Het belang van zonbescherming in je schoonheidsroutine

28/02/2024
453
Het belang van zonbescherming in je schoonheidsroutine

Het hebben van een uitgebreide skincare routine wordt steeds populairder. Van cleansers, tot toners, zonbescherming, exfoliants, serums, oogcrèmes, gezichtsolies en moisturizers, de mogelijkheden zijn eindeloos. Op social media is het verzorgen van de huid een trend geworden en je vindt al snel honderden influencers die maar al te graag hun skincare routine met je delen. Als je net zo’n mooie huid wilt als Selena Gomez, dan volg je toch gewoon haar stappen? Dat is helaas niet waar…

Iedere routine is uniek, omdat iedere huid uniek is. Het is belangrijk dat je jouw schoonheidsroutine kiest op basis van de conditie van jouw huid. Echter is er één ding dat in geen enkele schoonheidsroutine mag ontbreken en dat is het gebruiken van zonbescherming. Deze stap wordt vaak overgeslagen, omdat mensen denken dat je zonnebrandcrème alleen hoeft te smeren als de zon schijnt of doordat ze niet weten waarom het goed is voor je huid. In dit artikel geven we je informatie waarom jij nú nog zonnebrand op je gezicht moet smeren!

Het belang van zonbescherming in je schoonheidsroutine

Waarom is zonbescherming belangrijk?

Uv-stralen (ultraviolette straling) in zonlicht is de boosdoener dat onze huidcellen beschadigd. Het meest bekendste voorbeeld hiervan is verbranding door de zon (gevoeligheid en roodheid), maar ook zonder te verbranden, veroorzaakt ultraviolet schade aan de huid. Daarnaast is Uv-straling ook een belangrijke oorzaak van huidkanker.

De huid wordt dagelijks blootgesteld aan Uv-straling. Veel mensen denken dat zonlicht alleen schadelijk is als de zon ook echt zichtbaar is, maar dit is niet het geval. De schadelijke UVA- en UVB stralen gaan dwars door de wolken heen en hebben 356 dagen per jaar invloed op je huid.

Deze link kun je iets meer verbinden met het bovenste stuk. Bijv: Dus of je nu geniet van een dagje strand of een avontuurlijke trektocht, of zelfs wanneer er géén zonnestraaltje aan de lucht is, vergeet niet om zonnebescherming op te nemen in je schoonheidsroutine. Zeker bij lange wandeltochten op vakantiebestemmingen dicht bij de evenaar, zoals op de Canarische Eilanden is het regelmatig schermen van zonnebrandcrème nodig.

De Canarische Eilanden zijn door hun ruige landschap een steeds populairdere wandelbestemming. Wil je meer weten over wandeltochten en trektochten op de Canarische Eilanden? Bekijk hier meer informatie over een pakketreis naar Canarische Eilanden.

Wat is SPF?

SPF is een afkorting voor Sun Protection Factor. Het is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen Uv-stralen die de huid kunnen beschadigen. SPF geeft een indicatie hoelang je huid blootgesteld kan worden aan de uv-straling voordat er zonbeschadiging optreedt. Hoe lang je daadwerkelijk in de zon kunt zitten, hangt ook af van andere factoren zoals je huidtype en de sterkte van de uv-stralen (UV-index).

Het belang van zonbescherming in je schoonheidsroutine

Wat is het verschil tussen SPF30 en SPF50?

Op het flesje van het product dat je gebruikt staat de beschermingsfactor beschreven. Meestal is dit SPF30 of SPF50 en je hebt je vast wel eens afgevraagd wat nou eigenlijk het verschil is tussen de factor 30 en 50.  Veel mensen denken dat het getal aangeeft bij welke temperatuur je de zonbescherming moet gebruiken, maar dit is niet waar. De factor is de vermenigvuldiging van de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden.  Stel je voor dat je na 10 minuten verbrandt, dan verbrand je met factor 30 pas na 300 minuten en met factor 50 pas na 500 minuten.

Lees ook:  Rimpels op voorhoofd voorkomen: Hoe doe je dat?

Welke SPF heb ik nodig?

Het kiezen van de juiste SPF is niet alleen gebaseerd op de sterkt van de uv-straling, maar ook op je huidtype. Het is daarom belangrijk om te weten wat voor soort huidtype je hebt, wat wordt bepaald door het pigmentgehalte in de huid. Je kunt je huidtype eenvoudig online testen. Het KWF raadt de volgende factor zonnecrème aan per huidtype:

  1. Huidtype 1: verbrandt zeer snel à gebruik SPF 20-30
  2. Huidtype 2: verbrandt snel à gebruik SPF 15 of hoger
  3. Huidtype 3: verbrandt niet snel à gebruik SPF 15 of hoger
  4. Huidtype 4: verbrandt bijna nooit à gebruik SPF 10-15

De voordelen van SPF in zonbescherming

SPF beschermt de huid dus tegen beschadiging door uv-stralingen, maar er zijn nog veel meer voordelen. Dit zijn de belangrijkste voordelen, die je overtuigen om zonbescherming toe te voegen aan je schoonheidsroutine.

Het eerste voordeel is het behouden van de jonge huid. De uv-stralingen beschadigen bepaalde stoffen in je huid, waardoor de collageen en elastine in de huid kunnen worden aangetast. Dit zorgt er dus voor dat er het proces van huidveroudering wordt versneld. Door SPF te gebruiken vertraag je dit proces en behoud je langer een gezonde, gladde huid. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu sneller rimpels? Ik niet!

Wil je meer weten over het behouden van een jonge huid? Lees dan blog over tips tegen huidveroudering.

Daarnaast helpt SPF bij de schadelijkheid van luchtvervuiling. De lucht is tegenwoordig allesbehalve schoon en dat heeft een grote impact op je huid. Met SPF creëer je een huid barrière, waardoor je voorkomt dat je huid wordt aangepast en dat puistjes minder kans hebben om aanslag te plegen op je huid.

Tot slot, geeft SPF je huid een glow-effect. Alle producten waar SPF inzit, hebben een super hydraterend effect. Voor een mooie en glowy skin is SPF dus écht een uitkomst.

Wanneer gebruik je SPF?

Gebruik SPF. Elke. Dag. Je huid wordt dagelijks blootgesteld aan schadelijke uv-stralingen. Het is daarom belangrijk om je huid iedere dag te beschermen door altijd een dagcrème met SPF te gebruiken. Dus: voeg zonbescherming toe aan je schoonheidsroutine! Je huid zal je dankbaar zijn.

Wil je meer weten over hoe je huid het beste kunt verzorgen? Lees dan nu meer over de perfecte skincare routine.

Het belang van zonbescherming in je schoonheidsroutine

Bij welke vakanties is zonbescherming extra belangrijk?

Bij vakanties naar bestemmingen dichter bij de evenaar, zoals Indonesië, Thailand en Midden-Amerika, is het gebruik van zonbescherming extra belangrijk. De zonkracht is daar over het algemeen veel sterker dan in Nederland, waardoor de uv-straling extra schadelijk kan zijn voor de huid. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze verhoogde risico’s en passende maatregelen te nemen om jezelf te beschermen.

Reizen met deskundige reisgenoten kan hierbij enorm helpen. Deze mensen wonen vaak in het gebied, of zijn er erg bekend mee en kunnen daardoor waardevolle tips en begeleiding bieden voor het veilig en verantwoord verkennen van bestemmingen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over huidschade.

Lees ook: kun je bruin worden achter glas?

Recent

Maybeline sky high mascara review: een eerlijk advies

Wat doet boksen met je lichaam?

De 10 beste Drunk Elephant bronzing drops dupes

De 10 beste zonnebrand voor acne huid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings