Wil je scheiden? Dit zijn de mogelijkheden!

08/11/2023
367
scheiden

Is je partner vreemdgegaan of heeft hij je iets geflikt wat niet door de beugel kan? Dan zie je mogelijk geen andere uitweg dan scheiden. Omdat een echtscheiding behoorlijk wat voeten in de aarde heeft, weet je misschien niet zo goed hoe je dit het beste aan kunt pakken. Wat dat betreft, ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot scheiden.

Huwelijk of partnerschap beëindigen

Sommige vrouwen denken dat scheiden alleen kan als er sprake is van een huwelijk. Als jij en je partner getrouwd zijn en niet meer samen verder willen, is een echtscheiding de enige oplossing. De juridische banden tussen jullie moeten immers verbroken worden en dat kan alleen door officieel te scheiden. Zijn jullie niet getrouwd, maar hebben jullie enkel een geregistreerd partnerschap? Dan denk je misschien niet dat het tot een echtscheiding komt. Helaas is dit wel het geval, want er is net zo goed sprake van juridische banden.

Scheiding van tafel en bed

In plaats van een echtscheiding kunnen jij en je partner ook voor een scheiding van tafel en bed kiezen. In principe zijn jullie uit elkaar, maar voor de wet zijn jullie nog steeds getrouwd. Als je niets meer met je partner te maken wilt hebben, zie je misschien niet in waarom je voor deze vorm kiest. Toch kan het in sommige gevallen uitkomst bieden.

Mag je van je geloof bijvoorbeeld niet scheiden? Of wil je om financiële redenen de juridische banden met je partner niet verbreken? Dan biedt een scheiding van tafel en bed uitkomst.

Makkelijker dan een echtscheiding?
Sommige vrouwen denken dat een scheiding van tafel en bed makkelijker is dan een echtscheiding, maar dat is niet het geval. Bij deze scheidingsvorm moet je namelijk dezelfde zaken regelen als bij een reguliere echtscheiding. Zo moeten jij en je partner jullie spullen en vermogen onderling verdelen. Zijn er kinderen in het spel? Dan ontkom je er bovendien niet aan om een ouderschapsplan te maken.

scheiden

Vechtscheiding

Als je partner je iets geflikt heeft, kun je hem misschien niet meer luchten of zien. In dat geval kan het bijzonder lastig zijn om onderling afspraken te maken. Hierdoor mondt de scheiding mogelijk uit in een vechtscheiding. Om de scheiding in goede banen te leiden, is de kans groot dat je juridische hulp nodig hebt.

Ben je verzekerd voor rechtsbijstand? Dan denk je misschien dat je dit nu in je voordeel kunt gebruiken, maar dat is niet het geval. Je kunt namelijk geen beroep doen op een rechtsbijstandverzekering bij scheiding. Deze verzekering dekt geen juridische hulp bij conflicten die gaan over een echtscheiding of uit elkaar gaan.

Lees ook:  Persoonlijke verzorgingsroutines op basis van jouw levensstijl

Je hebt altijd een advocaat nodig bij scheiding

Of je nu een huwelijk of een geregistreerd partnerschap beëindigt, voor een scheiding van tafel en bed kiest of in een vechtscheiding belandt, je hebt altijd een advocaat nodig. Het verzoek tot scheiding moet immers bij de rechtbank ingediend worden en dit kan alleen een advocaat voor je doen.

Zoeken naar een jurist
Je kunt via je rechtsbijstandverzekering geen advocaat inschakelen, want een scheiding valt niet binnen de dekking. Daarom moet je zelf op zoek naar een jurist die je bij kan staan tijdens het proces. Dit is niet het enige, want de kosten van een advocaat zijn ook voor eigen rekening. Je hoeft deze overigens niet volledig zelf te betalen, want je deelt ze met je (ex-)partner.

Lees hier ook onze blog over hoe intiem zijn met jezelf je mooier maakt.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Seizoensgebonden make-up look voor je bruiloft

De voordelen van shilajit voor vrouwen

Hoe verminder en verwijder je rimpels, onze tips!

Dikker haar krijgen? Dit is de ultieme gids!

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings