Op deze manier krijg je een goede mondgezondheid!

11/01/2023
1317
mondgezondheid

Een slechte mondgezondheid, dat is iets waar veel Nederlanders zich zorgen over maken. Dat kan komen doordat ze bijvoorbeeld bang zijn voor de tandarts, niet vaak genoeg hun tanden poetsen of simpelweg niet weten hoe ze hun mond zo goed mogelijk moeten verzorgen. Daarom staan in dit artikel de beste tips voor een goede mondgezondheid.

 Onderzoek naar de mondgezondheid in Nederland

Mensen met een minder goede mondgezondheid geven aan dat hun algemene gezondheid ook minder goed is, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 60 procent van de gevraagden geeft aan dat ze door de minder goede mondgezondheid ook vaker last hebben van chronische gewrichtsontstekingen of zelfs nieraandoeningen. Ook geven die mensen aan ooit diabetes te hebben gehad en vaker een beroerte krijgen.

Leeftijd en gender

Als je kijkt naar de verhouding tussen verschillende leeftijden, blijkt dat vooral jongeren hun mondgezondheid een hoog cijfer geven. 80 procent van de gevraagde geeft aan dat ze een goede mondgezondheid hebben, waarbij het percentage bij de mensen van 75 jaar en ouder op 70 procent ligt. Dat lager liggende percentage kan komen doordat de mensen een gebitsrenovatie hebben gehad. Ook valt het op dat vrouwen procentueel gezien een betere mondgezondheid hebben dan mannen, hierbij is het 75 procent tegenover 71 procent.

De basis voor een goede mondgezondheid

Om ervoor te zorgen dat de mondgezondheid over het algemeen gezien stabiel is, is het belangrijk om twee keer per dag je tanden en tandvlees te poetsen door middel van een fluoridetandpasta, voor minimaal drie minuten. Hiermee dood je alle bacteriën en verwijder je de schadelijke tandplak, dat anders kan leiden tot gaatjes. Daarnaast is het ook belangrijk om dagelijks te flossen. Hiermee kom je in de ruimte tussen de tanden, die onbereikbaar is voor de tandenborstel. Mocht je bijvoorbeeld in de ochtend geen tijd hebben om je gehele gebit te flossen, doe dan in de ochtend de bovenkant en ‘s avonds de onderkant.

Lees hier ook onze blog over het rechtzetten van scheve tanden.

mondgezondheid

Gebruik een vaste volgorde

Je poetst waarschijnlijk dagelijks je tanden zonder daar écht bij na te denken, dat is ook helemaal niet zo vreemd. Probeer daarom een vaste volgorde te krijgen waardoor je zeker weet dat je niks vergeet. Je kunt bijvoorbeeld beginnen aan de bovenkant van je gebit, poets hierbij als eerste de zijkant van de tanden, daarna de binnenkant en als laatste de bovenkant. Doe dit vervolgens ook aan de onderkant. Op het moment dat je klaar bent met de tanden, kun je het tandvlees poetsen. Belangrijk is om dat zachtjes te doen, anders kan het tandvlees namelijk gaan bloeden. Dat is niet per se schadelijk, maar wel vervelend.

Lees ook:  Beautywinkels in Duitsland

Gebruik een natuurlijk mondwater

Waarom geen normaal mondwater? Dat komt omdat het normale mondwater dusdanig sterk is dat het ook alle goede bacteriën doet verwijderen. Op de korte termijn is dat niet erg, maar mocht je het dagelijks gebruiken - wat de bedoeling is - dan zul je daar problemen mee ondervinden. Maak daarom heel simpel en eenvoudig je eigen mondwater met groene thee!

Poets elektrisch

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel elektrische tandenborstels, het gaat zelfs dusdanig ver dat er borstels zijn die een signaal geven wanneer je te hard op je tanden drukt. Mocht je het dus lastig vinden om de perfecte manier te vinden tijdens het poetsen van je tanden, dan kan dit absoluut helpen. Daarnaast is een elektrische tandenborstel ook veel beter, in de eerste twee minuten verwijdert het namelijk twee keer zoveel tandplak als een handtandenborstel. Ook is het beter voor je tandvlees aangezien een elektrische tandenborstel minder druk uitoefent. Het is hiermee veel efficiënter, wel zit daar een prijskaartje aan, maar dat is het absoluut waard voor een stralende en gezonde mond.

Vraag hulp bij een professional

 Minimaal twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle, dat is de basis in Nederland voor veel mensen. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk te behouden. Mocht je bijvoorbeeld heel erg bang zijn voor de tandarts, bespreek dit dan ook. Kies desnoods voor een nieuwe tandarts, waarmee je een betere band hebt. Je mondgezondheid is te belangrijk om links te laten liggen en tegenwoordig kun je bij menig tandarts en tandkliniek terecht om je hiermee te helpen!

Het krijgen van wittere tanden

Mocht je deze tips al jaren uitoefenen maar alsnog geen verbetering merken in de kleur van je tanden? Dan komt dat zeer waarschijnlijk doordat je te maken hebt met genetisch bepaalde tanden. Het tandbeen (dat in de binnenkant van je tand zit) bepaalt namelijk de natuurlijke tint van je tanden. Hiermee kun je het pechgeval hebben dat je daardoor ten alle tijden gelere tanden hebt. Dit is overigens niet per se een groot probleem, iedereen ziet namelijk hoe ontzettend gezond je mond is, hierbij zal de lichtelijke gele tint geen verschil maken. Het is daarom absoluut niet iets om je onzeker over te hoeven voelen!

Meer lezen op Beautyweb? Lees hier ons artikel over waarom een gezond gebit zorgt voor een lach.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Welke schoenen bij welke outfit?

Haar opsteken met vlecht: 6 ideeën

Haar half opsteken: hoe doe je dat? 

Het eeuwenoude schoonheidsritueel: de Marokkaanse hammam

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings