Wat te doen tegen zonneallergie?

10/06/2022
1370
zonneallergie

Is het weer zover bij jou? De rode, jeukende plekjes of bultjes op je lichaam omdat je huid overgevoelig heeft gereageerd op de eerste zonnestralen? Of wellicht is het de eerste keer dat je hier last van hebt. Want ook als je nog nooit last hebt gehad van zonneallergie kan deze allergie zomaar ineens opkomen. Soms wordt de allergische reactie geactiveerd door een combinatie van zonlicht en medicatie of een bepaalde parfum of zeep. Wat de reden ook is voor jouw allergie – je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van die vervelende zonneallergie symptomen af. In deze blog geven we je informatie over wat er te doen valt tegen zonneallergie. Lees dus snel verder!

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een allergie die ontstaat na blootstelling aan uv-straling. Deze uv-straling zit in zonlicht, maar ook in het licht waaraan je wordt blootgesteld in de zonnebank. De allergie uit zich in huiduitslag. Vooral de delen van het lichaam die (lang) in de zon zijn geweest krijgen huiduitslagverschijnselen. De meest voorkomende vorm van zonneallergie is de zogenaamde “polymorfe lichteruptie”, oftewel “zonne-allergie”. Zonneallergie ontwikkelt zich meestal op jongvolwassen leeftijd en komt het vaakst voor bij mensen die een licht huidtype hebben, dat wil zeggen mensen met een lichte huidskleur, blond of rood haar en lichte ogen.

Wat zijn de zonneallergie symptomen?

De symptomen van zonneallergie zijn jeukende huiduitslag met rode, jeukende vlekjes, bultjes, of blaasjes. Deze huiduitslag ontstaat enkele uren tot dagen nadat je bent blootgesteld aan de uv-straling.

Hoe lang duurt zonneallergie?

De huiduitslag die ontstaan is door de zonneallergie gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over. Er is dus meestal geen behandeling nodig om ervoor te zorgen dat de huiduitslag geneest. Het is wel mogelijk om bij de huisarts een zonneallergie creme, gel of tablet te gaan vragen tegen de jeuk of pijn tijdens die dagen.

Wat te doen bij zonneallergie?

Als je last hebt van huiduitslag door zonneallergie, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de plekjes zo snel mogelijk genezen. Ten eerste raden we je aan om zoveel mogelijk uit de zon te blijven totdat de vlekken of bultjes weg zijn. Als je toch de zon in gaat, doe dit dan niet als de zon op zijn sterkst is (tussen 11 en 15 uur) en laat je huid niet te lang in de zon komen. Als je vaker last hebt van zonne-allergie en toch graag in je tuin te vinden bent in de zomer, dan raden we je aan om een terrasoverkapping met zonwering voor jouw huis in Roosendaal, Tilburg, Eindhoven of andere woonplaats te laten maken te laten maken. Zo kun je ten minste in de schaduw genieten van het buitenleven zonder snel last te krijgen van je zonneallergie.

Lees ook:  Make-up: nonchalante look

Hoe kan ik zonneallergie voorkomen?

Er zijn ook een aantal andere manieren waarmee je kunt proberen om je zonneallergie zoveel mogelijk te voorkomen. Dat zijn de volgende:

  • Ga zo weinig mogelijk naar buiten als de zon op zijn sterkst is (tussen 11 en 15 uur);
  • Laat de huid niet te lang in de zon komen en bouw het zonnen langzaam op. Start bijvoorbeeld met maximaal een kwartier in de zon zitten om je huid aan de zon te kunnen laten wennen;
  • Draag lange kleding en een pet wanneer je de zon ingaat;
  • Gebruik een goede zonnebrandcrème  met minimaal factor 30 en smeer je een kwartier voordat je naar buiten gaat in. Elke twee uur moet je je opnieuw insmeren. Ook als je gezwommen of gesport hebt, raden we je aan op opnieuw een dikke laag op te smeren.

Mochten deze tips niet helemaal werken voor jou en heb je een erge uitbraak gehad die na een week nog steeds niet minder is? Ga dan langs de huisarts voor een controle. Deze kan je eventueel medicijnen voorschrijven of je doorsturen naar de dermatoloog. Medicijnen of andere behandelingen zijn meestal alleen nodig bij de mensen die elk jaar veel klachten hebben. Wellicht heb jij geluk en blijft de uitbraak bij deze ene keer. Overgevoeligheid voor zon wordt meestal ook minder met de jaren. Dat is alweer een fijn vooruitzicht!

Benieuwd of zonlicht ook door glas heen komt en of je hier bruin van word? Lees er hier alles over!

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Seizoensgebonden make-up look voor je bruiloft

De voordelen van shilajit voor vrouwen

Hoe verminder en verwijder je rimpels, onze tips!

Dikker haar krijgen? Dit is de ultieme gids!

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings