Dit recept is geïnspireerd door de Egyptische keuken waar je diverse variaties falafel tegenkomt. De burgers kunnen zowel bij het ontbijt, lunch als bij het diner geserveerd worden. De tafel wordt gedekt en er komt een diversiteit van lekkers op tafel, verdeeld over diverse borden. Zo kun je zelf je maaltijd samenstellen.
Met salade en hummus
Ik vind de falafelburger heerlijk met salade en hummus en natuurlijk met de plaatselijke pitabroodjes of pitawraps. Er zijn diverse soorten kikkererwten, op de foto zijn de zwarte kikkererwten gebruikt. Die zijn net iets smakelijker dan de witte variant.
Ingrediënten:
- 500 gram ongekookte kikkererwten
- 3 teentjes knoflook
- 1 gesnipperde ui
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel kurkumapoeder of kerriepoeder
- 1 eetlepel korianderzaadpoeder
- Zout naar smaak
- Bos peterselie
- Kokos- of olijfolie om in te bakken of te frituren.
Bereiding
Stap 1: week de kikkererwten gedurende een dag in water.
Stap 2: spoel de geweekte kikkererwten met schoon water en zeef ze. Meng in de keukenmachine alle ingrediënten en maal ze fijn. Vorm burgers en bak ze in de olijf- of kokosolie tot ze mooi krokant zijn.
Stap 3: versier een bordje met salade en leg daar de burger bovenop. Heerlijk met een lepel hummus en een blaadje peterselie.
Met dank aan Ellen Wagenaar
Zin om nog meer gezonds zelf te maken? Ellen bedacht ook het recept voor dit verfrissende en gezonde drankje. Bekijk hier hoe je zelf rozen kerriemayonaise maakt.