Een mooiere huid en meer energie door de juiste voeding

24/03/2020
1285
mooiere huid

Als gepassioneerd docent geeft Eva van Nieuwburg haar kennis en ervaring door tijdens opleidingen op de door haar opgerichte Beautyfood Academy. Zij geeft les over welke voedingsstrategieën helpen om de huid te verbeteren, het verouderingsproces te vertragen en verschillende huidproblemen aan te pakken. Ook de stijl van leven komt aan bod. Een gesprek met een inspirerend voedingsdeskundige.

Voedingsadvies

Welke voeding adviseer jij in het algemeen om de huid te verbeteren?
“Wat mij betreft, gaat het niet alleen om de voeding. Natuurlijk bestaat er voeding met huidverbeterend effect, maar het is van belang de gehele lifestyle aan te passen. Door gedurende de dag voeding te kiezen met bioactieve stoffen bescherm je je DNA en telomeren, ondersteun je de stamcelproductie, je leverfunctie en rem je ontstekingsprocessen af. Daarnaast wil je natuurlijk goede stoffen binnenkrijgen die je weefsels opbouwen en gezond houden. Je creëert door de samenstelling van je maaltijden met onder meer smoothies, soepen en salades, elixirs (een soort geneeskrachtige vloeistof, red.) van bioactieve stoffen die elkaars werking versterken. Daarnaast is het gezond houden van het microbioom essentieel en de hoeksteen van de door mij gepromote lifestyle. Want wanneer de micro-organismen verstoord zijn, behaal je niet de gewenste resultaten voor zowel je gezondheid als je huid.” Als je gezonder gaat leven kun je gezonder ouder worden.

Huidaandoeningen

Wat adviseer jij als iemand acne, eczeem of rosacea heeft?
“Gelukkig krijgen we steeds meer inzicht in dit soort problemen. Het blijkt een combinatie van factoren te zijn die huidproblemen kunnen veroorzaken. Als het microbioom van de huid en de darmen niet in balans is, kan zich dat in de huid uiten. Net als bij overbelasting van onder meer de lever. Zo is bij rosacea mogelijk sprake van een teveel aan slechte bacteriën in de dunne darm. Als je de balans in micro-organismen herstelt, geeft dat op zijn minst verlichting bij genoemde klachten. Ze kunnen zelfs helemaal wegtrekken. Gelukkig zijn de meeste professionals het inmiddels met elkaar eens dat melkproducten en suiker een grote bijdrage leveren aan - zo niet de oorzaak zijn van - dit soort problemen. Maar ook antibiotica kunnen een geringe disbalans in de huid verergeren, waardoor deze kan uitgroeien tot een echte huidaandoening.” 

Veroudering vertragen

Je vertelt dat voeding het verouderingsproces kan vertragen. Hoe dan?
“Ken je de uitspraak ‘you have to fix the cell to get well’? Vertraging en soms zelfs omkering van het verouderingsproces is mogelijk. Want de stoffen in groenten, fruit, kruiden en specerijen hebben net als vitamine D en omega 3 een beschermende werking op onder andere het DNA en je telomeren. Een plantaardig voedingspatroon kan zelfs telomeren verlengen. Dit betekent overigens niet dat ik 100 procent veganistische voeding adviseer. Het is individueel bepaald of je lichaam daar wel bij vaart. Maar ik ben zeker van mening dat het overgrote deel van je voeding van plantaardige oorsprong zou moeten zijn. Wat ook belangrijk is, zijn de enzymen in ons lichaam en de chemische reacties waarvoor ze nodig zijn. Het in voldoende mate aanwezig zijn van vitaminen en mineralen zorgt er mede voor dat deze enzymen hun werk kunnen doen. Dat lukt niet als er te weinig voor het lichaam goed opneembare gezonde stoffen aanwezig zijn. Ook versnel je dan het het verouderingsproces. Naast het eten van gezonde voeding kun je daarvoor ook vitamine supplementen slikken - hoewel ik persoonlijk liever kies voor allerlei superfoods.”

Lees ook:  Huidskleur: weet jij welk huidtype jij hebt?

Vitaler door voeding

Welke voeding adviseer jij zodat je je vitaler voelt?
“Een van de beste manieren om snel je vitaliteit te verhogen, is door je dag te beginnen met verse groentesappen waar een beetje fruit aan is toegevoegd. Daarnaast is het van belang om te checken of je misschien een gevoeligheid hebt voor gluten en/of lactose. Dat kun je testen door die voedingsmiddelen een paar dagen niet te eten. Na drie dagen tot een week merk je dan al of je vitaler wordt. Je krijgt dan bovendien een veel beter humeur en je ogen gaan stralen!” 

Jij beweert dat fruit goed is voor je huid. Is dat voor iedereen zo?
“Er is veel discussie rondom fruit en de suikers die het bevat. Ik ben persoonlijk van mening dat al het fruit goed is voor je huid. Alleen bij bepaalde huidproblemen adviseer ik om dat tijdelijk niet te eten om zo de balans in het lichaam te herstellen. Daarnaast raad ik ook niet aan om de hele dag alleen maar smoothies of te sapjes met een hoog gehalte aan fruit te drinken; dit kan huidproblemen verergeren. Een bepaald soort fruit – bessen – adviseer ik wel iedereen aan. Want dat gezondheidseffect is echt enorm groot: deze vruchten zijn zowel goed voor de huid, net als voor hart- en bloedvaten en de hersenen.”

Altijd moe?

Wanneer ben jij zelf anders gaan eten en wat merk je ervan?
“Van mijn jeugd herinner ik me vooral dat ik altijd moe was. Zo rond mijn zestiende ging ik me verdiepen in de effecten van voeding omdat ik vermoedde dat dit daar effect op had. Voor mij was het weglaten van gluten een hele belangrijke stap, net als het herstellen van mijn microbioom. Ook besef ik dat datgene wat er onder de oppervlakte speelt aan onder andere emoties en stress zeer veel invloed kan hebben op de gezondheid. Ik realiseerde me dat ik aan meerdere onderdelen tegelijk moest werken om gezonder te worden. Sommige mensen zien schoonheid als iets oppervlakkigs. Maar voor mij heeft het meer diepgang dan je zou verwachten. Pas wanneer alle aspecten van jezelf in balans zijn, kun je werkelijk stralen.”

Stamcellen

Door middel van stamcellen kan je lichaam zich herstellen. Deze cellen zijn nodig om kapotte cellen te repareren en te regenereren. Eva: “Stamcellen varen wel bij gezond eten, goed slapen, regelmatig bewegen, genoeg drinken en voldoende vitamine D. Er zijn verschillende stoffen die een stamcelverhogend effect hebben. Denk dan onder meer aan spirulina, aloë vera, groene thee en blauwe bessen.”

Tekst: Lizet van Triet

mooiere huid

Eva van Nieuwburg is eigenaar van de Beautyfood Academy. Zij is internationaal geschoold voedingsdeskundige en auteur van het boek Super Soul Beauty Food (herdruk in 2020).

Bij BeautyWeb zijn we gek op informatie over voeding, bijvoorbeeld over het belang van magnesium.

Veel last van je darmen? Dat kan aan veel zaken liggen. Check daarom eens de website van de Maag- Lever- Darmstichting.

Voedingsdeskundige Eva van Nieuwburg weet uit ervaring dat als je goed voor je lichaam zorgt, je dat kunt zien aan de huid: “Zelf had ik al van jongs af aan allerlei gezondheidsproblemen. Naast dat ik me moe voelde en een opgeblazen buik had, had ik ook last van mijn huid. Nadat ik mijn voeding aanpaste, ervaarde ik een enorme verbetering. Door gezond te eten (en door onder meer op ontspanning te letten) houd ik dat onder controle. Ik voel me nu met mijn veertig jaar beter dan toen ik nog twintig was.”

Recent

Maybeline sky high mascara review: een eerlijk advies

Wat doet boksen met je lichaam?

De 10 beste Drunk Elephant bronzing drops dupes

De 10 beste zonnebrand voor acne huid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings