Dit is waarom een huishoudboekje jou gelukkig maakt

15/02/2023
1026
huishodboekje

Heb jij een gat in je hand en geef je zonder problemen geld uit aan beautyproducten en nieuwe outfits? Uiteraard is dat geen probleem, zolang je hierdoor niet in de financiële problemen komt. Om een duidelijk beeld te krijgen van je uitgaven, kun je een huishoudboekje bijhouden. Hoe je dat makkelijk en logisch doet, vertellen we je graag!

Wat is een huishoudboekje precies?

In een zogenaamd huishoudboekje kun je al de kosten die je maakt opschrijven. Het is echter ook goed om op te schrijven hoeveel je te besteden hebt. Hierbij kun je bijvoorbeeld uitgaan van jouw inkomsten, maar je kunt ook een bepaald bedrag met jezelf (of met je partner) afspreken. Op die manier kun je bijvoorbeeld al een gedeelte op je spaarrekening plaatsen. Het huishoudboekje kun je naar eigen inzicht indelen, maar het is handig om sowieso alle grote kostenposten voor jezelf te noteren. Hoe preciezer je dit doet, hoe beter je weet wat je nog te besteden hebt. Enkele van deze kostenposten zijn:

  • Rekening voor gas, water, licht en elektriciteit
  • Huur of hypotheek
  • Abonnementen (telefoon, streamingdiensten, sportschool, enzovoort)
  • Boodschappen
  • Verzekeringen (zorgverzekering, autoverzekering)
  • Kosten voor het openbaar vervoer of benzine

Zoals we al zeiden, kun je nog voordat je je huishoudboekje gaat bijhouden, een bepaald bedrag overmaken naar je spaarrekening. Als je echter belangrijke spaardoelen hebt zoals een verre reis, een nieuwe auto of een huis, is het verstandig om het gespaarde bedrag ook op te schrijven. Dit geeft je meer inzicht en zorgt ervoor dat je ook meer motivatie hebt om goed op je centen te letten. Daarnaast raden we je ook altijd aan om een bedrag te reserveren voor onvoorziene kosten, want van de rekening van een kapotte wasmachine of autoreparatie word je absoluut niet blij. Voortaan draait je maag hier echter niet meer van om, want jij hebt dit bedrag gewoon opzij gezet!

huishoudboekje

Wil je echt weten waar elke cent naartoe gaat? Dan kun je nog een stapje verder gaan. Bewaar bijvoorbeeld alle bonnetjes en schrijf deze bedragen op (of noteer ze in een handige app). Zo weet je precies of je een goede inschatting hebt gemaakt en weet je nog beter wat je wel en niet kunt besteden.

Zuiniger leven?

Betekent het bijhouden van een huishoudboekje zeggen dat je geen onnodige uitgaven mag doen? Zeker niet. Haal jij plezier uit shoppen of beautybehandelingen of leuke dingen doen met vriendinnen? Dan mag je jezelf best blijven trakteren, maar maak dan zorgvuldig afwegingen. Kijk of een shopsessie dus nog in je budget past en wat je nog kunt uitgeven. Je kunt ook al van tevoren een bepaald bedrag reserveren, zodat je dat leuke shirtje niet terug in het rek hoeft te hangen omdat je blut bent.

Lees ook:  Cadeautje van Sothys, voor jou

Voordelen van een huishoudboekje bijhouden

Het kan nooit kwaad om net als een boekhouder in Landsmeer je inkomsten en uitgaven overzichtelijk maken. Je hoeft niet per sé pen en papier erbij te pakken, dat kan vaak ook al via een handige app of gewoon een notitie in je telefoon. Weten wat je kunt uitgeven is niet alleen gunstig voor je bankrekening, maar ook voor je mentale rust. In feite hoef je nooit meer te twijfelen of je iets wel of niet kunt kopen: de cijfers geven je het antwoord. Daarnaast is je huishoudboekje een goede spiegel: je ziet namelijk precies waar je het meest aan uit geeft. Als beautyliefhebber weet je dat bepaalde zaken niet goedkoop zijn en weet je dus dat je ook deze uitgaven altijd een plekje moet geven in je budgettering. Om financieel ruimte te houden, kun je er ook voor zorgen dat je juist meer inkomsten krijgt. Verkoop bijvoorbeeld je oude kleding! Zo kun je zelf iets nieuws shoppen en maak je tegelijkertijd andere mensen blij.

Lees ook: Beautybedrijven waar je met crypto kunt betalen of financieel onafhankelijk worden als vrouw

Recent

Maybeline sky high mascara review: een eerlijk advies

Wat doet boksen met je lichaam?

De 10 beste Drunk Elephant bronzing drops dupes

De 10 beste zonnebrand voor acne huid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings