Tips om je haar sneller te laten groeien

10/10/2023
1279
haar sneller laten groeien

Wie kent het niet, die lichte jaloezie bij het zien van iemand met een prachtige, volle bos haar? Het lijkt wel alsof sommige mensen gezegend zijn met haren die in een oogwenk groeien, terwijl de rest van ons geduldig wacht... en wacht. Maar wat als er manieren zijn om dit proces een handje te helpen en je haar sneller te laten groeien? Tijd om zelf het heft in handen te nemen met enkele tips en trucs die jou kunnen helpen op weg naar de lange lokken waar je altijd van hebt gedroomd.

Hoe snel groeit haar nu eigenlijk?

Gemiddeld groeit haar ongeveer 1 tot 1,5 centimeter per maand. Dat is op jaarbasis zo’n 12 tot 18 centimeter, mits het haar gezond is natuurlijk. Maar laten we eerlijk zijn, voor degene die verlangen naar langere, vollere lokken, duurt dit een eeuwigheid. Daarom hebben wij onderzoek gedaan naar de vraag “hoe kan je je haar sneller laten groeien?”. Samen bekijken we hoe we de haargroei kunnen stimuleren.

De fasen van de haargroei

Bij het praten over haargroei en manieren om deze te stimuleren, is het essentieel om een begrip te hebben van de fasen die elke haarlok doorloopt tijdens zijn levenscyclus. Haar groeit niet continu maar gaat door specifieke, welomschreven stadia van groei en rust. Hier een beknopt overzicht:

hoe kan je je haar sneller laten groeien

Anagene Fase (Groei): De eerste fase staat bekend als de anagene fase en is de actieve groeifase van de haarfollikels. Gedurende deze periode, die twee tot zes jaar kan duren, groeien de haren actief. De exacte duur van deze fase is mede genetisch bepaald en beïnvloedt de maximaal haalbare haarlengte.

Catagene Fase (Overgang): na de anagene fase volgt de catagene fase, een korte overgangsfase die ongeveer twee tot drie weken duurt. Tijdens deze fase stopt de actieve haargroei, en de haarfollikel trekt zich een stukje terug.

Telogene Fase (Rust): vervolgens komt de telogene fase, een rustfase waarin het haar niet groeit maar wel in de haarfollikel blijft zitten. Deze fase duurt ongeveer drie maanden.

Exogene Fase (Uitval): tot slot is er de exogene fase, waarin het oude haar uitvalt en een nieuwe haarlok in de anagene fase komt, waardoor de cyclus weer opnieuw begint.

Het is van belang om te beseffen dat op elk gegeven moment verschillende haren zich in verschillende fasen van deze cyclus bevinden. Vandaar dat we altijd wat haar verliezen, terwijl ander haar weer groeit. Begrip van deze fasen biedt inzicht in het natuurlijke proces van haargroei en -uitval, en kan helpen bij het identificeren van abnormaal haarverlies of veranderingen in het haar.

Fabels over haargroei

Lees ook:  Batiste droogshampoo review: dé oplossing voor vet haar?

Bij het streven naar langere, gezondere lokken komt men vaak tips en adviezen tegen. Maar welke daarvan zijn nu eigenlijk waar? Laten we enkele van de meest hardnekkige fabels over haargroei ontkrachten:

 1. Vaak knippen stimuleert de haargroei: je haar groeit vanuit de wortels in je hoofdhuid, niet vanaf de punten. Regelmatig knippen helpt gespleten haarpunten te voorkomen en zorgt ervoor dat je haar er gezonder uitziet, maar het heeft geen directe invloed op de snelheid van de haargroei.
 2. Borstelen stimuleert haargroei: overmatig borstelen kan je haar juist beschadigen. Het stimuleert wel de bloedsomloop in je hoofdhuid, wat gezond is voor de haarfollikels, maar het is geen gegarandeerde methode om je haar sneller te laten groeien.
 3. Haar groeit sneller als je het vaak wast: het frequent wassen van je haar kan het juist uitdrogen en beschadigen. Je haar groeit het best als de natuurlijke oliën van de hoofdhuid het kunnen voeden.
 4. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan je haar sneller laten groeien: hoewel een gezond en evenwichtig dieet belangrijk is voor de algehele gezondheid van je haar, is er geen specifiek 'magisch' voedsel dat plotseling voor een versnelde haargroei zorgt.

Maar hoe kun je dan wel je haar sneller laten groeien? Lees het in de volgende alinea.

Je haar sneller laten groeien

We willen allemaal wel eens dat ons haar net iets sneller groeit dan het nu doet. Of het nu is vanwege een te korte kappersbeurt of simpelweg de wens naar langer haar, het verlangen naar snelle haargroei is herkenbaar voor velen. Gelukkig zijn er concrete stappen en strategieën die je kunt volgen om je haargroei te optimaliseren. In deze alinea duiken we in behandelingen, producten en alledaagse tips die je kunnen helpen in het proces van het versnellen van je haargroei.

Behandelingen die ja haren sneller doen groeien

Investeer in professionele haarbehandelingen die specifiek gericht zijn op het stimuleren van haargroei. Dit kan variëren van scalp treatments in je lokale salon tot meer geavanceerde technologieën zoals lichttherapie (Low-Level Laser Therapy) die is ontworpen om de haarzakjes te stimuleren en haargroei te bevorderen. Ook zijn er behandelingen zoals Mesotherapie, hierin worden er vitamines in de haarzakjes aangebracht.

Producten die het haar sneller laten groeien

Er zijn tal van producten op de markt die claimen je haar sneller te laten groeien. Van shampoos verrijkt met biotine tot haarserums met peptide-complexen. Het is cruciaal om producten te kiezen die passen bij jouw haartype en -behoeften. Kijk uit naar ingrediënten zoals cafeïne, vitamine E, en aminozuren die bekend staan om hun potentieel om haargroei te ondersteunen.

Lees ook:  Korte dameskapsels, de nieuwe haartrends van 2023

Een aantal voorbeelden van producten die haargroei stimuleren zijn:

 1. Kérastase Résistance Extentioniste: richt zich op het versterken en stimuleren van de haargroei.
 2. Lee Stafford Hair Growth Treatment: een masker dat de hoofdhuid voedt en een optimale omgeving voor haargroei creëert.
 3. Viviscal Haargroei Supplement: biedt een mix van nutriënten om haargroei van binnenuit te ondersteunen.
 4. Redken Cerafill Retaliate Shampoo: stimuleert de hoofdhuid en creëert een gunstige omgeving voor haargroei.

Andere tips

Naast het gebruik van producten en behandelingen zijn er ook nog andere tips die daadwerkelijk kunnen bijdragen aan snellere haargroei. Dit zijn er een paar die het overwegen waard zijn:

 1. Haarvitamines: supplementen zoals biotine, vitamine E en visolie staan bekend om hun positieve effect op de haargroei en -sterkte. Merken zoals Viviscal en SugarBearHair bieden specifieke haarvitamines aan.
 2. Inversie methode: sommige mensen zweren bij de inversie methode, waarbij je je hoofd dagelijks enkele minuten ondersteboven houdt om de bloedstroom naar de hoofdhuid te bevorderen, en zo de haargroei te stimuleren.
 3. Rice water spoeling: een rijstwater spoeling kan de haargroei bevorderen en wordt vaak gebruikt in verschillende culturen om de haarlengte te stimuleren. De spoeling wordt gemaakt door rijst te weken en het water vervolgens te gebruiken op het haar.
 4. Koud water spoeling: het afspoelen van je haar met koud water na het wassen kan de haarschubben sluiten, waardoor breuk wordt verminderd en de groei wordt gemaximaliseerd.
 5. Vermijden van stress: stressmanagement is cruciaal, aangezien stress de haargroei kan remmen. Praktijken zoals yoga, meditatie, of andere ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen. Nog meer tips om stress tegen te gaan? Bekijk ze hier.

Aan de slag met haargroei

Het stimuleren van haargroei vergt tijd en consistente zorg. Door rekening te houden met zowel externe als interne factoren en daarop je routine aan te passen, zet je een stap in de richting van gezonder haar. Met geduld en toewijding zal je haardos beetje bij beetje transformeren. Veel succes op jouw persoonlijke weg naar sterker en langer haar!

Vond je deze blog leuk om te lezen? Lees ook: complete gids voor natuurlijke huidverzorging of de top 10 beste dagcrèmes voor een oudere huid.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Welke mode bestellen vrouwen het meest online?

Dit betekent het symbool op jouw beautyproducten

Hoe verzorg je de huid rond je ogen?

Bordspellen en de voordelen voor de geestelijke gezondheid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings