Starten met de Curly Girl methode

07/10/2023
2044
Curly Girl methode

Natuurlijke krullen zijn prachtig en uniek, maar ze kunnen ook een uitdaging vormen als je niet weet hoe je ze moet verzorgen. Gelukkig is er een methode die speciaal is ontworpen om je krullen een boost te geven en te laten stralen: de Curly Girl methode! In deze blog lees je alles wat je moet weten om te starten met deze methode.

Wat is de Curly Girl methode?

De Curly Girl methode, ook wel bekend als de CG methode, is een veelzijdige routine voor haarverzorging. De methode is speciaal ontwikkeld voor mensen met natuurlijk krullend haar. Deze aanpak werd voor het eerst geïntroduceerd door de kapster Lorraine Massey in haar boek "Curly Girl: The Handbook," dat in 2007 verscheen. Door de toepassing hiervan krijg je glanzende en gedefinieerde krullen. Zeker het proberen waard dus!

Voor wie is deze methode geschikt?

De methode is even geschikt voor mannenhaar als voor vrouwenhaar. De CG methode is bedoeld voor iedereen met natuurlijk krullend haar, ongeacht het specifieke type krullen. De methode kan daarnaast ook goed van pas komen voor mensen met steil haar die last hebben van pluizig haar. Het vermijden van schadelijke ingrediënten en het gebruik van hydraterende producten kunnen helpen om pluis te verminderen en het haar gezonder te maken. Verwacht bij steil haar natuurlijk niet dat je door de methode ineens een krullenbol wordt. Wel is het zo dat je tijdens het volgen van de Curly Girl methode, bewust wordt van de ingrediënten in haarproducten en ontdekt welke wel en niet geschikt zijn voor jouw haar.

Curly Girl methode

Don’ts CG methode

Als je bereid bent om de CG methode toe te passen, zul je bereid moeten zijn om een aantal dingen te vermijden. We zetten alle don’ts even op een rijtje voor je:

Schadelijke ingrediënten in producten

Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je shampoo of conditioner geen sulfaten bevat. Sulfaten worden vaak toegevoegd aan shampoos om schuim te creëren en een glanzend effect te geven aan je haar. Echter, kunnen sulfaten je krullen te grondig reinigen. Sulfaten verwijderen de natuurlijke oliën van je haar en hoofdhuid, wat op lange termijn kan leiden tot droge krullen. Sulfaten kunnen op etiketten worden aangeduid als SLS (Sodium Lauryl Sulfaat) of ALS (Ammonium Laureth Sulfaat). Naast sulfaten kun je de volgende ingrediënten ook beter vermijden in haarproducten: siliconen die niet wateroplosbaar zijn, wax, niet-natuurlijke oliën, minerale oliën, schadelijke uitdrogende alcohol soorten en geur of parfum.

Je haar te vaak wassen

Je haar te vaak of zelfs dagelijks wassen verwijderd te agressief de natuurlijke oliën van je haar, waardoor het moeilijker wordt om je krullen te hydrateren.

Een handdoek gebruiken om je haar te drogen

Vermijd het gebruik van handdoeken, aangezien ze de haarschubben ruw kunnen maken en pluis kunnen veroorzaken, ongeacht hoe voorzichtig je je haar droogt. Waarmee kun je je haar dan wel drogen? Dat vertellen we bij stap 7 in het stappenplan, lees dus vooral verder!

Lees ook:  Gezonde lange lokken

Veel kammen

Over het algemeen moet je krullen zo min mogelijk kammen om haarbreuk, pluizig haar en gespleten punten te voorkomen. Krullen zijn van nature droger van structuur en daardoor gevoeliger voor kammen en borstels. Gebruik je vingers of een detangler om je haar te ontklitten.  Het beste is om dit te doen wanneer je conditioner in je haar hebt.

Hete stylingtools gebruiken

Hoewel stylingtools zoals haardrogers, stijltangen en krultangen op korte termijn handig lijken om een bad hair day op te lossen, hebben ze op de lange termijn negatieve effecten op je krullen. De intense hitte die deze stylingtools uitoefenen, kunnen je haar uitdrogen. Dit resulteert in het verlies van hun natuurlijke glans en maakt de krullen kwetsbaarder. Bovendien ontstaan er snel gespleten punten en wordt je haar dof en futloos.

Je haar verven

Bij het verven van je haar worden vaak schadelijke ingrediënten gebruikt, waardoor we het afraden. Over het algemeen heeft krullend haar een structuur die droger is dan andere haartypes en het gebruik van haarverf kan deze droogheid nog verder verergeren. Er zijn echter tal van alternatieven beschikbaar om haar op een minde schadelijke manier te kleuren. Het is in ieder geval van groot belang om voorzichtig te zijn bij het gebruik van haarverf en je haar intensief te verzorgen na het verven.

Curly Girl methode

Stappenplan CG methode

Nu je weet wat de don’ts zijn bij de CG methode, kunnen we door met wat de do’s zijn aan de hand van een stappenplan. Na het lezen van dit stappenplan weet je precies hoe je aan de slag kunt gaan!

Stap 1: bepaal je krultype

Voordat je begint met de CG methode is het handig om te weten welk krultype je hebt en welke kenmerken je haar heeft. Beoordeel de dikte, de dichtheid, porositeit en de elasticiteit van je haar en onderzoek welk krultype je hebt. Wil je meer informatie over de verschillende krultypes en weten welk type jij hebt? Lees dan deze blog!


Stap 2: kies geschikte producten

Na het bepalen van je krultype en de kenmerken van je haar, kun je de juiste haarproducten kiezen en vermijden. Afhankelijk van je krultype en haardikte gebruik je producten die lichter of juist zwaarder zijn. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst van producten te checken op natuurlijke ingrediënten. Dit geeft namelijk aan of een product geschikt is volgens de CG methode. De volgende ingrediënten zijn goedgekeurd bij de CG methode: proteïnen zoals tarwe of soja en natuurlijke vetten zoals shea butter.

Stap 3: final wash

Om een schone start te maken, voer je een "final wash" uit. Bij deze stap was je je haar nog een laatste keer met een shampoo die sulfaten bevat. Dit klinkt misschien vreemd, omdat we bij de don'ts hebben verteld dat sulfaten schadelijk zijn. Juist omdat sulfaten zo hardnekkig reinigen, verwijderen ze de opbouw van resten haarproducten met ingrediënten die je wilt vermijden. Daarom is een sulfaten shampoo geschikt als je net begint met de haarroutine. Het is wel belangrijk dat de shampoo geen siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol bevat, maar wél sulfaten. Na het uitvoeren van de final wash kun je Curly Girl-proof producten gaan gebruiken en sulfaten achterwege laten.

Lees ook:  Baarden, Charmant en Onweerstaanbaar: Wat Maakt Ze Zo Speciaal?

Stap 4: co-washing

Na het uitvoeren van de final wash, stop je met het gebruik van gewone shampoo. In plaats daarvan stap je over op de co-washing methode. Dit betekent dat je je haar voortaan met conditioner reinigt. Het gebruik van een conditioner om je haar te wassen is veel zachter voor zowel je haar als je hoofdhuid dan het gebruik van shampoo. In het begin kan het dat je haar hieraan moeten wennen, dus verwacht dat het in het begin wat vettig kan aanvoelen. Wees geduldig, want uiteindelijk zal je haar profiteren van het co-washen.

Stap 5: deep conditioning

Na het co-washen gebruik je weer een conditioner, namelijk een deep conditioner. Krullen hebben van nature meer hydratatie nodig vanwege hun neiging tot droogheid. Het gebruik van een deep conditioner is daarom ideaal! Kies een geschikte Curly Girl vriendelijke deep conditioner, breng deze ruim aan op je haar en laat het ongeveer twintig minuten intrekken. Spoel de conditioner vervolgens grondig uit.

Stap 6: stylen

Na het wassen en verzorgen van je haar wil je natuurlijk dat je krullen hun mooie vorm behouden. Spoel je haar in de douche af met koud water om de haarschubben te sluiten. Vervolgens buig je voorover, knijp je een beetje water uit je haar en breng je een leave-in conditioner aan. Scrunch je krullen goed. Breng daarna een stylingproduct zoals een mousse of een gel op dezelfde manier aan om je krullen in vorm te houden.

Wil je meer weten over het stylen van je krullen? Lees dan deze blog!

Stap 7: drogen

Om je haar te drogen kun je het beste een katoenen T-shirt of een microvezel handdoek gebruiken en de 'plopmethode' toepassen. Dit houdt in dat je je haar voorzichtig in het T-shirt of de microvezel handdoek wikkelt en het een tijdje laat zitten. Daarna kun je je haar het beste aan de lucht laten drogen. Als alternatief kun je een föhn met een diffuser gebruiken, maar zorg ervoor dat deze op de koude stand staat. Beperk de föhntijd tot maximaal 20 minuten om je haar zoveel mogelijk te beschermen.

Stap 8: herhalen

Als je de stappen van de Curly Girl methode volgt en volhoudt, hoef je je krullen slechts 1-2 keer per week te stylen. Tussendoor kun je je haar opfrissen door een spuitfles te vullen met water en een beetje leave-in conditioner. Spray dit mengsel op je krullen, breng wat stylingproduct aan, scrunch het in je haar en je krullen zullen er weer goed uitzien!

Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag met het stappenplan en laat je prachtige krullen shinen!

Meer blogs over krullen lezen? Bekijk deze eens: Natuurlijke krullen stimuleren? Gebruik onze tips en Krullend haar, maar plat van boven? Wat kun je doen

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Welke mode bestellen vrouwen het meest online?

Dit betekent het symbool op jouw beautyproducten

Hoe verzorg je de huid rond je ogen?

Bordspellen en de voordelen voor de geestelijke gezondheid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings