We houden allemaal wel van een goede beautydeal, maar wat als die kortingsbon te mooi lijkt om waar te zijn? Ja, make-up kan erg prijzig zijn, maar zeker daarom moeten we misschien wat kritischer kijken naar bepaalde kortingsacties. Kortingsbonnenfraude komt namelijk helaas steeds vaker voor, ook in de beautywereld. In dit artikel leggen we uit wat het is, hoe je valse kortingsbonnen herkent en hoe je zo kan voorkomen dat ook jij slachtoffer wordt.
Wat is kortingsbonnenfraude in de beautywereld?
Kortingsbonnenfraude voor beautyproducten is een sluwe manier van oplichting. Hierbij verspreiden criminelen valse kortingsbonnen of aanbiedingen waarmee ze je favoriete make-up beloven voor een spotprijs. Zo ontvang je bijvoorbeeld een e-mail met een speciale kortingscode van 70% voor Estée Lauder, of je komt op Instagram een advertentie tegen met een gratis lippenstift van je favoriete merk. Je klikt op de link, vult je gegevens in en... er gebeurt niets. Je hebt geen make-up of korting gekregen, maar de oplichter heeft nu wel jouw persoonlijke gegevens in zijn bezit.
Volgens ExpressVPN verspreiden cybercriminelen deze nepkortingen vaak via phishingwebsites die erg lijken op die van bekende beautymerken of webshops. Hun doel? Jouw persoonlijke gegevens bemachtigen en, in sommige gevallen, je bankgegevens stelen zonder dat je ooit een echt product op de mat zult ontvangen.
Waarom is make-upfraude zo verleidelijk?
Kortingsbonnenfraude werkt goed in de beautywereld, omdat consumenten altijd op zoek zijn naar een goede deal. Luxe beautyproducten zijn vaak aan de prijzige kant zijn, dus als er een gigantische korting voorbij komt, dan is dat al snel interessant. Fraudeurs weten dat en spelen hier slim op in door nepacties te creëren met extreem hoge kortingen. Daarnaast vertrouwen mensen vaak automatisch op de merken die ze kennen en waar ze van houden. Zie je een aanbieding met een logo van een bekend make-upmerk, dan ga je er sneller vanuit dat het echt is. Dat maakt het voor cybercriminelen makkelijker om mensen te misleiden.
De klassieke tijdsdruk truc
Een andere factor is de tijdsdruk die vaak in deze aanbiedingen wordt verwerkt. Denk aan zinnen als “alleen vandaag geldig” of “nog maar 2 op voorraad.” Dit zorgt ervoor dat consumenten impulsief handelen, zonder goed na te denken over de betrouwbaarheid van de bron.
Hoe herken je deze valse kortingsbonnen?
Gelukkig kun je met een paar simpele checks voorkomen dat je in de val trapt. Let allereerst op de hoogte van de korting. Als je een aanbieding ziet van 80%, dan kun je er bijna zeker van zijn dat er iets niet klopt. Luxe merken bieden bijna nooit zulke hoge kortingen aan, zeker niet via een e-mail bijvoorbeeld. Ben jij nu op zoek naar officiële beauty cadeaubonnen om bijvoorbeeld cadeau te doen? Neem dan eens een kijkje op deze blog waar we uitleggen welke soorten er allemaal van bestaan.
Herkennen van cybercriminelen
Controleer daarnaast altijd de afzender van de e-mail of het account dat de aanbieding plaatst. Cybercriminelen gebruiken vaak e-mailadressen of sociale media-accounts die lijken op die van het officiële merk, maar met kleine verschillen, zoals een extra cijfer of aparte spelling. Twijfel je? Bezoek dan direct de officiële website van het beautymerk of de webshop en kijk of de aanbieding daar ook te vinden is.
Hoe blijf je veilig tijdens het shoppen?
Kortingsbonnenfraude wordt steeds geavanceerder, maar met de juiste kennis kun je veel ellende voorkomen.
- Blijf kritisch, vooral tijdens periodes waarin veel acties worden aangeboden, zoals feestdagen of grote uitverkoopweken.
- Wees extra alert op aanbiedingen die via e-mail of sociale media worden verspreid.
- Check altijd de betrouwbaarheid van een website voordat je gegevens invoert.
- Zorg dat je browser en beveiligingssoftware up-to-date zijn. Veel moderne browsers hebben ingebouwde tools die phishingwebsites automatisch detecteren en blokkeren.
Vertrouw op veilige betaalmethoden
Een laatste belangrijke tip is om alleen gebruik te maken van veilige betaalmethoden wanneer je online make-up besteld. Betaal bij voorkeur met een creditcard of een andere dienst, die je aankoop beschermt. Deze methoden bieden vaak de mogelijkheid om je geld terug te krijgen als blijkt dat je bent opgelicht. Vermijd betaalmethoden zoals bankoverschrijvingen, want die bieden weinig tot geen bescherming bij fraude.
Door deze veiligheidsmaatregelen te combineren met gezond verstand, verklein je het risico om slachtoffer te worden aanzienlijk.