Dit is waarom ontspanning zo belangrijk is

16/09/2022
635
spabad

Iedereen ervaart wel een aantal keren per week een soort van stress. Komt het door je werk, kinderen, of een overvolle agenda? Deze momenten zorgen ervoor dat jij je gespannen kan voelen. Kleine vormen van stress zijn niet erg, als je tussendoor maar voldoende ontspanning hebt. De verschillende effecten van stress en ontspanning en wat je er zelf aan kan doen ga ik je uitleggen in dit artikel.

Waarom is ontspannen belangrijk?

Te veel stress voor een te lange tijd zorgt voor het minder goed functioneren van de hersenen. Het zou kunnen zijn dat je sneller dingen gaat vergeten, snel afgeleid bent of gevoeliger bent voor negatieve emoties. Je kan dit voorkomen door je hersenen genoeg rust te geven. Je geeft je hersenen hiermee tijd om te herstellen. Als je dit goed aanpakt, ervaar je op korte termijn al meer energie en meer focus. Stap dus tussen je werk door even in een lekker spabad!

Wat doen je hersenen bij stress?

Stress speelt een grote rol als het gaat over het functioneren van je hersenen. Verschillende gebieden in je hersenen werken samen bij het ervaren van ontspanning en spanning. Als je stress ervaart, bijvoorbeeld door een ruzie die thuis heeft plaatsgevonden, wordt een stressreactie geactiveerd in je hersenen. Bij deze reactie maken je hersenen adrenaline en cortisol aan, dit zijn stresshormonen. Er komt energie vrij door deze stofjes. Deze extra energie worden gebruikt voor je denkprestaties, spieren, zintuigen en reactievermogen. Hierdoor kun jij bijvoorbeeld net op tijd wegspringen als een auto hard aan komt gereden of je kunt net wat sneller een sprintje trekken.

Op het moment dat de stressreactie is afgelopen, krijgt je lichaam een signaal dat het niet meer nodig is om deze stressstofjes aan te maken. De aanmaak van cortisol en adrenaline zal stoppen waardoor het lichaam weer kan ontspannen.

Stress kan dus ontzettend nuttig en belangrijk zijn op sommige momenten. Het kan in benauwde situaties zorgen voor extra energie, focus en het prikkelt je lichaam en geest. Het is dus af en toe goed om een beetje stress te ervaren.

Tips voor het ervaren van minder stress.

Allereerst raad ik je aan om een goede balans te zoeken tussen spanning en stress. Vaak heeft een goede nachtrust al een positieve invloed op deze balans. Wissel je momenten die vol zitten met prikkels af met momenten met weinig prikkels. Het kan vaak goed zijn om een wandeling te maken of een boek te lezen tussen je activiteiten door.

Sommige mensen ervaren hoofdpijn, hartkloppingen of geheugenproblemen bij stress. Als je deze symptomen herkent bij jezelf kun je het beste even rustig een moment voor jezelf pakken.

Tenslotte kun je ook op zoek gaan naar de factoren die stress bij jou opwekken. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij het herkennen van de gevolgen. Alleen ben je met deze methode een stap voor!

Let dus goed op jezelf en zorg voor voldoende ontspanning! Lees ook: Tips voor een ontspannen ochtendroutine mét kinderen

Lees ook:  Verfrissend en gezond drankje met brandnetel

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Hoe zorg je voor hygiëne in schoonheidssalon?

Meroda Changing Foundation review

Voorbereid de herfst in

Natuurlijke schoonheid: alles over wimpers

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings