haar. Vergeet ook niet om een allergietest te doen voor je het product gebruikt, om er zeker van te zijn dat je geen allergische reactie krijgt.

Stap 2: Doe een allergietest

Een allergietest uitvoeren voordat je je haar verft, is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je geen allergische reactie krijgt op de haarverf. Om een allergietest te doen, breng je een kleine hoeveelheid van de haarverf aan op een klein stukje huid, bijvoorbeeld achter je oor of op je onderarm. Laat de verf opdrogen en wacht 48 uur om te zien of er een reactie optreedt. Als je rode, jeukende of gezwollen huid krijgt op de plek waar je de verf hebt aangebracht, kan dit duiden op een allergie en moet je het product niet gebruiken.

Iedere keer een allergietest doen
Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs als je eerder haarverf hebt gebruikt zonder problemen, je nog steeds een allergie kunt ontwikkelen. Daarom is het aan te raden om bij elke keer dat je je haar verft, een allergietest te doen.

Lees ook:  Krullend haar, maar plat van boven? Wat kun je doen

Lees hier ook onze blog over wat te doen tegen een zonneallergie.

Stap 3: Bereid je haar voor

Voordat je je haar gaat verven, is het belangrijk om je haar goed voor te bereiden om de beste resultaten te bereiken en je haar te beschermen. Begin een paar dagen voor het verven met het verzorgen van je haar door het gebruik van een voedend haarmasker of olie om je haar te hydrateren en te versterken. Was je haar 24 tot 48 uur voor het verven niet, zodat de natuurlijke oliën in je haar de hoofdhuid kunnen beschermen tegen de chemische stoffen in de haarverf.

Zorg er ook voor dat je haar vrij is van stylingproducten zoals gel of haarlak, omdat deze producten de verf kunnen beïnvloeden en het resultaat kunnen veranderen. Daarnaast is het handig om een oude handdoek om je schouders te dragen en vaseline langs je haarlijn aan te brengen om je huid te beschermen tegen de verf.

verven van je haar

Stap 4: Het verven van je haar

Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking van de haarverf zorgvuldig volgt en gebruik de meegeleverde handschoenen om je handen te beschermen. Verdeel je haar in secties en breng de verf gelijkmatig aan, te beginnen bij de wortels en werkend naar de punten. Laat de verf de aanbevolen tijd inwerken en spoel je haar daarna grondig uit met warm water. Gebruik een milde shampoo en conditioner die geschikt zijn voor gekleurd haar om je haar te wassen en te verzorgen na het verven.

Stap 5: Verzorg je geverfde haar

Na het verven van je haar is het belangrijk om het haar goed te verzorgen om de kleur zo lang mogelijk mooi te houden en om het haar gezond te houden. Gebruik een shampoo en conditioner die speciaal zijn ontwikkeld voor geverfd haar. Deze producten zijn milder en helpen de kleur te behouden. Vermijd het wassen van je haar met heet water, want dit kan de kleur sneller doen vervagen. Spoel je haar liever af met lauw of koud water.

Haarmaskers en hydratatie
Daarnaast is het goed om regelmatig een haarmasker of leave-in conditioner te gebruiken. Zo kan je je haar hydrateren en extra beschermen. Bescherm je haar ook tegen hitte door hittebeschermende producten te gebruiken als je je haar föhnt of stijlt. Daarnaast is het ook slim om blootstelling aan de zon en chloorwater te vermijden. Deze kunnen de haarverf sneller doen vervagen. Tot slot is het aan te raden om regelmatig naar de kapper te gaan om gespleten haarpunten te laten knippen en je haar in optimale conditie te houden.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Seizoensgebonden make-up look voor je bruiloft

De voordelen van shilajit voor vrouwen

Hoe verminder en verwijder je rimpels, onze tips!

Dikker haar krijgen? Dit is de ultieme gids!

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings