Hoe word je snel bruin? 10 effectieve tips

26/03/2024
83
hoe word je snel bruin bij het water

Met de zomer in aantocht, willen vele van ons een mooi goudbruin kleurtje. Maar hoe word je snel bruin? Het belangrijk om op een veilige manier bruin te worden. Hou jij wel van een lekker kleurtje, maar weet je niet hoe je dit proces kan versnellen? Dan is deze blog iets voor jou!

Het bruiningsproces

Wanneer we onze huid blootstellen aan zonlicht, start ons natuurlijk proces om ons te beschermen tegen UV-straling. Het belangrijkste element in dit proces is melanine. Melanine is een pigment dat onze huid, haar en ogen kleur geeft. Onder invloed van UV-stralen activeert onze huid de productie van extra melanine. Deze toename in melanine verspreidt zich naar de bovenste huidlagen, waardoor de huid donkerder wordt- dit is het bruin worden.

Hoe snel bruin worden?

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende manier om het natuurlijke bruiningsproces te versnellen. Het is belangrijk dat je dit op een veilige manier doet, om zonneschade te voorkomen. Wil je snel bruin worden in de zon? Ontdek de tips hieronder.

10 effectieve tips om snel bruin te worden

 1.  Hydrateer je huid: een goed gehydrateerde huid bruint sneller en egaler. Drink veel water en gebruik vocht inbrengende crèmes om je huid van binnenuit en van buitenaf gehydrateerd te houden.
 2. Gebruik zonnebrandcrème: dit klinkt tegenstrijdig, maar een zonnebrandcrème met de juiste SPF beschermt je huid tegen schade en zorgt voor een gezondere en langdurige bruine kleur. Het voorkomt ook zonnebrand, wat het bruiningsproces kan vertragen.

Biodermal Zonnebrand voor het gezicht SPF 30

Bekijk de prijs bij bol.com
 1. Exfolieer je huid: verwijder dode huidcellen door regelmatig te exfoliëren. Dit zorgt voor een egale bruining en helpt je sneller bruin te worden. Je kunt dit doen door een scrub te gebruiken.
 2. Eet voedingsmiddelen rijk aan bètacaroteen: voedingsmiddelen zoals wortels, zoete aardappelen en spinazie bevatten bètacaroteen, wat kan helpen bij het versnellen van het bruiningsproces en bijdraagt aan een gouden gloed.
 3. Kies de juiste tijdstippen: vermijd de zon op haar sterkst tussen 12:00 en 15:00 uur. Zoek de zon op tijdens de vroege ochtend of late namiddag voor een effectievere en veiligere bruining.
 4. Gebruik een bruiningsversneller: speciale lotions of oliën kunnen het bruiningsproces versnellen. Zorg ervoor dat deze producten veilig zijn en geen schadelijke ingrediënten bevatten. Combineer deze bruiningsversnellers altijd met een zonnebrandcrème.
 5. Blijf bewegen: gelijke blootstelling aan de zon vanuit verschillende hoeken zorgt voor een egale teint. Vermijd lang op één plek te blijven liggen; draai regelmatig om. Of ben actief in de zon, denk aan fietsen, zwemmen of volleyballen.
 6. Hydrateer ook na het zonnen: na blootstelling aan de zon is het belangrijk om je huid te kalmeren en te hydrateren met after-sun producten of natuurlijke oliën zoals aloë vera.
 7. Kies voor luchtige en lichtgekleurde kleding: om een egale bruine teint te bevorderen, kies je voor lichte en ademende stoffen. Deze laten meer zonlicht door dan donkere, dikke kleding, waardoor je zelfs in de schaduw nog van een beetje zonnevoordeel kunt genieten.
 8. Wees geduldig en consistent: snel bruin worden vereist nog steeds tijd en consistentie. Vermijd te lange blootstelling in één keer om zonnebrand en huidschade te voorkomen. Bouw je bruine kleur geleidelijk op voor het beste resultaat.
Lees ook:  De leukste Kerstmis cadeaus voor een man!

Andere manieren om snel bruin te worden

Naast zonnen in de zon kun je er ook voor kiezen om snel bruin te worden onder de zonnebank of om bruiningsproducten te gebruiken. Ik zelf maak meestal een (veilige) combinatie om zo veel mogelijk zonneschade te voorkomen. Want hoe word je snel bruin zonder de zon?

Zonnebank

Naast natuurlijk zonlicht, biedt de zonnebank een goed alternatief voor diegene die snel bruin willen worden. Het fijne is dat je niet afhankelijk bent van het weer. Het gebruik van een zonnebank moet echter met zorg en mate gebeuren, dit door de intense UV-straling. Je hebt daardoor meer kans op huidbeschadigingen. Begin altijd met een korte sessie om je huid er aan te laten wennen. Vraag om advies over de frequentie en duur.

snel bruin worden zonnebank

Kies altijd voor een beschermende crème (met of zonder bronzer) voor onder de zonnebank. Dit hydrateert je huid en voorkomt huidschade. Hoewel je snel bruin kan worden onder de zonnebank, kun je ook snel verbranden of schade opdoen. Ben dus bewust van de risico’s. Ook bij de zonnebank is het belangrijk om geduld te hebben. Tussen de sessies moet minstens 2 dagen zitten.

Zelfbruiner

Voor wie een bruine huid wil zonder blootstelling aan UV-stralen, biedt zelfbruiner een veilig en direct resultaat. Moderne zelfbruiners zijn verkrijgbaar in crèmes, lotions, mousses en sprays. Voor het beste resultaat moet je de huid eerst grondig exfoliëren, dit kan door middel van een scrub. Dit zorgt voor een egale teint.

Collistar Magic Drops

Bekijk de prijs bij bol.com

Hoe je snel bruin kan worden zonder UV-stralen ligt aan het ingrediënt DHA. Dihydroxyaceton is een kleurrijke suiker die reageert met de dode huidcellen aan het oppervlak van de huid. Deze reactie, bekend als de Maillard-reactie, zorgt ervoor dat de huid tijdelijk donkerder wordt. Dit resulteert in een bruinachtige kleur.

Mijn bruiningsritueel

Ik zelf heb een zeer licht huidtype en reageer niet altijd goed op uv-straling. Toch hou ik ook van een kleurtje en heb ik een eigen bruiningsritueel gevonden dat bij mijn huid past.

In de winter

Ik vind kleur in de winter minder belangrijk dan in de zomer, maar om te voorkomen dat mensen vragen of ik me wel lekker voel smeer ik een zelfbruiner. Ik gebruik Collistar Magic drops en meng deze met mijn dagcrème.

In de lente

In het voorjaar komen de eerste zonnestralen, dit is het moment dat ik begin met een SPF toevoegen aan mijn huidverzorging. Ook smeer ik mijn benen in met een tanningsmousse.  Ik gebruik die van Bondi Sands met een applicator om vlekken te voorkomen. Daarnaast begin ik in april/mei met melanine tabletten te slikken. Deze tabletten zorgen ervoor dat het bruiningsproces klaar wordt gestoomd.

Lees ook:  De 5 stappen naar natuurlijke schoonheid met een ooglidcorrectie

De zomer

Net voor de zomer begint, start ik een korte zonnebankkuur. 3x zonnen in 2 weken. Dit doe ik om mijn huid te laten wennen aan de UV-straling. Zo verband ik minder snel in de zon. In de zomer drink ik heel veel water, gebruik ik elke dag een SPF én een Aftersun. Dit alles zorgt ervoor dat ik snel bruin kan worden in de zon.

In de herfst

Na de zomer, probeer ik de bruine teint een beetje bij te houden. Ik zo nu en dan onder de zonnebank en begin langzaam weer met de zelfbruiner.

Weetjes over bruin worden

 • Ieders vermogen om melanine te produceren varieert, wat resulteert in diverse huidtinten en reacties op zonlicht.
 • Mensen met sproeten of moedervlekken kunnen merken dat deze plekjes donkerder worden bij blootstelling aan de zon, omdat deze gebieden een hogere concentratie melanine bevatten.
 • Vitamine D, belangrijk voor gezonde botten en het immuunsysteem, wordt aangemaakt wanneer de huid aan zonlicht wordt blootgesteld, wat een bijkomend voordeel is van gematigde zonnebaden.
 • De snelheid waarmee iemand bruint, kan ook worden beïnvloed door genetische factoren; sommige mensen hebben genen die hen predisponeren om sneller of intenser bruin te worden.
 • Langdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot de afbraak van collageen in de huid, wat op lange termijn kan resulteren in vroegtijdige veroudering, zoals rimpels en verlies van elasticiteit.
 • Indien er zonneschade is te zien op de huid kan dit zich uiten in bijv. pigmentvlekken.

Zelf snel & veilig bruin worden

Na het lezen van deze blog ben je goed voorbereid om snel en veilig bruin te worden. Het belangrijkste is om je goed in te smeren om huidschade te voorkomen. Ook al heb jij een lekker kleurtje van jezelf: SMEER je in. Op latere leeftijd kan zonneschade zich uiten in pigmentvlekken of extra rimpels. Zon met mate!

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Rimpels op je bovenlip verminderen met fillers

4 onmisbare kledingitems tijdens de zwangerschap

De 4 must-have items voor elke vrouw!

Acne aanpakken: hoe doe je dat?

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings