Hoe moet je je voorbereiden op een bevalling?

21/04/2024
118
Vrouw die zich is aan het voorbereiden op een bevalling

Iedere vrouw heeft stress voor haar bevalling. En we weten dat stress niet goed is voor onze looks en gevoelens. Daarnaast zien mensen er meestal het mooist uit wanneer ze zo min mogelijk stress ervaren. Daarom gaan we in dit artikel kijken naar hoe je je moet voorbereiden op een bevalling. Zodat jij er mooi en relaxed bij bent wanneer het zover is. Zwangerschap is prachtig, dus lees zeker onze handige tips!

Wat te verwachten tijdens de bevalling

Elke bevalling is uniek, maar er zijn algemene fasen die de meeste vrouwen ervaren. Het begint met de ontsluitingsfase waarin de baarmoederhals zich verwijdt tot ongeveer 10 cm. Dit kan enkele uren tot dagen duren en is vaak het meest intens. Vervolgens komt de uitdrijvingsfase waarbij de baby daadwerkelijk geboren wordt. Dat kan enkele minuten tot enkele uren duren. Tenslotte is er de nageboortefase waarin de placenta wordt uitgestoten.

Het is belangrijk om te weten welke lichamelijke veranderingen en symptomen je kunt verwachten. Zoals regelmatige weeën, rugpijn en de breuk van het vruchtwater. Kennis van deze fasen helpt je om niet van schrik te raken door wat er gebeurt. Het is hierbij ook handig wat voeding voor je kan betekenen tijdens zwangerschap en na zwangerschap. Ken daarom onze voedingstips voor een gezonde zwangerschap.

Mentale voorbereiding

De mentale voorbereiding is net zo belangrijk als de fysieke. Een positieve mindset helpt je om beter met pijn en onzekerheden om te gaan. Technieken zoals mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen handig zijn om de stress te beheersen. Het inbeelden van een positieve bevallingservaring kan ook helpen met een kalmer verloop.

Fysieke voorbereiding

Fysieke voorbereiding gaat niet alleen over fit blijven. Het gaat ook over het kennen en begrijpen van je lichaam. Prenatale yoga of zwangerschapsgymnastiek kan helpen om je spieren te versterken en je lichaam voor te bereiden. Het is namelijk best wat arbeid dat je gaat verrichten. Daarnaast is een gebalanceerde voeding rijk aan vitamines en mineralen onmisbaar om je lichaam te ondersteunen tijdens deze veeleisende periode. Gezonde snacks zoals fruit, noten en yoghurt zijn niet alleen goed voor de aanstaande moeder, maar ook voor de baby. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken, aangezien een goede hydratatie heel belangrijk is tijdens de bevalling.

Praktische zaken regelen

Eén van de belangrijkste praktische stappen is het klaarmaken van de ziekenhuistas. Het is aan te raden deze tas al rond de 37e week klaar te hebben staan. Onmisbare items zijn onder meer identiteitspapieren, verzekeringsgegevens, comfortabele kleding, toiletartikelen, snacks en uiteraard de benodigdheden voor de baby. Bijvoorbeeld wasbare luiers en een outfit.

Naast het belangrijke meenemen, is het opstellen van een geboorteplan handig. Het is een goede manier om je wensen en verwachtingen rond de bevalling te communiceren met je zorgverleners. In dit plan kun je bijvoorbeeld je voorkeur voor pijnbestrijding, wie bij de bevalling aanwezig zijn en andere zaken vastleggen.

Lees ook:  Voorbereid de herfst in
Een vrouw die geholpen wordt door een professional tijdens het voorbereiden op een bevalling

Ondersteuningssystemen en het voorbereiden op een bevalling

Een sterk ondersteuningssysteem is belangrijk voor een soepele bevalling. De partner speelt vaak een centrale rol en kan ondersteuning bieden door aanwezig te zijn bij de geboorte. Ook kan deze partner aanmoedigen tijdens weeën of het overnemen van communicatie met het medisch personeel. Het is ook belangrijk om familie en vrienden te betrekken die emotionele steun en praktische hulp kunnen bieden. Dit geldt voor zowel vóór als ná de bevalling.

De rol van de professional

Je zult nauw samenwerken met professionals zoals verloskundigen en gynaecologen. Deze experts zijn niet alleen belangrijk tijdens de bevalling zelf. Ze zijn ook belangrijk gedurende de gehele zwangerschap. Ze bieden medisch advies, morele steun en kunnen eventuele complicaties vroegtijdig signaleren. Het bijwonen van geboortecursussen en workshops kan ook extra inzichten en vaardigheden bieden die van pas komen tijdens de bevalling.

Thuis of in het ziekenhuis voorbereiden op een bevalling?

Thuis bevallen of in het ziekenhuis bevallen hebben beide voor- en nadelen. Thuisbevallingen bieden comfort en privacy maar zijn niet geschikt voor iedereen. Vooral niet bij risicozwangerschappen. Een ziekenhuisbevalling biedt daarentegen directe toegang tot medische hulp en pijnbestrijding. Het is belangrijk deze keuze goed te overwegen en te bespreken met je zorgverlener.

Foto van een vrouw die zich bezighoudt met het voorbereiden op een bevalling

Wat mee te nemen naar het ziekenhuis

Naast de eerder benoemde basisbenodigdheden zoals je wasbare luiers-pakket, kun je items mee te nemen die comfort verhogen. Bijvoorbeeld je eigen kussen, muziek, boeken of een tablet. Zorg ook dat je alle belangrijke telefoonnummers en een oplaadkabel voor je telefoon bij je hebt. Hoe comfortabeler je het jezelf maakt, des te minder gespannen je raakt. Nou is het ook niet de bedoeling om je kamerlamp mee te nemen om zo je kamer na te bootsen. Maar houdt het simpel en handig. Speur het internet gerust eens af met zaken die handig zijn om mee te nemen. Het is wellicht ook een leuke vraag om de zusters te vragen wat het raarste item is dat iemand meenam.

Tips over het voorbereiden op een bevalling tijdens de laatste weken

In de laatste weken voor de bevalling is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Probeer wel ook om lichte activiteiten te blijven ondernemen. Denk aan activiteiten als wandelen. Die kunnen helpen bij het op gang brengen van de bevalling. Zorg dat je huis klaar is voor de komst van de baby en dat alle laatste voorbereidingen getroffen zijn. Zo verhoog je ook de kans op een gelukkige eerste fase voor je baby.

Nu weet je hoe je je moet voorbereiden op een bevalling. Maak je vooral niet te druk, maar zorg wel dat alles op orde is. Doe dit zodat je kan proberen te rusten en ontspannen voor het grote moment. Uiteindelijk zal het zich allemaal wel lonen. Net zoals het zich wellicht kan lonen om te weten hoe jij je huid mooi houdt tijdens de zwangerschap.

Lees ook:  10 tips om de levensduur van jouw winterjas te verlengen

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Seizoensgebonden make-up look voor je bruiloft

De voordelen van shilajit voor vrouwen

Hoe verminder en verwijder je rimpels, onze tips!

Dikker haar krijgen? Dit is de ultieme gids!

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings