De voordelen van koud douchen

03/02/2023
1012
koud douchen

Regelmatig zien we reels of TikTok filmpjes voorbijkomen waarbij de Wim Hof methode toegepast wordt. Het houdt in dat je voor een bepaalde tijd in een ijsbad gaat zitten. Nu hoef je niet tot het uiterste te gaan, maar toch zien we vaak dat wordt aangeraden om met koud water te douchen. Het zou veelal voordelen met zich meebrengen. In deze blog lees je waarom koud douchen goed voor je is.

De voordelen van koud douchen

Om het beginnen, het is prima om het opbouwen. Je hoeft dus niet direct 15 minuten onder een koude douche te staan. Begin bijvoorbeeld met 30 seconde onder een koude douche te staan. Heb je het gevoel dat je je ademhaling onder controle kunt houden, verleng het dan met zo’n 15 tot 30 seconde. Maar goed, waarom zou je dit doen? Naast het feit dat je minder water verbruikt dan bij warm water en dus ook minder kans op een natte vloer in je badkamer; tenzij je een goede waterkering douche hebt.

Koud water is goed voor je huid

Koud douchen stimuleert je bloedsomloop, waardoor je huid een boost krijgt en strakker lijkt te zijn. Helaas is dit effect maar van korte duur. In tegenstelling tot heet water, waardoor je huid juist sneller uitdroogt.  Maar doordat de elasticiteit van je bloedvaten toeneemt door koud water en dus ook je bloedsomloop verbetert, verklein je de kans op spataderen. Daarnaast activeert koud water je lichaam, waardoor je energielevel en alertheid toeneemt. Ideale manier om opgewekt een lange werkdag te beginnen. En niet te vergeten: koud water zorgt voor de aanmaak van het hormoon endorfine, een gelukshormoon. Oftewel, een stofje dat medeverantwoordelijk is voor het gevoel van geluk en euforie. In de blog Een stralende huid: een uitdaging! lees je onder andere meer over hoe je jouw huid kan laten stralen.

Koud water is goed voor je haar

Koud douchen zorgt ervoor dat je haarschubben sluiten, met als gevolg dat je haar minder pluist. Het werkt als een soort crèmespoeling waardoor je weer haar lijkt te glanzen. En net zoals heet water je haar uitdroogt, zal het ook je haar droger worden, wat weer betekent dat je puntjes sneller slijten. Kies dus sowieso niet om je haar en huid met heet water te douchen. Wel kan je, om een middenweg te vinden, kiezen om je haren met lauw water te wassen.

Koud water versterkt je immuunsysteem

Uit onderzoek van het AMC blijkt dat mensen die de dag beginnen met een korte koude douche, minder lang ziek zijn. Hun lichaam lijkt minder vatbaar te zijn voor griep en verkoudheid, maar anderzijds ook sneller te kunnen herstellen. Vaak zie je dat de binnenkant van het lichaam weerspiegelt aan de buitenkant: dit verklaart dan ook het positieve effect op de huid en het haar. Een gezond lichaam is namelijk eerder gehuld in een glanzende huid.

Lees ook:  Wat kost een kunststof beugel?

De Wim Hof Methode

De aanpak van Wim Hofman gaat net een stap verder en krijg je niet zo 1,2,3 voor elkaar. Daarom biedt hij ook workshops aan, zodat je bijvoorbeeld binnen vijf uur de Wim Hof methode leert. Je gaat aan de slag met je ademhalingstechnieken en mindset, om deze ook onder koude-omstandigheden te kunnen beheersen. Voor velen is het de ideale manier om stress te verminderen, gezondheid te optimaliseren en immuunsysteem te beïnvloeden.

Gedurende de tijd van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen was iedereen al op de hoogte van de effecten van koud water. Destijds werd zelf de zogenaamde hydrotherapie gevormd, doordat ze zo overtuigd waren van de voordelen van water. Later pas, in de 21e eeuw begonnen we ons aan te leren om te ontspannen in de luxe warme baden. Hierdoor zijn we de voordelen van koud douchen vergeten. Zodoende zijn de voordelen van koud douchen niks nieuws, maar is het slechts op de achtergrond terecht gekomen doordat we liever genieten van warm (of zelf heet) water. Stap uit je comfortzone en probeer zelf ook vaker te genieten van een koude douche of koud bad.

Recent

Maybeline sky high mascara review: een eerlijk advies

Wat doet boksen met je lichaam?

De 10 beste Drunk Elephant bronzing drops dupes

De 10 beste zonnebrand voor acne huid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings