Verhelp je lichamelijke en geestelijke problemen door juist te ademen

08/03/2023
616
ademhalingstechniek

De ademhaling is een essentieel aspect van ons lichaam en onze geest. Hoewel we vaak niet bewust nadenken over hoe we ademen, kan een verkeerde ademhaling leiden tot lichamelijke en geestelijke problemen. Aan de andere kant kan het beoefenen van de juiste ademhalingstechnieken ons helpen deze problemen te verhelpen en ons algemeen welzijn te verbeteren. Lees in deze blog hoe jij je lichamelijke en geestelijke problemen kan verhelpen door gewoon juist te ademen.

Lichamelijke problemen

Een verkeerde ademhaling kan leiden tot lichamelijke problemen, waaronder:

 • Vermoeidheid: Wanneer we oppervlakkig ademen, krijgen onze spieren en organen niet voldoende zuurstof, wat kan leiden tot vermoeidheid.
 • Hoofdpijn: Een verkeerde ademhaling kan spanning veroorzaken in de spieren van het hoofd, nek en schouders, wat kan leiden tot hoofdpijn.
 • Hoge bloeddruk: Als we gestrest zijn, kan onze ademhaling versnellen, wat de bloeddruk kan verhogen. Regelmatig beoefenen van diepe ademhaling kan helpen de bloeddruk te verlagen.
 • Spijsverteringsproblemen: Wanneer we oppervlakkig ademen, kan dit de spijsvertering vertragen, waardoor we last krijgen van buikpijn en constipatie.

Door bewust te ademen en diep in te ademen, kan je deze lichamelijke problemen verminderen of voorkomen.

Geestelijke problemen

Een verkeerde ademhaling kan ook leiden tot geestelijke problemen, zoals:

 • Angst: Wanneer we gestrest zijn, kan onze ademhaling versnellen, wat kan leiden tot gevoelens van angst en paniek. Door bewust te ademen, kunnen we ons kalmeren en onze angst verminderen.
 • Depressie: Een verkeerde ademhaling kan ook leiden tot gevoelens van depressie en vermoeidheid. Door regelmatig diep te ademen en zuurstof naar de hersenen te brengen, kan je je humeur verbeteren.
 • Slapeloosheid: Als je moeite hebt om in slaap te vallen of door te slapen, kan bewuste ademhaling helpen om je lichaam en geest te ontspannen, zodat je gemakkelijker in slaap valt en dieper slaapt.
 • Lees ook hier onze blog over snurken en wat je er tegen kunt doen.

Ademhalingstechnieken

Door bewuste ademhalingstechnieken te beoefenen, zoals diafragmatische ademhaling of yoga-ademhaling, kan je je geestelijke gezondheid verbeteren en stress verminderen. Er zijn veel verschillende ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken om lichamelijke en geestelijke problemen te verhelpen. Hieronder vindt je een aantal veelgebruikte ademhalingstechnieken:

 • Diafragmatische ademhaling: Bij deze techniek adem je diep in door je neus, zodat je buik uitzet. Houd je adem even vast en adem dan langzaam uit door je mond.
 • Yoga-ademhaling (Pranayama): Bij deze techniek adem je diep in door je neus en houd je je adem even vast. Adem dan langzaam uit en probeer je uitademing langer te maken dan je inademing.
Lees ook:  5 Leuke activiteiten om samen met je vriendinnen te doen
 • Box-breathing: Bij deze techniek adem je vier seconden in door je neus, houd je je adem vier seconden vast, adem je vier seconden uit door je mond en houd je je adem weer vier seconden vast voordat je opnieuw begint met inademen.
 • Ademhalingsmeditatie: Hierbij focus je op je ademhaling en probeer je je aandacht te richten op je in- en uitademing. Adem diep in en langzaam uit terwijl je je concentreert op het ritme van je ademhaling.
 • Progressieve spierontspanning: Bij deze techniek adem je diep in en span je een spiergroep aan, zoals je vuisten of je schouders. Houd de spanning even vast en adem dan langzaam uit terwijl je de spanning in de spiergroep loslaat.

Door verschillende ademhalingstechnieken uit te proberen, kan je ontdekken welke techniek het beste bij je past en welke het meest effectief is om je lichamelijke en geestelijke problemen te verhelpen. Het is aanbevolen om te beginnen met een korte tijd, enkele minuten per dag, en vervolgens langzaam te verhogen tot je meer comfortabel bent met de technieken en de duur van de sessies. Het is ook altijd aan te raden om advies te vragen aan een gekwalificeerde therapeut of instructeur die je kan helpen bij het beheersen van de ademhalingstechnieken.

Onze ademhaling heeft een enorme invloed op ons lichaam en geest. Het beoefenen van de juiste ademhalingstechnieken kan lichamelijke en geestelijke problemen verhelpen en ons welzijn verbeteren. Probeer dagelijks enkele minuten te besteden aan het bewust ademen en ervaar zelf de voordelen van een diepere en bewustere ademhaling.

Naast ademhalingstechnieken zijn er ook andere manieren om je lichaam en geest sterker en vitaler te maken. Kijk eens bijvoorbeeld naar onze blog over de voordelen van koud douchen.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Welke mode bestellen vrouwen het meest online?

Dit betekent het symbool op jouw beautyproducten

Hoe verzorg je de huid rond je ogen?

Bordspellen en de voordelen voor de geestelijke gezondheid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings