Make-up voor brildragers

10/10/2019
761
warme make-up

Elke Willemen - voormalig senior make up artist Benelux bij M.A.C Cosmetics en tegenwoordig onder andere werkzaam als leraar bij Art of Colors Make-up Artist school in Amsterdam;  “Juist mensen die een bril dragen raad ik aan om de make-up wat meer aan te zetten. De ogen zitten toch achter een soort glazen scherm en krijgen te maken met de schaduw van het montuur, ze verdienen daarom wel wat meer aandacht.” 

Huid

“Begin met een goede basis, en dat is in dit geval een goed passende bril,” vertelt Elke. “Het montuur mag de huid niet raken. Als make-up afgeeft op het montuur kan dit het materiaal beschadigen. En kies voor een smudge proof, sweat proof en humidity proof foundation. Poeder goed af. Goed afpoederen betekent overigens niet zwaar afpoederen, maar mooi en subtiel. Breng blush niet te hoog aan, anders wordt het uiteindelijk half afgeschermd door de bril.”

Bijziend

Maar de allerbelangrijkste regel betreft de werking van de glazen. Heb je te maken met iemand die bijziend of verziend is? Oftewel: werken de glazen verkleinend of juist vergrotend?
“Lijken ogen kleiner achter brillenglazen, dan is het natuurlijk zaak om ze te vergroten. Dat doe je door met een wit of beige potloodje een lijntje op de waterlijn te zetten. Onder de wimpers breng je ook kleur aan, even afhangend van de kleur van het montuur natuurlijk. Hierdoor vergroot je het oppervlakte van het oog. Het middelste deel van het ooglid licht je op met glans, bijvoorbeeld een parelmoerkleur. Ga nooit voor té donker, dan vallen de ogen weg,” aldus Elke.
Anne Loos is freelance make up artist en opleider visagie, ze geeft aan. “Plaats het een lijntje tussen de onderste rij wimpers, maar niet te ver naar beneden; dat geeft een onnatuurlijk effect. Denk erom lichte kleuren oogschaduw te gebruiken, met name op het bewegend ooglid: dit helpt het oog te vergroten.”

Wenkbrauwen & wimpers

Niet voor niets heten wenkbrauwen 'de kapstok van het gezicht'. Een beetje afdwalen tijdens het epileren en een blik is voor lange tijd geruïneerd. Elke: “Je spreekt met je wenkbrauwen. Voor brildragers raad ik aan voor een montuur te kiezen waarbij de wenkbrauwen zichtbaar boven het montuur te zien zijn. Zet ze aan met een transparante wenkbrauwgel, schuin opwaarts naar boven. Creëer dezelfde lijn als die van het montuur: dat staat heel sophisticated. Ik raad iedereen aan om mascara op te doen nog vóór je een (zonne)bril koopt. Dan weet je zeker dat je wimpers de glazen niet raken. Dat kan heel irritant aanvoelen.”

Anne: “Wenkbrauwen goed modelleren is een must, dat geldt voor iedereen. Maar bij een bril gaat er nog meer aandacht naar de wenkbrauwen. Om ogen een frisse, open blik te geven gebruik ik een wimperkruller, daarmee voorkom je bovendien dat wimpers tegen de glazen bewegen als je erg lange wimpers hebt. Breng daarna twee of drie laagjes mascara na elkaar aan.”

Verziend

De klassieke smokey eye is absoluut weggelegd voor achter brillenglazen. Volgens Elke is dit juist een topper bij vergrotende glazen. “Smokey eyes zijn perfect als je ogen iets kleiner wilt laten lijken. Maak de waterrand dan juist donker. De smokey eye kan overdag in een bruintint, maar ook in een fel kleurtje. Je kleurkeuze hangt ook hier af van de kleur van het montuur.”

Lees ook:  Houdbaarheid van je cosmetica

Bril make-up

“Bij brilglazen die het oog vergroten wordt ook alles wat er minder netjes uitziet vergroot,” aldus Anne. “Klontjes mascara worden grote klonten. Werk daarom ook met zachte lijnen die je kunt vervagen, dat staat wat vriendelijker. Let op té glanzende kleuren, glans versterkt en maakt sneller onrustig. Sommige glazen hebben een kleurzweem en als je dan een te lichte glanzende kleur gebruikt trekt dat de aandacht nog meer naar de ogen. Een bril doet dat toch al en het is juist de bedoeling om balans in het gezicht te houden. Breng de make-up zo symmetrisch mogelijk aan: elk foutje wordt duidelijk zichtbaar achter deze glazen.”

Lippen

Elke: “Sommige monturen hebben een kleurtje aan de binnenkant. Als je voor subtiele kleuren wilt gaan, pas je de make-up daarop op. Een fuchsia gekleurde binnenkant combineer je bijvoorbeeld met fuchsiaroze lippen.” Anne: “Lippen pas je aan op de styling en kledingkeuze. Soms zijn naturel kleuren erg mooi omdat er al zoveel aandacht naar de ogen gaat door de bril. Maar als iemand een heel mooie mond heeft kun je best voor een uitgesproken kleur kiezen.”

Personality matters

Elke Willemen: “Make-up kun je contrasterend aanbrengen, maar meestal is een brilmontuur een verlengstuk van je persoonlijkheid en de make-upkeuze ook. Strenge, zware monturen gaan daarom goed samen met felle, rode lippen en een strakke eyeliner. Ronde monturen passen bij een lieve make-up. Bij een gekleurd montuur raad ik aan heel rustige make-up toe te passen.”

Do's & dont's

Elke: “Wees gedurfder met make-up als je een bril draagt, accentueer de make-up nog wat meer om van de ogen echte eyecatchers te maken. Glans op de binnenste ooghoeken aanbrengen is bij elk soort glas een aanrader. Het brengt de ogen naar voren en geeft een wakkere en frisse blik. Let erop dat wimpers de brillenglazen niet raken, dat irriteert enorm.” Anne: “Visagie is heel persoonlijk en voor brildragers geldt dit nog sterker.”

Tekst: Cintha Rood

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Meroda Changing Foundation review

Natuurlijke schoonheid: alles over wimpers

De top 10 beste zilvershampoo voor je haar!

Viral Charlotte Tilbury dupes én reviews

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings