Oxytocine, het knuffelhormoon

11/09/2019
497
Oxytocine

Zowel bij mannen als vrouwen komt het hormoon vrij door prettig huidcontact, massage, nabijheid, seks en intimiteit. Oxytocine is essentieel voor groei en genezing, maar ook voor het aangaan en onderhouden van intieme relaties. Het hormoon speelt een belangrijke rol in het lichamelijke systeem van rust en verbondenheid, de tegenhanger van de primaire vecht- of vluchtreactie. Behalve in actie komen als gevaar dreigt, kunnen mensen ook genieten van de mooie dingen in het leven, onszelf ontspannen, relaties met elkaar aangaan en herstellen na een trauma. In het stelsel van rust en verbondenheid draait het om vertrouwen, nieuwsgierigheid en vriendelijkheid, in plaats van om angst en woede. 

Langdurig effect

Wanneer we ons rustig en vredig voelen, stellen we ons open en tonen we meer interesse in de mensen om ons heen. Ook biochemisch treden veranderingen op, met oxytocine als aanjager. De hartslag en de bloedsomloop gaan langzamer. De bloeddruk verlaagt en we maken minder van het stresshormoon cortisol aan. Ook de spijsvertering verbetert. Vooral de vertering en opslag van vetten werkt effectiever. De huid en slijmvliezen zijn sterker, de spieren minder doorbloed. Veel van deze veranderingen treden niet alleen direct op, maar houden bovendien langdurig aan. 

Extra aanmaken

Aanraking zorgt zoals gezegd voor het vrijkomen van oxytocine. Als we worden gemasseerd of worden aangeraakt tijdens een schoonheidsbehandeling, komt oxytocine vrij in ons lichaam. Ook als we sporten, mediteren, tijd doorbrengen met de mensen van wie we houden, plezier hebben en van het leven genieten, is het knuffelhormoon in ons lichaam aan het werk. Nog niet genoemd zijn spelen met (je) kinderen of een stukje wandelen, in plaats van uren achter de computer te zitten. Er zijn kortom volop manieren om het lichaam extra oxytocine te laten aanmaken.

Met dank aan Toine de Graaf

Lees ook:  Persoonlijke verzorgingsroutines op basis van jouw levensstijl

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Welke mode bestellen vrouwen het meest online?

Dit betekent het symbool op jouw beautyproducten

Hoe verzorg je de huid rond je ogen?

Bordspellen en de voordelen voor de geestelijke gezondheid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings