Deuk in nagel, wat kun je er tegen doen?

31/10/2023
1282
deuk nagel

Nagelverzorging is voor velen een deel van de schoonheidsroutine om voor gezonde en mooie nagels te zorgen. Helaas kan er een deuk in de nagel of meerdere deukjes in de nagels ontstaan. Dit wil je natuurlijk liever niet, maar wat kun je doen om deze ongewenste nagel deukjes te behandelen en te voorkomen? Dat vertellen we je in deze blog! We gaan in op wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je ze kunt behandelen en voorkomen.

Wat zijn deukjes in de nagels?

Deukjes in de nagels, ook wel bekend als "putjesnagels," zijn kleine putjes die zich in het nageloppervlak vormen. Deze putjes kunnen variëren in grootte en diepte. Het kan dat je maar een enkele deuk in een nagel heb of dat je nagels vol met kleine deukjes hebt. Het is verstandig om de oorzaak te identificeren om de juiste behandeling te bepalen en verdere schade aan de nagels te voorkomen.

nagel deukjes

Mogelijke oorzaken van deukjes nagels

Om de deukjes van je nagels effectief te behandelen, is het goed om de mogelijke oorzaken ervan te begrijpen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Psoriasis: dit is een huidaandoening die ook de nagels kan aantasten. Nagelpsoriasis kan resulteren in de vorming van kleine deukjes in de nagels.
 • Nageltrauma: een deuk in de nagel kan ontstaan als gevolg van letsel of trauma. Denk hierbij aan het stoten van je nagel.
 • Nagelbijten: het bijten op nagels kan de nagels beschadigen en leiden tot de vorming van deukjes, vooral als dit langdurig gebeurt.
 • Nagelinfecties: schimmelinfecties of bacteriële infecties van de nagels kunnen de nagel aantasten en deukjes veroorzaken.
 • Medische aandoeningen: soms kunnen medische aandoeningen zoals alopecia areata (een auto-immuunziekte), eczeem, en andere huidaandoeningen ook nagelveranderingen veroorzaken.
 • Tekort aan voedingsstoffen: een tekort aan essentiële voedingsstoffen, zoals biotine, ijzer en vitamine E, kan leiden tot zwakke nagels die gemakkelijker deukjes ontwikkelen.

Behandeling van deukjes in je nagels

Nagels groeien namelijk langzaam, waardoor het herstelproces een tijdje kan duren. Daarom vertellen we je nu wat je allemaal kunt doen om een deuk op je nagel te behandelen. Nagels groeien namelijk langzaam, waardoor het herstelproces een tijdje kan duren.

1. Nagelversterkers

Het gebruik van nagelversterkers kan helpen bij het versterken van je nagels en het verminderen van de zichtbaarheid van deukjes. Deze producten bevatten vaak ingrediënten die de nagels hydrateren en beschermen.

Wil je zonder nagelversterkers krachtige nagels bereiken? Lees dan dit artikel.

2. Goede nagelverzorging

Lees ook:  Nails in fashion: Vivienne Westwood

Het handhaven van een goede nagelverzorgingsroutine is erg belangrijk! Vijl je nagels regelmatig om eventuele ruwheid of een deuk op de nagel glad te maken. Vergeet bovendien niet om nagelriemolie te gebruiken om je nagels en nagelriemen gezond te houden.

Nog op zoek naar een goede nagelriemolie? Dan is Dadi' Oil een absolute aanrader!

Dadi'Oil Nagelriem olie

Bekijk de prijs bij bol.com


Meer weten over een goede verzorging van je nagels en handen? Bekijk dan deze blog: Zorg thuis voor je handen en nagels.

3. Extra voedingsstoffen

Als je vermoedt dat een tekort aan voedingsstoffen de oorzaak is van de deukjes in je nagels, zorg er dan voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt in je dieet. Eet voedingsmiddelen zoals eieren, noten, zuivelproducten en groene bladgroenten. Overweeg daarnaast het nemen van voedingssupplementen na overleg met een arts.

4. Behandel onderliggende aandoeningen

Als je denkt dat de deukjes worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening zoals psoriasis of schimmelinfectie, raadpleeg dan een arts of dermatoloog om dit te laten onderzoeken en een geschikte behandelingsoptie te vinden.

deukjes nagels

Voorkomen is beter dan genezen

Het voorkomen van de nagel deukjes is natuurlijk nog beter dan het behandelen ervan. Hier zijn enkele tips om de vorming van deukjes in nagels te voorkomen:

 • Houd je nagels op een geschikte lengte en vijl ze regelmatig.
 • Zorg ervoor dat de nagels schoon en droog blijven om infecties tegen te gaan.
 • Hydrateer de nagels en nagelriemen regelmatig door een crème of nagelriemolie te gebruiken.
 • Vermijd nagelbijten en andere schadelijke gewoonten.
 • Bescherm de nagels tegen trauma door extra voorzichtig te zijn en draag eventueel beschermende handschoenen bij huishoudelijke taken en klusjes.
 • Het vaak aanbrengen nagellak en het verwijderen ervan met nagellakremover kan de nagels verzwakken. Geef je nagels af en toe een pauze van nagellak om ze te laten ademen en te herstellen.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze blog! Met de juiste zorg en aandacht kunnen je nagels weer stralen zonder die vervelende deukjes.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Welke mode bestellen vrouwen het meest online?

Dit betekent het symbool op jouw beautyproducten

Hoe verzorg je de huid rond je ogen?

Bordspellen en de voordelen voor de geestelijke gezondheid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings