Wat te doen tegen snurken

10/08/2023
158
snurken

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige nachten je slaapkamer gevuld lijkt te zijn met het geluid van een diep, ronkend geluid? Snurken is een veelvoorkomend fenomeen dat vele mensen treft, en het kan niet alleen een impact hebben op je eigen slaap, maar ook op degenen om je heen. We hebben onze schoonheidsslaap daarentegen allemaal nodig. In dit artikel duiken we dieper in op de wetenschap achter snurken, de oorzaken ervan en belangrijker nog, wat je kunt doen om snurken te verminderen of zelfs te voorkomen.

Wat is snurken en waarom doen we het?

Snurken is het geluid dat wordt veroorzaakt door vibraties in de luchtwegen tijdens de slaap. Dit geluid ontstaat wanneer de luchtstroom belemmerd wordt door vernauwde luchtwegen. Het kan variëren van zacht tot luid en hinderlijk. Snurken kan afkomstig zijn van de neus, de mond of een combinatie van beide.

Anatomische factoren

Sommige mensen zijn een stuk vatbaarder voor snurken vanwege hun anatomie. Als de neuspassages bijvoorbeeld vernauwd zijn of als het zachte gehemelte en de huig te ontspannen zijn, wordt de luchtstroom belemmerd, wat resulteert in snurkgeluiden. Mensen met een langere huig of een afwijkende kaakstructuur kunnen ook een groter risico op snurken hebben. Het kan dus soms in zekere zin genetisch bepaald zijn of jij er ook last van zal hebben, als je ouders vaak snurken. Erg vervelend dus, maar niks aan te doen. Toch?

Overgewicht en obesitas

Mensen met overgewicht hebben vaak wat meer vetweefsel in de keel, wat de luchtwegen kan blokkeren en snurken sneller kan veroorzaken. Dit is deels te wijten aan de extra druk op de luchtwegen als gevolg van het overtollige vet. Aan overgewicht kan je daarentegen niet snel iets doen.

slaaphouding tegen snurken

Slaaphouding

Vervolgens heeft de slaaphouding ook veel te maken met snurken. Het slapen op de rug kan snurken namelijk verergeren. Dit komt omdat dit de tong en het zachte gehemelte naar achteren kan duwen, wat de luchtwegen kan blokkeren. Het aanleren van slapen op je zij kan de luchtwegen opener houden en het snurken verminderen. Zorg er ook voor dat je een goed kussen hebt, optimaal voor de vorm van het ruggengraad, zodat je geen last krijgt van rug- en nekpijn.

De effecten van snurken

Slaap verstoord door snurken kan leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag, wat de dagelijkse functies kan belemmeren. Bovendien kan aanhoudend snurken leiden tot spanningen in relaties en kan het een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Een tekort aan slaap heeft daarnaast ook enorm effect op de huid. Lees hier meer over. Mensen die snurken en lijden aan slaapapneu hebben een verhoogd risico op hartaandoeningen, beroertes en andere gezondheidsproblemen.

Wat kan je doen tegen snurken?

Het aanpassen van levensstijl, zoals gewichtsverlies en het vermijden van alcohol voor het slapengaan, kan helpen, maar zijn lastige opties om te realiseren. Veranderen van slaaphouding kan daarentegen nuttig zijn op korte termijn. Daarnaast zijn er diverse methoden en hulpmiddelen beschikbaar om snurken aan te pakken.

Medische behandelingen

Voor ernstige gevallen kunnen medische behandelingen zoals CPAP-machines, orale apparaten en chirurgische ingrepen worden overwogen. Een CPAP-machine levert een constante luchtstroom om de luchtwegen open te houden, terwijl orale apparaten zoals het anti snurk bitje de kaak en tong in een positie houden die snurken voorkomt. Het anti snurk bitje is verder niet te zien en gebruikt zich hetzelfde als een nachtbeugel doet. Het is de goedkoopste en handigste oplossing, voor wie het snurken niet enorm is.

natuurlijke remedies tegen snurken

Natuurlijke remedies

Gewichtsbeheersing is een belangrijke factor bij het verminderen van snurken, omdat het kan helpen bij het verminderen van overtollig keelweefsel. Daarnaast kunnen keel- en tongoefeningen de spieren in het keelgebied versterken, waardoor snurken minder waarschijnlijk wordt. Bepaalde kruiden en oliën, zoals pepermuntolie, kunnen helpen bij het openen van de luchtwegen. Om de verstopte neus tegen te gaan kan je gebruik maken van scherpe kruiden, ui en knoflook.

Lees ook:  Gezonder leven om gezonder ouder te worden

Advies voor een goede nachtrust

Regelmatige slaappatronen en een comfortabele slaapomgeving kunnen bijdragen aan een verminderd snurken en een betere algehele slaapkwaliteit. Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer en vermijd het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan. Daarnaast zijn er nog andere handige tips voor het creëren van een comfortabele slaapomgeving:

  • Gebruik lavendelolie voor heerlijke ontspanning en serotonine boost. Neem een voetenbadje voor het slapen gaan om het langzaam in je huid te laten trekken.
  • Neem geen zware maaltijden voor het slapen gaan. Doe je dat wel, dan krijg je voor het slapen gaan teveel energie en zal slaperig worden moeilijker zijn.
  • Gebruik je slaapkamer echt alleen om te slapen. Probeer werk te doen in een andere ruimte. Zo blijft de slaapkamer een ontspannen plek.
  • Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer om ademhaling te bevorderen.
  • Investeer in een anti-snurk kussen, of leer om hoger op het kussen te liggen met je hoofd.
  • Drink een heerlijke kop brandnetel of kamillethee met honing voor het slapen gaan.
ongestoord slapen

Kortom

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen de slaap van de snurker zelf, maar ook die van hun partner of huisgenoten kan verstoren. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om snurken te verminderen of zelfs te voorkomen. Het begrijpen van de oorzaken van snurken, zoals anatomische factoren, overgewicht en slaaphouding, is essentieel om effectieve oplossingen te vinden.

Een goede nachtrust is van cruciaal belang voor onze algehele gezondheid en welzijn. Het verminderen van snurken kan niet alleen de slaapkwaliteit verbeteren, maar ook de dagelijkse functies en relaties ten goede komen. Of je nu kiest voor veranderingen in levensstijl, medische behandelingen, natuurlijke remedies of aanpassingen aan je slaapomgeving, het is belangrijk om te streven naar een goede balans tussen comfort en gezondheid.

Conclusie

Vergeet niet dat iedereen uniek is, en wat voor de ene persoon werkt, kan voor een ander mogelijk minder effectief zijn. Als het aanhoudt en ernstige problemen veroorzaakt, is het raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen. Met de juiste aanpak en toewijding kun je een rustige en verkwikkende nachtrust bereiken, waardoor je overdag beter kunt functioneren en van een gezondere levensstijl kunt genieten.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Top 10 beste bodylotion

Op deze manieren blijf jij lekker warm in de herfst en winter

Zo verleng je de houdbaarheid van je make-up

Welke jurkjes zijn een must-have voor in je kast?

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings