Kun je bruin worden achter glas?

08/05/2024
158
Bruin worden achter glas

In de zomer willen we altijd zo bruin mogelijk worden. Hoewel het in Nederland niet altijd regelt, laat het zonnen in de tuin toch nog even op zich wachten. De zon kan dan wel schijnen, maar de temperatuur blijft te laag om buiten je benen te gaan bruinen. Wellicht heb je jezelf dan wel eens afgevraagd of het mogelijk is om ook bruin te worden achter glas. In deze blog zoeken we het voor je uit!

De basis

Voordat je weet hoe je het beste bruin kunt worden is het belangrijk om het spectrum van zonnestralen te begrijpen. De zon produceert verschillende soorten elektromagnetische straling. De meest bekende soorten zijn ultravioletlicht en infraroodlicht. Het ultravioletlicht (UV) bestaat weer uit drie soorten, namelijk UVA, UVB en UVC. Vooral UVA en UVB spelen een grote rol bij ons bruiningsproces. UVA zorgt er voornamelijk voor dat er sneller melanine in de huid wordt aangemaakt. Dit is het stofje dat je huid bruiner maakt. UVB zorgt er weer voor dat deze melanine langer aanwezig blijft in de huid waardoor je langer bruin blijft.

De rol van glas

Een raam blokkeert de schadelijke UVC-straling. Daarnaast houdt glas ongeveer 95 procent van de UVB-straling tegen. De meest UVA-straling komt wel door het glas heen. Wanneer je achter het raam in de zon zit kun je dus alsnog bruin worden door deze UVA-straling. Wel zal het een stuk langzamer gaan dan wanneer je buiten in de zon gaat zitten.

Bruin worden achter glas

Het antwoord op de vraag ‘kun je bruin worden achter glas’ is ja, maar heeft wel ook een ‘maar’. Je zult een licht tintje krijgen als je even achter het raam in de zon zit door de UVA-straling die door het glas heen komt. De UVB-straling die bijna niet doordringt heeft hier wel een grote invloed op. Hierdoor wordt je namelijk maar minimaal bruin achter glas. Ondanks de lichte effecten op je huid als je achter glas in de zon zit, is het toch belangrijk om je huid goed te beschermen met een hoge SPF-factor. De UVA-straling kan namelijk voor huidveroudering en huidbeschadiging zorgen.

Bruin worden achter glas

Meer tips over hoe je sneller bruin kunt worden? Lees het hier!

Zonnestralen en zonnepanelen

Vanuit het duurzaamheidsperspectief kan ook het effect van zonnestralen op glas worden bekeken. Als het gaat om duurzaamheidsoplossingen zoals zonnepanelen, speelt glas een cruciale rol. Glas beschermt de zonnepanelen namelijk tegen hevige weersomstandigheden maar laat het zonlicht wel door. De zonnestralen efficiënt gebruiken met zonnepanelen zorgt ervoor dat hernieuwbare energie opgewekt kan worden. Het glas dat de zonnepanelen beschermt is zo ontworpen dat het zo veel mogelijk zonlicht doorlaat. Op deze manier kunnen de panelen de meeste energie opwekken. De opbrengst van zonnepanelen meten is belangrijk om zo te bepalen of de glazen bescherming toch nog genoeg zonlicht doorlaat.

Lees ook:  Ontspannen in 5 minuten? Het kan!

Bescherming tegen zonlicht achter glas

Als je vaak lang in de auto zit of achter ramen kan het zijn dat je huid beschadigd als je deze niet goed beschermt tegen het zonlicht. Daarom is het belangrijk om je huid altijd goed in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor. Dit beschermt je huid tegen verbranding en huidbeschadiging. Hoewel lange mouwen vaak te warm is in de zon, biedt dit wel een goede bescherming. Kies daarom voor iets luchtigs zoals bijvoorbeeld een luchtig blouseje. Ook UV-werende raamfolie kan goed helpen als je de hele dag achter een raam zit waar de zon doorschijnt. Hiermee verminder je de hoeveelheid zonlicht dat het raam binnenlaat.

Bruin worden achter glas duurt dus langer dan bruin worden in de buitenlucht. Hoewel zonnen achter glas ook minder effectief is, wordt je huid toch blootgesteld aan UV-straling. Bescherm je huid daarom goed met zonnefactor en voorkom huidbeschadiging en huidveroudering.  

Vond je deze blog interessant en ben je op zoek naar meer informatie over zonbescherming en hoe je je huid het beste beschermt? Lees het hier!

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Seizoensgebonden make-up look voor je bruiloft

De voordelen van shilajit voor vrouwen

Hoe verminder en verwijder je rimpels, onze tips!

Dikker haar krijgen? Dit is de ultieme gids!

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings