Ayurveda: balans van het leven

06/10/2020
369

Ayurveda is een holistische natuurgeneeswijze die de energiebalans in lichaam en geest wil herstellen. Want die balans is de sleutel tot een gezond en gelukkig leven.

Cultuur uit het oude India

De oorsprong van de ayurveda dateert van meer dan vijfduizend jaar geleden, uit de tijd van de Vedische hoge cultuur van het oude India. De ayurveda is een traditionele, holistische natuurgeneeswijze die ervan uitgaat dat lichaam en geest een geheel vormen en dat er een constante interactie is met de omgeving. 

Ayurveda: vijf elementen

Volgens de ayurveda bestaat alles in de natuur - en dus ook de mens -  uit de vijf elementen Ether, Lucht, Vuur, Water en Aarde. Deze elementen vormen samen de drie vitale energieën (de dosha’s) Vata, Pitta en Kapha. Vata staat voor het lucht/ether-element, Pitta voor het vuur-element en Kapha voor het aarde/water-element. 

Drie vitale energieën

De drie dosha’s besturen alle fysieke en mentale processen van ons lichaam en moeten met elkaar in balans zijn. Vata (lucht en ether) bestuurt het centrale zenuwstelsel en is verantwoordelijk voor de beweging. Pitta (water en vuur) bestuurt het spijsverteringsstelsel en alle biochemische processen. Kapha (water en aarde) reageert over de balans van het weefselvocht en beheerst de celgroei en de stevigheid van het lichaam. Bij iedereen overheersen een of twee dosha’s. 

Welk dosha-type ben jij volgens de ayurveda?

Ben jij benieuwd welk dosha-type jij bent? Lees hieronder de kenmerken.

Een Vata-type heeft een lichte lichaamsbouw en gering gewicht, neiging tot droge huid, afkeer van kou en winderig weer, onregelmatige honger en onregelmatige vertering, neiging tot verstopping, onvermogen tot enthousiasme, vlug vermogen tot handelen, vlot van begrip en een goed kortetermijngeheugen, neiging tot piekeren en slaapstoornissen.

Een Pitta-type heeft een gemiddelde lichaamsbouw, normale huid, afkeer van hitte, sterke honger en goede vertering, voorkeur voor koude maaltijden en koele drankjes, slaat niet graag maaltijden over, neiging tot een rode haarkleur, sproeten en moedervlekken, werkt systematisch en georganiseerd, gemiddeld van begrip en geheugen, goede redenaar en scherp intellect, ondernemend en moedig karakter met neiging tot ongeduld, prikkelbaar.

Een Kapha-type heeft een stabiele of zware lichaamsbouw, neiging tot gladde en vette huid, gering hongergevoel en langzame vertering, krachtig en eerder donker haar, sterk en met uithoudingsvermogen, pakt de zaken methodisch en langzaam aan, rustige, gebalanceerde persoonlijkheid, langzaam van begrip, goed langetermijngeheugen, diepe en lange slaap, moeilijk van zijn stuk te krijgen. 

(Bron: Spadreams.nl)

Balans

Het doel van ayurvedische behandelingen is het herstellen van de balans tussen de drie dosha’s in je lichaam. Want alleen als de dosha’s met elkaar in balans zijn, kan er sprake van lichamelijk en geestelijke gezondheid. Een ayurvedakuur kan ook preventief kan worden ingezet. De kuur begint meestal met een consult van een ayurvedische arts (vaidya). Een belangrijk onderdeel van de behandeling is de ayurvedische pols-tong diagnose. Aan de pols kan de arts onder meer voelen welk constitutietype iemand is en of de dosha’s met elkaar in balans zijn.

Ayurvedische behandelingen

In de ayurveda wordt veel gebruikt gemaakt van oliën als drager van geneeskrachtige stoffen. Bij elke dosha passen bepaalde oliën. Een ayurvedische behandeling kan bestaan uit een traditionele lichaamsmassage met warme olie (Abhyanga). Heel bekend is het zeer ontspannende Shirodhara-ritueel, waarbij warme kruidenolie op het hoofd wordt gegoten.

Lees ook:  Zelfverzekerder voelen door een ijsbad

Ayurvedische massage

Ook massages met kruidenstempels (Pinda sveda), reinigende kruidenstoombaden (Svedana), droge massage met kruidenpoeders (Udavartana), lichaamspakkingen en hoofd-behandelingen (Shiroabhyanga en Shirovasti) behoren tot de mogelijkheden.

Ayurveda

Massage met kruidenstempels (Pinda sveda).

Wil je een complete detox-kuur volgen, dan is Pancha Karma wellicht iets voor jou. Pancha Karma is een meerdaagse, ontgiftende kuur die alleen onder toeziend oog van een ayurvedisch arts mag worden gevolgd. 

Tekst: Saskia Petit

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Top 10 beste bodylotion

Op deze manieren blijf jij lekker warm in de herfst en winter

Zo verleng je de houdbaarheid van je make-up

Welke jurkjes zijn een must-have voor in je kast?

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings