Je gespleten nagel beschermen en laten repareren

11/11/2019
2286
gespleten nagels

Gespleten nagels - in medisch jargon onychoschizia - kunnen diverse oorzaken hebben. Meestal gaat het om een ongelukje: je hebt je vinger/nagel hard gestoten of je bent met je vinger tussen een deur gekomen. Als je een nagelriemontsteking (een ‘omloopje’) hebt gehad, kan de nagel ook gaan splijten. Ouderdom is een tweede oorzaak. Nagels worden op latere leeftijd steeds droger. Vaak vertonen ze dan lengteribbels. Door de combinatie kunnen er in de ribbels scheurtjes ontstaan. Belangrijk is om deze nagels soepel te houden door twee keer per dag nagelriemolie aan te brengen. Heb je eenmaal een scheurtje, wikkel dan tape om je vinger als je in de tuin of keuken bezig bent of als je gaat sporten (vooral bij balsporten). Zo voorkom je dat het scheurtje dieper wordt.

Beschermen tegen splijten

Zeker in de winter komen gespleten nagels relatief vaak voor. Door de kou raakt de nagelplaat sneller vocht kwijt, waardoor het afbrokkelen en splijten sneller gaat. De vrije randen vertonen rafeltjes. Het gevolg is dat de nagels breken en aan kleding blijven haken. Hoe kan je de nagels beschermen tegen splijten? Het belangrijkste is om de handen niet te vaak wassen met water en zeep, want dat droogt de huid en de nagels uit. Voortdurend contact met vocht en weer opdrogen van de nagels zorgt voor een tekort in natuurlijke huidoliën en interne stress, waardoor de dunne proteïnelaagjes van elkaar loslaten. Draag altijd handschoenen als je schoonmaakmiddelen gebruikt. Als er vuil in of onder je nagel zit, kun je dat met zeep en een zacht borsteltje verwijderen. Gebruik geen agressievere methoden en ga vooral niet ‘peuteren’, anders loop je het risico dat de nagel loslaat van het nagelbed.  

Reparatie met acryl of power gel

Blijf je last houden van gespleten nagels, dan is het tijd voor een bezoekje aan de nagelstudio. Je nagelstylist zal onderzoeken of het scheurtje in de matrix zit (in het groeicentrum van de nagel) of alleen in de vrije top. Dat is belangrijk voor het genezingsproces. Want een beschadiging die aan de vrije top ontstaat, geneest in ongeveer een jaar. Een beschadiging in de nagelmatrix is helaas permanent. 

Je nagelstylist zal een lengtescheurtje snel kunnen herstellen en beschermen met een dun laagje acryl of power gel. Je moet dan wel tijdelijk afscheid nemen van je lange nagels, want je stylist zal de nagel zo kort mogelijk maken om het probleem al grotendeels weg te halen. Ze maakt een extra ‘stootrandje’ om de nagelrand te beschermen tegen verder inscheuren.  

Ben jij het type voor kunstnagels?

Bijwerken 

De gerepareerde nagel moet je minimaal een keer per drie weken laten bijwerken. Dat kost bij de meeste studio’s maar tien minuutjes als het om één nagel gaat. Is alleen de vrije rand beschadigd, dan moet je voor deze behandeling ongeveer een jaar lang terugkomen bij de nagelstylist. Zit het scheurtje in de matrix, dan moet de nagel blijvend verstevigd worden, om verder doorscheuren te voorkomen. Met een professionele hydraterende handcrème en olie die je nagelriemen verzorgen en houd je je handen en nagels in goede conditie en voorkom je meer scheurtjes.

Lees ook:  Droge huid en kloven door het vele handen wassen

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Rimpels op je bovenlip verminderen met fillers

4 onmisbare kledingitems tijdens de zwangerschap

De 4 must-have items voor elke vrouw!

Acne aanpakken: hoe doe je dat?

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings