Hoe krijgen mensen sproeten?

21/07/2022
1747
Vrouw met sproeten

Sproetjes zijn geen imperfectie, maar écht een toevoeging aan je schoonheid! Twijfel daar alsjeblieft nooit meer over als je sproeten hebt en je daar een beetje onzeker over bent. 1 op de 20 mensen is gezegend met dit speciale huid gen. Het wordt zelfs gezien als één van de zeven schoonheden.

In deze blog gaan we het hebben over het hoe en waarom van sproeten krijgen!

Je hoeft geen rood haar te hebben om sproeten te krijgen en niet iedereen met rood haar heeft sproeten

Oké, laten we deze fabel maar meteen uit de weg ruimen in deze blog! Ja, de kans dat gingers sproeten hebben is groter dan mensen met rood haar. Ze hebben namelijk een non actief MC1R gen. (daarover meer in deze blog) Dat betekent echter niet dat alle gingers sproeten hebben en ook niet dat alleen gingers sproeten kunnen krijgen!

Genetisch bepaald

Of jij sproetjes hebt of krijgt is genetisch bepaald. Dat betekent dat je de genen hebt geërfd van iemand die waarschijnlijk ook sproetjes heeft!

Hoewel niemand er mee geboren wordt en sproeten pas zichtbaar worden als mensen ouder worden. Sproeten zijn gelinkt aan een gen genaamd MC1R. Hetzelfde gen dat verantwoordelijk is voor de kleur van je ogen. Dit gen bepaald ook hoeveel melanine je lichaam aanmaakt.

Melanine

Sproeten zijn kleine stukjes huidplooi die een hogere dosis melanine bevatten dan de omliggende huid. Melanine is de stof die zorgt voor pigment, oogkleur en haarkleur. Het MC1R gen bepaald de hoeveelheid melanine die je lichaam aanmaakt. Dit kan een actief of een non-actief gen zijn. Wanneer dit gen actief is, maakt je lichaam eumelanine aan, dit zorgt ervoor dat je haar en huid beter beschermd is tegen de zon. Wanneer dit gen niet actief is, heb je meestal blond, licht haar en een grotere kans op sproetjes.

Niemand kan geboren worden met sproetjes

De eerste baby die geboren wordt met sproeten, moet nog geboren worden. Het is essentieel dat je huid de zon heeft gezien voordat er sproeten kunnen ontstaan.

Sproeten worden dus zichtbaarder door zonlicht. Het gen is er al zoals hierboven beschreven, je hebt echter wel echt zonlicht nodig voor de sproeten zich laten zien! Mocht er tóch een baby geboren worden met sproeten, protect it at all cost! Dat zou een écht wonder zijn.

Sproeten en make-up, kan dat wel samen?

kwetsbaarheid sproeten
Lees ook:  Hoe kan je het beste jouw gezicht verzorgen?

Ja, dat kan zeker! Het zou alleen super zonde zijn als je jouw sproetjes zou verbergen onder een dikke laag foundation. Het is écht heel uniek en mooi als je sproetjes hebt. Ze geven je gezicht levendigheid en karakter. Je kunt altijd oogschaduw, een getinte dagcrème of zelfbruiner gebruiken.(doe hier alsjeblieft voorzichtig mee! Zelfbruiner is een sensitief en goed werkend ingrediënt) Het belangrijkste is dat jij het mooi vindt. Hou je écht niet van je sproetjes, dan kun je altijd nog de aandacht vestigen op andere features van je gezicht. Maar verstop je gezicht nooit in een bank beschermhoes, want dat is gewoon écht helemaal nergens voor nodig!

Recent

Maybeline sky high mascara review: een eerlijk advies

Wat doet boksen met je lichaam?

De 10 beste Drunk Elephant bronzing drops dupes

De 10 beste zonnebrand voor acne huid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings