Wat zegt je mond over je gezondheid

30/10/2022
771
mond gezondheid

Je mond zegt veel over je algehele gezondheid. De mond is namelijk een broedplaats voor veel mogelijke infecties die elders in je lichaam ontstaan zijn. Naast ongezond kan je mond je ook vertellen hoe gezond je juist bent! In deze blog geven wij je een paar voorbeelden over hoe je mond je iets kan vertellen over je gezondheid.

Gele of verkleurde tanden

Tanden die verkleuren kunnen meerdere achterliggende medische redenen hebben. Wanneer tanden er geel uit zien is dit veelal door het overmatig drinken van koffie, thee of rode wijn. Daarnaast kan roken ook een hele grote rol spelen in de kleur van je tanden. Hoewel tanden poetsen zeker een gedeelte helpt om de verkleuring tegen te gaan, is het verstandiger om de drankjes en de sigaret te laten liggen. Daarnaast kan een oplossing ook zijn om een cerec kroon te laten plaatsen, deze komt overeen met de kleur die je ambieert.

Slechte adem

Hoewel slechte adem doorgaans niet in je mond ontstaat, heeft je mond er wel de meeste last van. Een slechte adem kan, naast een mogelijk maagprobleem, ook betekenen dat er iets mis is met je tandvlees of tanden zelf. Zo kan dit tandbederf of ophopende tandplak indiceren. Deze zorgen voor lichte ontstekingen in het tandvlees die doorgaans niet heel lekker ruiken.

Aften in je mond

Aften worden veroorzaakt doordat je te weinig vitaminen binnen krijgt, doorgaans gaat dit om vitamine B-12. Hoewel stress en allergieën ook de boosdoener kunnen zijn, is het veelal het geval dat een vitamine B-12 te kort de schuldige is. Daarnaast is er ook een kans dat het ligt aan een hormonale shift door bijvoorbeeld zwangerschap.

Bloedend of gevoelig tandvlees

Tandvlees gaat bloeden bij het poetsen wanneer het overgevoelig is. Dit kan zijn door een ontsteking die via roken ontstaan is of door slechte poetsgewoontes. Daarnaast helpen bepaalde eten- en drinkenkeuzes zeker niet mee. Zo is energydrank bijvoorbeeld ongelooflijk slecht voor je tandvlees, eveneens als alcohol. Zorg er dus voor dat je goed poets en let op je dieet, je tandvlees zal je dankbaar zijn.

Dehydratie

Je tong kan een indicator geven over of je uitgedroogd bent of niet. Wanneer je tong een witte kleur heeft kan dit betekenen dat je (veels) te weinig water drinkt. Daarnaast kan een witte tong ook komen van roken, slechte mondhygiëne of overmatig medicatiegebruik. Wil je meer weten over wat een gezonde tong hoort in te houden? Bekijk onze blog over de impact van een gezonde tong op je mond.

Vond je dit artikel nu leuk? Lees dan meer over de slechtste voedingsstoffen voor je huid!

Lees ook:  De populairste supplementen die jouw leven zullen verbeteren

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Rimpels op je bovenlip verminderen met fillers

4 onmisbare kledingitems tijdens de zwangerschap

De 4 must-have items voor elke vrouw!

Acne aanpakken: hoe doe je dat?

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings