De belangrijkste mineralen en vitamines voor stralend haar

06/03/2024
459
mineralen en vitamines voor stralend haar

De stralende lente zon komt er bijna aan, extra belangrijk dus om er op je paasbest uit te gaan zien. En wat helpt daar beter bij dan gezond en stralend haar. Toch is dat lastiger om te krijgen dan gedacht, er zijn tegenwoordig namelijk zo ontzettend veel haarproducten. In de beschrijvingen staan altijd tientallen producten die volgens hen uitstekend zijn voor je haren. In deze blog gaan we daarom de belangrijkste vitamines en mineralen op een rijtje zetten, zodat je met een stralend kapsel er weer tegenaan kunt gaan!

Vitamine A

Op het moment, dat je een goed en evenwichtig voedingspatroon hebt, zorgt dat er al voor dat je meer dan voldoende vitamine A binnenkrijgt. Het zit namelijk in lever, melk, ei en visproducten. Het belangrijkste waar vitamine A voor zorgt, is dat je hoofdhuid niet uitdroogt. Retinol, zoals deze vitamine ook wel wordt genoemd, ondersteund de productie van talg. Dat is een natuurlijke olie die verschillende functies heeft. Naast het hydrateren van de hoofdhuid, zorgt het ook voor een natuurlijke glans in je haren. Dat is ook de reden, dat wanneer je je haren te vaak doet wassen, het een doffe uitstraling zal krijgen. Je hoofdhuid droogt er ontzettend van uit, waardoor de natuurlijke uitstraling ook veel minder wordt.

Vitamine B

In principe, zijn alle vitamine B soorten goed voor je haren. Toch pakken we er hier de twee belangrijkste uit, namelijk biotine ook wel B8 genoemd en foliumzuur dat we B11 noemen. Het eerste vitamine, wordt ook wel ‘het haarvitamine’ genoemd. Dit doordat biotine de belangrijkste schakel is in het aanmaken van zowel keratine als het structurele eiwit. Biotine zorgt ervoor dat je haren sterk en elastisch worden. Het voorkomt daarmee dus broosheid en gespleten haren of zelfs haaruitval. Foliumzuur speelt een grote factor in de bloedcirculatie van ons hele lichaam, het zorgt er namelijk voor dat bloedvaten gezond blijven. Zo ook in onze hoofdhuid. Doordat je een gezonde hoofdhuid hebt, is het aanmaken van nieuwe haar- en huidcellen ook gemakkelijker. Op een uitgedroogde huid, zullen die cellen voornamelijk afsterven, zonder dat er nieuwe voor in de plaats komen. Is het lastig om deze vitamines binnen te krijgen? Nee hoor, vitamine B11 zit in alle dierlijke producten en ook in bijvoorbeeld groene groentes en volkorenproducten. Biotine, ook wel B8, krijg je vooral binnen via eiwitten, denk aan lever, melk, noten en pinda’s en natuurlijk; ei.

Zink

Dit mineraal zorgt eigenlijk voor een het algemene onderhoud. Zink speelt een rol bij de productie van nieuwe cellen, maar het onderhoudt ook de hoofdhuid. Dat doet Zink voornamelijk doordat het een bescherming biedt tegen oxidatieve stress. Dat is een moeilijke term, die betekend dat je lichaam teveel (potentieel) schadelijke weefsels krijgt in de lichaamscellen. Dit kan komen door veel te roken maar ook overmatig alcohol gebruik en te lange blootstelling aan zonnestralen. Zink zorgt ervoor dat de haarzakjes beschermd zijn, waardoor vroegtijdige veroudering van die cellen niet mogelijk is. Ook voor dit mineraal hoef je zeer waarschijnlijk geen ander voedingsschema te ontwikkelen, zink zit in vlees, schaaldieren, peulvruchten, zuivel en noten en zaden.  

Lees ook:  Narcisme en zelfvertrouwen binnen een relatie

IJzer

IJzer is een belangrijke schakel in hemoglobine. Dat is een eiwit dat in onze rode bloedcellen zit, het zorgt ervoor dat die bloedcellen zuurstof kunnen binden en transporteren door ons hele lichaam, zo ook richting de hoofdhuid en dus onze haarzakjes. Die zuurstofrijke bloedcellen zijn ontzettend belangrijk, het proces dat haarcellen aanmaakt is namelijk volledig afhankelijk van zuurstof. Een tekort aan ijzer kan zorgen voor een bloedarmoede in ons lichaam, dit betekend dat er niet voldoende rode bloedcellen zijn die het zuurstof doen rondpompen in ons lichaam. Kijkend naar onze haren, zal dit zorgen voor verzwakkende haarzakjes en daardoor dunner wordend haar en uitval. Hoe je ijzer binnen krijgt? Door regelmatig vleeswaren te eten, het liefste rund of lamsvlees. Maar er zijn ook voldoende vleesvervangers, zoals tofu, tempé en noten, pitten en pinda’s.

Zwavel

Niet alleen biotine, maar ook zwavel is een onderdeel van keratine. Zoals eerder aangegeven is keratine hét mineraal dat ervoor zorgt dat de gehele structuur van je haren gezond en sterk blijft. De zwavelverbindingen, genaamd cysteïne en methionine zijn een van de bouwstenen die ervoor zorgen dat keratine wordt aangemaakt. Daarnaast heeft zwavel ook meerdere antimicrobiële en ontstekingsremmende werkingen. Het bestrijdt bijvoorbeeld problemen zoals roos, jeuk en ontstekingen op de hoofdhuid. Zwavel is een van de moeilijkste mineralen om binnen te krijgen, dit doordat het van nature in vers, onbewerkt én ongekookt vlees zit. Op het moment dat je dat gaat bereiden, gaat het organische zwavel verloren door verhitting. Maar er is ook een msm poeder, msm staat voor: methyl sulfonyl methaan. Dat is een klein, licht molecuul dat ontzettend gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam.  

Lees ook: Last van dof haar? Dit is de oplossing!

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Rimpels op je bovenlip verminderen met fillers

4 onmisbare kledingitems tijdens de zwangerschap

De 4 must-have items voor elke vrouw!

Acne aanpakken: hoe doe je dat?

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings