Schoon huis, schoon hoofd?

22/06/2023
448

Heb je wel eens gehoord van de uitdrukking ‘schoon huis, schoon hoofd? Wellicht heb je zelf al gemerkt dat je een stuk beter in je vel zit wanneer je een opgeruimd huis hebt en dat je beter kunt functioneren als je een opgeruimde werkplek hebt. Hoe werkt dit precies en wat kun je doen als je niet zo'n opruimkampioen bent? Doe wat inspiratie op in onze blog. 

Waarom een opgeruimde omgeving zo fijn is 

Herken je dat gevoel dat je je meteen ontspannen voelt als je in een opgeruimde omgeving terechtkomt? Je kan de kalmte om je heen haast voelen. Doordat er weinig ‘ruis’ is in de omgeving en je alles kunt overzien, wordt het voor jou makkelijker om te ontspannen en je gedachten te ordenen. Er zijn geen dingen die je af kunnen leiden zoals een verpakking die je nog niet had opgeruimd of een glas dat thuishoort bij de afwas. Doordat een schoon huis zorgt voor ruimte in je hoofd, voel je ook meer ruimte om aan dingen te denken waar je in de chaos nog niet aan toegekomen was.  

Het hebben van een schoon huis zorgt er ook voor dat je minder angst en stress zult ervaren. Een huis met juist veel rommel en vuil zal direct zorgen voor een onrustig gevoel en chaos in je hoofd. Door regelmatig op te ruimen of door op je werk een schoonmaakbedrijf in te schakelen, ervaar je meer controle. Een rommelige en vuile omgeving kan namelijk een gevoel van chaos en onrust veroorzaken. Door regelmatig schoon te maken en op te ruimen, creëer je een gevoel van orde en controle. Dit kan bijdragen aan innerlijke rust en kalmte, waardoor stressniveaus afnemen en angstgevoelens verminderen. 

Zoals we al zeiden, zorgt een opgeruimd en schoon huis voor minder afleiding, want betekent dat jij je nog beter kunt concentreren en je productiviteit waarschijnlijk ook zal stijgen. Werk je bijvoorbeeld thuis? Zorg dan dat je werkplek zo leeg mogelijk is en rondslingerende zaken zijn opgeruimd en de was en de afwas zijn weggewerkt. Behalve je mentale gezondheid is een schoonhuis natuurlijk ook belangrijk voor je lichamelijke gezondheid. Is er veel rommel, vuil of stof? Dan kunnen dat bronnen van bacteriën zijn waar je ziek van kunt worden. Je zou bijvoorbeeld sneller te maken kunnen krijgen met een allergische reacties of gezondheidsproblemen.  

Zo houd jij je huis schoon en opgeruimd 

Een opgeruimd huis heeft dus echt talloze positieve effecten, maar hoe zet je er zelf toe om eens stevig de bezem door je huis te halen? Een van de belangrijkste stappen om je huis opgeruimd te houden, is door te minimaliseren. Ga regelmatig door je spullen en doe items weg die je niet meer nodig hebt of niet meer gebruikt. Hoe minder spullen je hebt, hoe gemakkelijker het is om alles netjes te houden. 

Zorg er daarnaast voor dat elk item in je huis een vaste plek heeft. Op die manier weet je altijd waar je iets kunt vinden en is het gemakkelijker om het na gebruik terug te leggen. Maak gebruik van opbergdozen, manden en lades om kleine items georganiseerd te houden. Verlies je snel het overzicht, dan kan het waardevol zijn om dingen te voorzien van een label.  

Lees ook:  Zo maak je een verschil met jouw outfit

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een routine creëert in het opruimen. Reserveer elke dag enkele minuten om je huis op te ruimen. Loop door elke kamer en zet alles op zijn plaats, ruim rommel op en zorg ervoor dat alles netjes oogt. Door dagelijks kleine opruimtaken uit te voeren, voorkom je dat de rommel zich ophoopt. Opruimen is een taak voor het hele huishouden. Moedig je partner, kinderen of huisgenoot aan om zijn of haar eigen spullen op te ruimen en verantwoordelijkheid te nemen voor de netheid van het huis. Maak duidelijke afspraken en verdeel taken, zodat iedereen bijdraagt aan het opgeruimd houden van de woning. 

Wil je meer inspirerende blogs lezen met tips voor een goede mentale gezondheid? Lees hier alles over een ochtendroutine met kinderen en enkele tips om goed te kunnen omgaan met stress.  Ook kun je een ontspannen sfeer creëren in huis, door middel van de juiste stijl. Bekijk het hier.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Hoe zorg je voor hygiëne in schoonheidssalon?

Meroda Changing Foundation review

Voorbereid de herfst in

Natuurlijke schoonheid: alles over wimpers

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings