Beautyproducten: online bestellen of beter niet?

17/06/2024
232
Beautyproducten voorverpakt voor bestellen

Skin care wordt steeds populairder. Ook het assortiment hiervan blijft groeien. Er verschijnen verschillende advertenties over nieuw of verbeterde beautyproducten. Zou jij deze online bestellen of beter niet?

De risico’s van het online bestellen van beautyproducten wordt steeds groter. Dit komt mede door het groeiend aantal jongeren die regelmatig kijken naar Amerikaanse, of andere buitenlandse, influencers die invloed uitoefenen op onze make-up routines. Zij promoten verschillende producten die op welke manier dan ook, beter voor je zijn. Echter, een deel van deze producten zijn vaak niet in Nederland verkrijgbaar. Zonder na te denken en omdat een influencer het zegt, worden deze producten klakkeloos besteld. Denk hier een volgende keer nog eens goed over na!

Gebruiken beautyproducten

Motieven

Er zijn verschillende soorten producten die je beter niet via buitenlandse webwinkels kunt aanschaffen. Helaas zijn beautyproducten daar één van. Er zijn verschillende redenen waarom het niet verstandig is om cosmetica via buitenlandse webshops te kopen. Veiligheid voor gezondheid staat natuurlijk op nummer één! Maar ook aantasting van bepaalde producten tijdens transport of het risico op oplichting zijn belangrijke argumenten.

Ingrediëntenlijst

Het is in de EU verplicht om een ingrediëntenlijst te vermelden op dranken, etenswaren en ook op beautyproducten. De consument moet namelijk weten wat hij koopt. De informatie op de producten dient dan ook goed leesbaar, nauwkeurig, niet misleidend, onuitwisbaar en gemakkelijk te begrijpen zijn. Het is in de EU strafbaar om onjuiste informatie te verstrekken. Ingrediënten weglaten of anders omschrijven, is dus niet toegestaan.

De Nederlandse Consumentenbond onderzocht in 2021 verschillende cosmeticaproducten. De meeste producten beschikte over een ingrediëntenlijst. Echter, volgens de bond voldeden deze lijsten niet aan de richtlijnen van de EU! Wanneer de ingrediëntenlijst onjuist of niet volgens de verwachte richtlijnen is ingevuld, kan niet worden gecontroleerd of de producten verantwoord en veilig zijn voor gebruik.

Meer weten over illegale beautyproducten? Lees dan ook Strafbaar mooi: gebruik van illegale cosmetica!

Verschepen

De meeste online bestelling worden tegenwoordig per schip getransporteerd. Schepen hebben namelijk een grotere capaciteit dan vrachtauto’s of vliegtuigen. In grote, 20 voet containers, worden producten verscheept. Vaak liggen deze schepen uren in de volle zon. Hoewel de kwaliteit van de containers en het goederentransport aanzienlijk is verbeterd door de jaren heen, kan het nog steeds behoorlijk warm worden in de betreffende containers. Beautyproducten zoals lotions, crèmes, foundation, serums, of andere vloeibare producten, kunnen hierdoor worden aangetast. De werking van zonnebrand wordt bijvoorbeeld beduidend lager wanneer deze een tijdje in de zon heeft gelegen. Pas daarom goed op met het bestellen van vloeibare cosmetica via buitenlandse webshops.

Miskoop

Oplichters maken vaak gebruik van webshops om consumenten op te lichten. Ze creëren een fake onlineomgeving. Ze adverteren met mooie aanbiedingen, die eigenlijk te mooi zijn om waar te zijn, om klanten te lokken. Wanneer de consument is overtuigd en een bestelling plaatst, wordt deze helaas nooit verzonden. Als consument betaal je dus wél voor een product, wat je nooit zult krijgen.

Lees ook:  Dit is wat stress met je lichaam doet

Wanneer je toch van plan bent iets te bestellen op een onbekende website. Check dan vooraf verschillende autoriteiten zoals Trustpilot, Trustoo of andere reviewpagina’s. Hierop worden verschillende reviews gebundeld en kun je makkelijk vaststellen of de betreffende website betrouwbaar is of niet.

Wat kun jij doen

Het beste is natuurlijk om jouw cosmetica in een fysieke winkel te kopen. Hierdoor kun je het product zien, en vaak zelfs ook testen. Medewerkers kunnen een passend advies geven voor het gewenste product.

Online bestellen bij bekende autoriteiten is ook een mogelijkheid. Douglas, ICI Parix, Holland&Barret zijn bekende autoriteiten als het gaat om cosmetica. Wanneer je een online bestelling plaatst bij een bekende winkel, weet je in elk geval dat het verantwoorden producten betreft.

Wanneer je toch ervan bent overtuigd om bij een buitenlandse webshop cosmetica te bestellen, let er dan goed op of het volgende op de verpakking staat vermeld:

  • Naam en adres van verantwoordelijke persoon en land van herkomst;
  • Inhoud van de verpakking in gram of milliliter;
  • Minimale houdbaarheidsdatum;
  • Bijsluiter of belangrijke voorzorgen bij gebruik van het product;
  • Het batch-nummer van het product;
  • Ingrediëntenlijst (INCI).

Specifiek voor zonnebrand gelden aanvullende eisen omdat dit product erg bewerkelijk is en tevens van groot belang bij de gezondheid van je huid.

Recent

Beauty Pillow review

De belangrijkste verschillen tussen haartoners en haarverf

Hoe een plastisch chirurg meer verandert dan alleen je uiterlijk

De 7 beste bruidsmake-up looks voor 2024

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings