5 tips voor een afgetraind lichaam

08/09/2023
628
afgetraind lichaam vrouw

Het hebben van een afgetraind lichaam is voor veel mensen een droom. Het is de ultieme uiting van discipline, toewijding en hard werken. Maar hoe bereik je die status? Is het een kwestie van oneindige uren in de sportschool, een strikt dieet of iets anders? Het antwoord is een combinatie van verschillende factoren. In deze blog geven we je vijf essentiële tips die je gaan helpen dat felbegeerde afgetrainde lichaam te krijgen.

Waar te beginnen?

De reis naar een afgetraind lichaam kan overweldigend lijken. Het is een samensmelting van dieet, training, rust en mentale voorbereiding. Maar elke grote reis begint met een enkele stap. Dus, waar moet je beginnen? Voordat je je volledig in je nieuwe levensstijl stort, is het essentieel om te begrijpen wat je doel is. Vraag jezelf af waarom je een afgetraind lichaam wil en wat je wilt bereiken. Is het puur voor het uiterlijk? Of gaat het je ook om de gezondheid? Stel jezelf een SMART doel. Dit staat voor specifiek, meetbaar, haalbaar (achievable), relevant en tijdgebonden. Bijvoorbeeld: ‘ik wil over zes maanden 5% lichaamsvet verliezen.’ Vanuit daar kun je research gaan doen om te kijken wat voor trainings- en voedingschema bij jouw doel past.

5 tips voor een afgetraind lichaam

Als je de basis hebt staan kun je gaan beginnen. Lees natuurlijk wel eerst deze vijf tips om te weten waar je verder op moet letten:

1. Voeding: belangrijker dan je denkt

Het is een veelgehoorde uitspraak: ‘abs are made in the kitchen.’ En dat is niet voor niets. Wat je eet, heeft namelijk een grote invloed op je lichaamsbouw. Als je dus wilt dat je spieren groeien, dan zul je voldoende eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten moeten consumeren. Daarnaast is het voor een zichtbaar afgetraind lichaam belangrijk om overtollig vet te verliezen. Dit betekent dat je minder calorieën moet consumeren dan je verbrandt. We noemen dit een calorietekort. Het is echter belangrijk om niet té streng voor jezelf te zijn en te zorgen dat je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Mindful eten kan je trouwens helpen als je wil afvallen.

2. Krachttraining: vorm je lichaam

Compound oefeningen zoals squats, deadlifts en bankdrukken zijn geweldig omdat je hierbij meerdere spiergroepen tegelijk traint. Hierdoor kun je in kortere tijd meer spiermassa opbouwen. En hoewel compound oefeningen de basis vormen, kunnen isolatieoefeningen zoals bicep curls en tricep extensions helpen om specifieke spieren meer definitie te geven.

3. Cardio: meer dan alleen calorieën verbranden

High-Intensity Interval Training (HIIT) is een vorm van cardio waarbij je korte, intense bursts van activiteit afwisselt met rustperioden. Het is aangetoond dat HIIT effectiever is in het verbranden van vet dan traditionele cardio. Toch zijn lange, minder intensieve cardiosessies, zoals joggen of fietsen, ook waardevol. Ze helpen niet alleen met vetverbranding, maar ook met het verbeteren van je cardiovasculaire gezondheid. Afwisselen tussen intensieve en minder intensieve cardio is dan ook het beste. Wat goed werkt als HIIT is bijvoorbeeld een Bkick training. Lees hier alles over Bkick. Om juist wat minder intensievere cardio te doen kun je kiezen voor yoga.

Lees ook:  De voordelen van rode bietensap voor je huid

4. Rust en herstel: onderschat het niet

Veel mensen zijn zich niet bewust van de voordelen van het nemen van rust. Wanneer je slaapt herstelt je lichaam namelijk van alle inspanningen van de dag. Dit zorgt voor spierherstel en groei. Zorg dus voor voldoende slaap van goede kwaliteit. Dat betekent echter niet dat je op de rustdagen helemaal niets moet doen. Lichte activiteiten zoals wandelen of stretchen kunnen juist helpen bij het herstelproces.

5. Mentaliteit: de sleutel tot consistentie

Een groot deel van het volhouden van een gezonde routine is je eigen mentaliteit. Het hebben van een afgetraind lichaam is nou eenmaal niet iets dat je binnen een dag bereikt. Door realistische, haalbare doelen te stellen blijf je gemotiveerd en voorkom je teleurstellingen. Zie het daarom als een levensstijl, niet als een tijdelijke fase. Een afgetraind lichaam behouden vraagt continue inspanning. Door gezond leven als een levensstijl te adopteren in plaats van een tijdelijke fase, zul je eerder consistent blijven in je inspanningen en je resultaten behouden.

Het verkrijgen van een afgetraind lichaam is dus een combinatie van hard werken, discipline en consistentie. Maar, met de juiste kennis, tools en mentaliteit is het zeker haalbaar. Onthoud in elk geval dat iedereen uniek is, dus experimenteer, luister naar je lichaam en ontdek wat voor jou werkt. You can do it!

Lees trouwens ook onze blog over hoe gezond leven voor een gezonde huid kan zorgen!

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Meroda Changing Foundation review

Natuurlijke schoonheid: alles over wimpers

De top 10 beste zilvershampoo voor je haar!

Viral Charlotte Tilbury dupes én reviews

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings