Welke krullen heb jij?

08/08/2020
2001

To curl or not to curl

Of iemand krullen of steil haar heeft, is genetisch bepaald. Haren ontstaan in haarfollikels en groeien via haarschachten naar buiten. De vorm van de follikels bepaalt weer de vorm van een haar. Dat houdt in: een rond gevormde follikel resulteert meestal in steil haar, terwijl een ovale of platte vorm golvend of krullend haar geeft. Zowel de vorm als de grootte en de curve van de follikel zijn verantwoordelijk voor het profiel van elke haar.

Krullen: De basis

Voor de verschillende typen krullen heeft de Amerikaan Andre Walker een classificatiesysteem bedacht. En dat is handig, want zodra je weet wat voor soort krullen je hebt, is het makkelijker voor je de juiste producten aan te schaffen en kun je specifiek op zoek naar tips en tricks voor de perfecte krullenbos. Overigens hebben veel vrouwen een combinatie van krullen, het ene deel van hun haar kan zomaar meer of anders krullen dan iets verderop op het hoofd. Toch is er vaak wel een overheersend type te bepalen. Haartype 1 valt loodrecht omlaag. Pas vanaf type 2a spreken we van krullen.

Krultype 2a-2c

Beachy waves zoals Taylor Swift tot en met golven à la Shakira. Alle S-vormige krullen vallen zo'n beetje onder krultype 2. 2a is een lichte, losse golvende haar. Veel mensen met steil haar behoren zonder dat ze het weten tot dit type. Pas als ze op de juiste manier geknipt worden en goed matchende producten gebruiken, wordt duidelijk dat ze toch echt lichte krullenbollen zijn. Bij type 2b golven de krullen wat meer en is de S-vorm duidelijker aanwezig, bij type 2c is het een duidelijke S-vorm. Dit type haar kan al een stuk meer pluizen dan type 2a en 2b.

Krultype 3a-3c

Dit type is het echte krulwerk. Van de lossere S-vorm gaan we hierbij naar meer spiraalvormige krullen. Van type 3a – een heel grove krul waarin de S-vorm nog sterk aanwezig is – tot type 3b en type 3c, waar de krullen echt spiraalvormig worden. Krultype 3c neigt duidelijk naar kroeshaar, waarbij de krullen kleiner zijn. Beyonce neigt – ter illustratie – naar type 3c.

Krultype 4a-4c

Krultype 4 staat garant voor dichte krullen die niet alleen S-vormig, maar ook Z-vormig kunnen zijn. De vaak poreuzere haartypen 3b en 3c hebben weinig tot geen definitie en hebben, nog meer dan de andere krullensoorten, veel gerichte verzorging nodig. Denk hierbij aan krullen zoals die van zangeressen Macy Gray en Solange of actrice Kerry Washington.

Meer lezen over krullen? Lees dan deze blog: starten met de Curly Girl methode en natuurlijke krullen stimuleren? Gebruik onze tips

Lees ook:  Korte dameskapsels, de nieuwe haartrends van 2023

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Welke mode bestellen vrouwen het meest online?

Dit betekent het symbool op jouw beautyproducten

Hoe verzorg je de huid rond je ogen?

Bordspellen en de voordelen voor de geestelijke gezondheid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings