Acne aanpakken: hoe doe je dat?

02/04/2024
99
acne aanpakken

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening, dat zeer frustrerend kan zijn. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen om acne aan te pakken. In deze blog geven we je meerdere oplossingen hoe je acne kan aanpakken. Ontdek wat jij tegen ongewenste puistjes, ontstekingen en roodheid kunt doen.

Wat is acne? En hoe ontstaat het?

Acne is een medische term voor (jeugd)puistjes. Daarnaast uit het zich ook in mee-eters en soms pijnlijke onderhuidse ontstekingen. Dit kan erg vervelend zijn! Acne ontstaat wanneer er te veel talg geproduceerd wordt. Deze overtollige huidolie kan zich vermengen met dode huidcellen en vuil, waardoor de poriën verstopt raken. Wanneer deze verstopte poriën geïnfecteerd raken met bacteriën, ontstaan er ontstekingen, dit noemen we acne.

theorie achter acne

Vaak ontstaat acne tijdens onze tienerjaren, maar het kan ook op volwassen leeftijd voorkomen.  Het wordt beïnvloed door hormonen, voeding, stress en je genen. Het is belangrijk dat je de oorzaak van acne achterhaalt, zo kun je de juiste oplossing vinden.

Acne aanpakken met verzorgende producten

Het bestrijden van acne vereist een zorgvuldige selectie van verzorgende producten die aansluiten bij jouw huidtype en de oorzaak van de acne. Producten om acne te bestrijden werken vaak op kalmering, reiniging en bescherming. Het is belangrijk om producten te kiezen die de poriën niet verstoppen. Ik heb een aantal producten op een rijtje gezet.

Revamin Acne Cream

De Revamin Acne Cream is een redder in nood voor mensen met acne. Deze crème pakt huidproblemen grondig aan. Het trekt diep in je huid, zorgt voor de juiste hydratatie en helpt nieuwe puistjes te voorkomen. Deze crème is ontwikkeld door mensen die zelf acne ervaren of ervaarde. Dit betekent dat het perfect aansluit bij wat jouw huid nodig heeft.

Revamin Acne Cream

Het heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen
Vermindert de productie van talg
Hydrateert de huid diep
Versnelt wondgenezing
Het verbetert de conditie van de huid
Bestel nu!

Na een paar dagen merk je al verschil. Wel moet je dus goed weten wat de oorzaak is van de acne. Het beste kun je deze crème smeren, je voeding aanpassen en goed reinigen!

Cos de BAHA Azelaic Acid 10% serum

Om acne te bestrijden tegen acne, littekens, roodheid en pigmentvlekken kun je dit BAHA serum, smeren. Het is verrijkt met Azelaïnezuur. Zeg vaarwel tegen huidproblemen en beschadigde huid. Dit serum helpt te herstellen, acne littekens en pigmentvlekken te verminderen, rosacea te kalmeren, en de huid te verhelderen. Breng je na het reinigen 2 druppels aan op je gezicht, vermijd hierbij oogcontact voor een veilige en effectieve behandeling.

Cos de BAHA Azelaic Acid 10% serum

Jolanda

Maakt mijn huid zacht, glowy en schoon. Kan wel een beetje prikkelen maar dat is ook logisch aangezien het AHA en BHA bevat.

Effectief
Herstelt de beschadigde huid
Kalmeert de huid
Bekijk de prijs bij bol.com

Paula's Choice SKIN PERFECTING 2% BHA Liquid Exfoliant

Deze exfoliant is een ware aanvulling op de huidverzorging voor bestrijding tegen acne. Het levert uitstekende resultaten voor een gemengde, tot vette huid, vooral bij mee-eters en acne. Deze lichte vloeistof trekt snel in en voel je amper op de huid. Het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen, zelfs binnenin de poriën. BHA heeft ontstekingsremmende eigenschappen en draagt bij aan de vermindering van acne en roodheid. Paula's choice is een van onze favoriete skincare merken.

Lees ook:  Acne en puistjes besmettelijk? De helft van de Nederlanders denkt van wel

Zoals eerder gezegd is het belangrijk om te kijken naar wat jouw huid nodig heeft en waar de acne vandaan komt. Deze producten zijn stuk voor een stuk een aanvulling op je huidverzorgingsroutine en pakken het probleem aan. Let er wel op dat je ook op je voeding let, genoeg water drinkt, en probeert stress te verminderen.

De verschillende oorzaken van acne

Acne kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, deze kunnen per persoon verschillen. Het is daarom belangrijk dat je weet waar het vandaan komt, zo kun je gericht behandelen.

Hormonale acne

Hormonale veranderingen stimuleren de talgklieren in de huid, wat kan leiden tot overproductie van talg. Deze komen vaak voor tijdens de puberteit, zwangerschap en menstruatiecyclus. Hormonale acne zit vaak op de kaaklijn, kin en soms op de rug. Het kan zich uiten in oppervlakkige mee-eters maar ook in pijnlijke cysten.

Acne door voeding

Voedingsmiddelen met hoge glycemische index kan een ontstekingsreactie in het lichaam uitlokken en de talgproductie verhogen. Denk aan voedingsproducten zoals: wit brood, chips en suikerrijke snacks. Zuivelproducten kunnen ook hormonale schommelingen beïnvloeden. Acne gerelateerd aan voeding verschijnt vaak op het gezicht, de rug en schouders, hier zijn talgklieren het meest actief.

Acne door verkeerde cosmetica producten

Het gebruik van zware of comedogene (poriënverstoppende) make-up en huidverzorgingsproducten kan leiden tot acne. Externe druk of wrijving kan voorwerpen zoals telefoonhoesjes, helmen of zelfs kleding en accessoires kan acne veroorzaken. Dit heet dan acne mechanica. Deze vorm van acne is vaak te vinden op plaatsen waar de druk of wrijving het grootst is, zoals de zijkanten van het gezicht, de nek en onder de kin.

Acne door vervuilde lucht

Vervuilende stoffen in de lucht kunnen zich ophopen op de huid en vermengen met talg, wat leidt tot verstopte poriën en acne-uitbraken. Dit type acne is vaak zichtbaar op het gezicht, met name op de wangen en het voorhoofd.

Stress kan acne veroorzaken

Veel of chronische stress leidt tot een verhoogde productie van cortisol, het “stresshormoon”. Dit hormoon kan voor overproductie van de talg zorgen. Stress gerelateerde acne kan overal op het lichaam verschijnen, maar wordt het meeste gezien op het gezicht, nek, rug en schouders.

Genetische acne

De genetische aanleg voor acne betekent dat sommige mensen meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen van acne dan andere. De erfelijke vorm van acne verschijnt vaak op dezelfde plekken als de acne bij oudere familieleden, wat meestal het gezicht, de rug en de borst omvat.

Lees ook:  Moderne en stijlvolle winteroutfits samenstellen
acne bestrijden comodomen lepeltje

Tips om acne aan te pakken

Acne aanpakken kan soms als een uitdaging voelen, maar met de juiste strategieën kun je aanzienlijke verbeteringen zien. Hier zijn enkele bewezen tips die kunnen helpen bij het verminderen van acne:

  • Reinig je huid zachtjes: gebruik tweemaal daags een milde reiniger om vuil en overtollig talg te verwijderen, zonder de huid te irriteren.
  • Blijf gehydrateerd: zorg ervoor dat je huid gehydrateerd blijft met een niet-comedogene moisturizer, zelfs als je huid olieachtig is.

Revamin Acne Cream

Het heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen
Vermindert de productie van talg
Hydrateert de huid diep
Versnelt wondgenezing
Het verbetert de conditie van de huid
Bestel nu!
  • Vermijd het aanraken van je gezicht: probeer je gezicht zo min mogelijk aan te raken met je handen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.
  • Eet gebalanceerd: een gezonde, evenwichtige voeding met veel groenten en fruit kan de huid ten goede komen.
  • Beperk blootstelling aan de zon: bescherm je huid met een niet-comedogene zonnebrandcrème om schade door UV-straling te voorkomen.
  • Vermijd het uitknijpen van puistjes: hoewel het verleidelijk kan zijn, kan het uitknijpen van puistjes leiden tot meer ontstekingen en littekens. Indien je het echt moet uitknijpen kun je dit het beste doen met een comodomen lepeltje. Dit is een van de tips om mee-eters te verwijderen.
  • Kies de juiste make-up: gebruik indien mogelijk olievrije en niet-comedogene make-up producten om verstopte poriën te voorkomen.
  • Blijf consistent: geef je huidverzorgingsroutine en eventuele medicijnen voldoende tijd om effect te hebben, vaak enkele weken tot maanden.

HELP, ik kom niet van acne af!

Soms heb je alles, maar dan ook alles geprobeerd om van acne af te komen, maar wil het niet lukken. Vraag dan advies van een medisch specialist. Ga naar de huisarts of dermatoloog en kijk wat hun je adviseren. Vaak zal medicatie zijn of speciale zalf. Let wel op de bijwerkingen hiervan.

Aan de slag met het aanpakken van acne

Het aanpakken van acne kan soms een lange weg zijn, maar geduld en de juiste benadering kun je duidelijke verschillen zien. Begin vandaag nog met de bovenstaande tips in je routine toe te voegen. Onthoud wel dat elke huid uniek is en anders reageert. Voor de een werkt wat, en voor de ander is het weer wat anders. Ontdek wat voor jou werkt.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Rimpels op je bovenlip verminderen met fillers

4 onmisbare kledingitems tijdens de zwangerschap

De 4 must-have items voor elke vrouw!

De beste korean skincare producten

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings