Hebben hormonen invloed op je nagels?

03/08/2020
2344
hormonen

Hormonen hebben absoluut een effect op nagels. Hormonen zijn lichaamseigen stofjes die allerlei processen in ons lichaam regelen, zoals de stofwisseling (metabolisme), spijsvertering, humeur, seksualiteit en voortplanting. Als het goed is, zijn onze hormonen in balans: we hebben precies die hoeveelheid in ons bloed die nodig is voor normaal functioneren. Als er iets verandert in ons lichaam, veranderen ook onze hormoonspiegels. Belangrijke oorzaken van een hormonale verandering zijn: zwangerschap, overgang en de behandeling van overgangsklachten, vruchtbaarheidsbehandeling, schildklierproblemen, kanker (en de behandeling ervan) en chronische stress. Veranderingen in de hormoonhuishouding, hebben effect op de nagelvorming. Ze kunnen de nagelplaat droger, poreus of breekbaar maken.

Hormoonveranderingen

De toestand van de nagelplaat is cruciaal voor de hechting van kunstnagelproducten. Op een vette nagelplaat hechten gel en acryl slechter dan op een droge nagelplaat. “Als je altijd problemen had met lifting vanwege vettige nagels, dan kunnen je nagelplaten door de hormoonverandering juist het perfecte werkoppervlak voor kunstnagels worden”, vertelt wetenschapper Doug Schoon. “Ook het tegenovergestelde komt voor: als je in het verleden nergens last van hebt gehad, kun je door hormonale veranderingen juist last krijgen van lifting.” 

Er is een boek genaamd: Herstel je hormonen in 10 stappen, voel je beter in 30 dagen. Dit boek geeft meer informatie over de hormoonwerking.

Niet direct effect

Hoewel het dus waar is, dat hormonen iemands nagels kunnen beïnvloeden, moet je het effect ook weer niet overdrijven en de hormonen de schuld geven van slechte hechting tijdens normale hormonale schommelingen. Er doet een theorie de ronde dat vrouwen geen nagelbehandeling zouden moeten ondergaan rondom hun menstruatie, omdat het product dan niet zou hechten. Maar de normale maandelijkse cyclus heeft niet zoveel invloed op de nagels. "De conditie van de nagelplaat verandert echt niet elke maand rondom de menstruatie" zegt Doug. “Hormonen zijn pas de boosdoener voor nagelveranderingen als de verandering vier tot zes maanden aanhoudt.

Bijvoorbeeld: als je een paar cycli lang de pil slikt, zwanger bent of in de overgang raakt. We weten allemaal dat de pil hormonen bevat en dan is het verleidelijk om deze de schuld te geven als je last hebt van lifting. Maar hoewel het hormonale effect van de pil direct is, zie je de invloed van de hormonen pas na vier tot zes maanden terug op de nagels. Hetzelfde geldt voor zwangerschap. Iedereen denkt dat prenatale voedingssupplementen de nagels sneller laten groeien tijdens de zwangerschap. Dat is niet zo. Als de vrouw de vitamines blijft nemen na de bevalling, zullen haar nagels echt niet sneller groeien dat ze voor de zwangerschap deden. Het waren de hormonen die zorgden voor de versnelde groei.”

Menopauze of zwangerschap

Wanneer je echt wilt weten of de hormonen de oorzaak zijn van de nagelverandering, bedenk dan hoe lang de hormonale verandering aan de gang is. Als die verandering vier tot zes maanden eerder begonnen is dan de veranderingen in de nagelplaat, en er zijn geen andere oorzaken te vinden, dan kan het goed door de hormonen komen. Zijn de nagels droger of brozer geworden door de menopauze, dan kun je de nabehandeling een week uitstellen omdat de nagels langzamer groeien en het product langer hecht op het droge nageloppervlak. Als je zwanger bent, dan moet je juist sneller terugkomen om de snelle nagelgroei bij te houden. 

Lees ook:  Kalknagel, hoe te behandelen

Nagels vallen dus niet spontaan af door hormonen en zeker niet op zo’n korte termijn. De veranderingen gaan altijd geleidelijk, niet plotseling en dramatisch.

Lees ook: zelfverzekerder voelen door een ijsbad of invloed van daglicht op je lichaam en gezondheid

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Tepelplakkers, wat kun je er mee?

X Redenen waarom je meer complimenten zou moeten geven

Borsten tape: de uitkomst voor een verleidelijke look

Travel Chic: Je beauty essentials voor een glamoureuze roadtrip

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings