
Sinds zijn ontstaan heeft social media een diepgaande invloed op ons dagelijks leven. Social media zorgt ervoor dat we snel en gemakkelijk contact kunnen opnemen met onze vrienden, familie en zelfs met vreemden over de hele wereld. Ondanks de vele voordelen heeft social media ook een hoop negatieve effecten. Zo heeft het namelijk invloed op ons zelfvertrouwen. In deze blog onderzoeken we de dubbelzinnige rol van social media op ons zelfvertrouwen en nemen we zowel de positieve als de negatieve aspecten onder de loep.
Social media: de bron van verbinding
Een van de grootste voordelen van social media platformen is de mogelijkheid om super snel in contact te komen met mensen. Als social media gebruiker kun je met vrienden en familie communiceren, ondanks jullie afstand. Voor oudere mensen die zich eenzaam voelen en geïsoleerd raken, is dit een groot voordeel. Deze verbondenheid met anderen zorgt ervoor dat zij zich minder eenzaam voelen en kan relaties blijven onderhouden. Daarnaast zijn social media platformen ideaal om prestaties, mijlpalen en vieringen met anderen te delen. Dit zorgt vaak namelijk voor positieve feedback en reacties waardoor het zelfvertrouwen een boost krijgt. Likes en reacties zorgen zo als het ware voor een soort sociale goedkeuring. Toch heeft dit ook zo zijn nadelen.
De gevaren van vergelijken
Hoewel social media in theorie een leuke en mooie manier is om verbonden te blijven met elkaar en anderen te inspireren, kan het ook veel onzekerheid en twijfel met zich meedragen. Social media gebruikers zijn namelijk vaak geneigd om sociale vergelijkingen te maken. Het vergelijken met anderen is iets dat we allemaal van nature doen. Op social media zien we namelijk enkel de hoogtepunten, prestaties en positieve aspecten van anderen. Mislukkingen, onzekerheden en pijnlijke momenten worden zelden gedeeld. Hierdoor krijgen mensen vaak een minderwaardigheidsgevoel en zijn ze ontevreden met hun eigen leven. We vergelijken dan ons eigen leven met het perfecte plaatje en krijgen dan het gevoel dat we tekortschieten.
De invloed van likes en reacties
De afhankelijkheid van likes en reacties heeft een negatief effect op ons zelfbeeld en ons zelfvertrouwen. Likes en reacties zijn voor veel mensen namelijk een bevestiging. Het krijgen van veel likes en reacties op een social mediapost kan het zelfvertrouwen namelijk een boost geven. Ook werkt het zo omgekeerd. Weinig likes en reacties kan voor twijfel en onzekerheid zorgen. Deze afhankelijkheid zorgt ervoor dat vele social mediagebruikers constant op zoek zijn naar goedkeuring van anderen. Hierdoor wordt op social media, vaak door influencers en beroemdheden, een ideaalbeeld geschetst. Hoewel het in sommige gevallen ook inspirerend kan zijn, wordt er toch geregeld een onrealistisch beeld geschetst.
Meer weten over influencers? Leer hier hoe je een mode influencer kunt worden!

De fysieke aspecten van zelfvertrouwen
Zo zijn er dus een aantal mentale aspecten die invloed hebben op ons zelfvertrouwen. Daarnaast zijn er ook fysieke aspecten die het zelfvertrouwen een boost kunnen geven. De voordelen van fysieke weerbaarheidstraining kunnen in deze zin goed benadrukt worden. Door regelmatig te sporten en ervoor te zorgen dat je fysiek lekker in je vel zit, train je niet alleen je fysieke weerbaarheid maar bouw je ook meer zelfvertrouwen op. Daarnaast zorgt regelmatig trainen ervoor dat je minder stress ervaart.
Omgaan met de invloed van social media: handige tips
Social media heeft dus zowel verschillende positieve als negatieve effecten en invloeden op ons zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de invloeden van deze negatieve effecten te beperken waardoor je op een gezonde manier social media kunt blijven gebruiken. Zo zijn hier enkele tips om verdriet te leren verwerken en om op deze manier beter om te gaan met de invloeden en impact van social media:
- Beperk je schermtijd: wanneer je te lang en teveel gebruikmaakt van social media, kun je verslaafd raken. Deze verslaving heeft negatieve invloeden op je zelfvertrouwen. Je kunt de druk om constant online te zijn en niets te willen missen beperken, door een maximum schermtijd in te stellen.
- Wees selectief in wie je volgt: social media-accounts die je inspireren zijn zeker leuk om te volgen. Let wel op dat je enkel mensen volgt die je een positief gevoel geven en ontvolg mensen die je onzeker maken.
- Een detox van social media: het is ook geen slecht idee om eens in de zoveel tijd een digitale detox te nemen. Hierdoor kun je focussen op jezelf en even geen sociale druk van anderen voelen.
- Wees bewust van de invloed van bewerkingen en filters: als social mediagebruiker is het belangrijk om de werkelijkheid goed te kunnen onderscheiden van nepfoto’s en onrealistische beelden.
Social media is dus een krachtige innovatie die zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben voor ons zelfbeeld. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden in de mate social mediagebruik en je bewust te zijn van de rol van social media op ons zelfvertrouwen.
Ook interessant: hoe kijkgedrag online onze make-uproutine beïnvloedt.