Een gezonde tong is een gezonde mond

09/06/2022
905
gezonde tong

De tong is een erg belangrijk deel van de mond, want deze bepaald onder andere of jij lekker uit je mond ruikt. Als je tong niet in orde is, zul je dat merken in de rest van je mond. Zo zul je merken dat het niet zo fris ruikt en het ziet er ook niet smakelijk uit. Witte of gele verkleuring en een slechte adem zijn een duidelijk teken dat er iets niet goed is. Wees dus op je hoede, want het kan een teken zijn van een ongezonde mond. Gelukkig is er van alles wat je ertegen kan doen.

Oorzaken van tongbeslag

De oorzaken van een witte of gele tong, ook wel tongaanslag genoemd, liggen erg uiteen. Zo kan de ruwheid van je tong een indicator zijn van hoe snel jouw tong verkleurt. Een ruwere tong is een plek waar bacteriën zich eenmaal makkelijker nestelen. Ook kun je beter tandpasta of mondwater met agressieve middelen vermijden. Deze veroorzaken vaak wondjes wat ook een ideale omgeving is voor bacteriën. Ook een zure of droge mond lijdt wat vaker tot een verkleuring van de tong. Suikers bevordert ook de groei van bacteriën op de tong. In een erger geval kan er ook meer aan de hand zijn.

Ziektes in de mond slaan op de tong

Stress lijdt tot een verminderde weerstand waardoor bacteriën meer de kans krijgen om jouw lichaam binnen te dringen. Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees en kan ook een oorzaak zijn van aanslag op de tong. Er zijn ook ergere aandoeningen waarbij de kans op een ongezonde mond groter wordt. Een verkleurde tong kan een teken zijn van een infectie, schimmel, of zelfs mond-of tongkanker of syfilis. Weet je dus niet zeker waar die verkleuring vandaan komt, raadpleeg dan een (tand)arts.

Wat moet je doen?

Het mag voor zich spreken dat je je tanden en tandvlees goed moet blijven verzorgen om tongaanslag te voorkomen. Verminder de suikerinname, vermijd agressieve stoffen, en wees extra op je hoede als je merkt dat je een droge of zure mond hebt of een stinkende adem krijgt. Als je goed voor je mond zorgt, maar toch last hebt van een verkleurde tong en onfrisse adem, raadpleeg dan een arts.

Lees ook:  Wordt plastische chirurgie vergoed door mijn zorgverzekering?

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Rimpels op je bovenlip verminderen met fillers

4 onmisbare kledingitems tijdens de zwangerschap

De 4 must-have items voor elke vrouw!

Acne aanpakken: hoe doe je dat?

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings