65 Procent van de kinderen draagt verkeerde maat schoenen

10/05/2019
707
te kleine schoenen

Blitzresults deed onderzoek en ontdekte dat 65% van alle kinderen te kleine schoenen draagt. Van hen draagt 47% schoenen die een maat te klein zijn en 18% van de kinderen draagt zelfs schoenen die twee maten te klein zijn. Slechts 35% van de kinderen draagt schoenen in de juiste maat en 11% van hen heeft de ruimte om nog een beetje ‘in de schoenen te groeien’.

Pijnlijke voetafwijking

Schoenen die niet goed passen kunnen een risico vormen op hallux valgus, een (pijnlijke) voetafwijking waarbij de grote teen naar binnen gericht raakt en waarbij het middenvoetsbeentje zich juist naar buiten toe richt. Onderzoek van het National Health Institute toonde aan dat bijna 30% van de kinderen onomkeerbare voetafwijkingen vertoonde, waaronder hallux valgus.

Een paar tips bij het kopen van kinderschoenen:

  • Ga bij het kopen van de schoenen uit van de langste voet. Dat klinkt misschien raar, maar voeten zijn zelden even lang. Er kan soms zelfs tot een maat verschil tussen de beide voeten zitten.
  • Vertrouw niet helemaal op de schoenmaat die wordt vermeld in de schoenen. Er kan veel verschil in maat zitten tussen verschillende modellen schoenen en ook tussen de verschillende merken schoenen.
  • Geef de voeten ruimte in de schoenen: een schoen moet niet alleen goed passen, de voeten moeten ook de ruimte hebben om af te wikkelen.
  • Check regelmatig of schoenen nog passen. Tim Lilling, expert bij blitzresults.com geeft aan: "Omdat bij kinderen het gevoel in de voeten nog niet helemaal is ontwikkeld, hebben kinderen de neiging om hun voeten in te kleine schoenen te ‘vouwen’, ze hebben zelf niet eens in de gaten dat die schoenen te klein zijn. Daarom moeten ouders de voeten van hun kinderen iedere twee maanden opmeten of op laten meten.”

Helaas maken ouders nog wel eens gebruik van de volgende ‘trucjes’ om te checken of de schoenen van hun kinderen goed passen:

  • Houd de voet bij de schoen. De schoenzool wordt tegen de voet van het kind geplaatst om te zien of het past. Maar: de lengte van de schoen(zool) zegt niets over de ruimte voor de voet aan de binnenkant van de schoen.
  • De ‘duimtest’; ouders drukken hun duim tegen de voorkant van de schoen om te zien of er genoeg ruimte is voor de voeten van het kind. Maar: in een reflex kunnen kinderen hun tenen intrekken, zodat de voet zich deels oprolt en er genoeg ruimte lijkt te zijn voor de kindervoet.
  • Ook de hieltest is niet aan te raden voor het checken van de ruimte in een kinderschoen. Veel kinderen schuiven juist naar voren in hun schoenen zodat hun tenen helemaal naar voren in de gevouwen schoen zitten.
  • Beter is: bevoel voorzichtig de voeten in de schoenen, plaats een hand aan de voorkant van de schoen zodat het kind de tenen niet intrekt. Met de andere hand check je de positie van de tenen.
  • Een trucje: Check de maat aan de hand van een A4-tje: laat het kind de voet op het papier zetten en ga een stift langs de buitenkant van de voet. Knip de voetvorm uit en probeer deze zonder wringen in de schoen te krijgen. Vouwt een van de kanten omhoog? Dan is de schoen te kort of te smal. Nog beter: als de schoen een uitneembare binnenzool heeft, neem het uit en laat het kind de voet op de zool plaatsen. Is er nog genoeg afwikkelruimte? Er moet minstens 85 millimeter ruimte zijn achter de hiel en 1,27 centimeter afwikkelruimte voor de tenen.
  • Helaas zullen kinderen niet zo snel zelf aangeven dat hun schoenen niet goed (meer) zitten omdat hun zenuwstelsel nog niet volop is ontwikkeld. Ook is hun besef van pijn anders dan bij volwassenen, kinderen zullen dus niet beseffen dat hun schoenen niet goed zitten. Dus: meten = weten.
Lees ook:  Een extra botje: een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voet

 

Over het onderzoek
2109 Ouders werkten mee aan dit onderzoek over de lengte van de voeten van hun kinderen en de schoenmaat.

Benieuwd of jouw voeten of die van je kinderen wel goed passen in de schoenen? Je kunt het zelf checken met Meetmaatje of een andere voetmeter, bijvoorbeeld die van Pedimarkt. Goede pedicures zullen ook altijd je voeten en schoenen meten en kijken of je wel de juiste maat schoenen draagt. Ook kun je in de meeste (goede) schoenwinkels terecht voor het gratis opmeten van je voeten.

 

bron: BlitzResults.com

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Hoe zorg je voor hygiëne in schoonheidssalon?

Meroda Changing Foundation review

Voorbereid de herfst in

Natuurlijke schoonheid: alles over wimpers

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings