De invloed van daglicht op je lichaam en gezondheid

28/10/2022
754
Zonlicht

Steeds meer mensen worden zich bewust van de voordelen van daglicht op hun lichaam. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk in plaats van enkel een voordeel. Vooral in de aankomende winter zijn de momenten waarop je natuurlijk zonlicht kan krijgen schaars. Daar is deze nieuwbouw architect ook achter gekomen, die om het tegen te gaan zo veel mogelijk natuurlijke lichtplekken betrekt in de designs. Wil jij weten wat de voordelen van daglicht op je lichaam en gezondheid zijn? Lees dan vooral deze blog verder.

Normaal kunnen slapen

Hoeveel natuurlijk licht je lichaam opvangt heeft direct invloed op de aanmaak van bepaalde hormonen. Een van deze hormonen is melatonine. Melatonine wordt ook wel het ‘slaaphormoon’ genoemd. Aangemaakt door de pijnappelklier in de hersenen zorgt dit hormoon er voor dat je daadwerkelijk in slaap valt ’s avonds. Mensen die moeite hebben met in slaap vallen kunnen proberen meer zonlicht te krijgen om te kijken of het in slaap komen beter lukt.

Serotonine

Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Zonlicht heeft een direct effect op de aanmaak van serotonine in je lichaam. Serotonine geeft een persoon een blij en goed gevoel, het zorgt er voor dat je tevreden bent. Zie het ook wel als een beloningshormoon. Daarnaast heeft serotonine ook direct invloed op melatonine. Hoe meer serotonine je gedurende de dag aanmaakt, hoe meer van dit hormoon kan worden omgezet naar melatonine wanneer je wilt slapen. Geïnteresseerd in hormonen? Bekijk dan ook eens onze blog over Oxytocine, het knuffelhormoon!

Hoeveel daglicht heb je nodig per dag?

Daglicht is ongelooflijk belangrijk om je biologische klok goed te laten lopen. Je biologische klok vertelt je hersenen namelijk wanneer het tijd is om naar bed te gaan en wanneer je op moet staan. Tien tot twintig minuten aan direct daglicht is al genoeg om dit voor elkaar te krijgen. Hiermee wordt dus niet bedoeld achter een raam zitten maar écht actief buiten zijn. Loop een rondje in de pauze, pak de fiets naar het werk of ga even buiten zitten.

Vitamine D

Dat vitamine D van zonlicht komt is algeheel bekend. Wat veel mensen daarentegen niet weten is dat de vitamine D voorraad die je in de zomer opbouwt veelal gebruikt wordt in de winter. Krijg je in de zomer te weinig vitamine D binnen? Dan kan dit in de winter leiden tot lusteloosheid, vermoeidheid en spierpijn klachten. Wij raden dus iedereen aan om genoeg dag- en zonlicht binnen te krijgen! Kan je niet tegen de zon vanwege een zonneallergie? Maak je geen zorgen, in deze blog geven wij tips over wat te doen tegen zonneallergie.

Lees ook:  De voordelen van rode bietensap voor je huid

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Top 10 beste bodylotion

Op deze manieren blijf jij lekker warm in de herfst en winter

Zo verleng je de houdbaarheid van je make-up

Welke jurkjes zijn een must-have voor in je kast?

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings