Het verzorgen van je tattoo na het zetten

20/11/2023
498
Het verzorgen van je tattoo na het zetten

Het laten zetten van een tattoo is een spannende ervaring. Na dagen je te bedenken of het de juiste keuze is en het ontwerp te kiezen is het eindelijk zover: tijd om je nieuwe tattoo te zetten! Maar vergeet niet: hier stoppen de verantwoordelijkheden niet! Het verzorgen van je tattoo na het zetten is enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je nieuwe tattoo er mooi en levendig blijft uitzien. Het proces van het verzorgen van je tattoo na het zetten delen we graag met je in deze blog.

De directe nazorg

Het is enorm belangrijk om direct na je tattoo is gezet het op de juiste manier te verzorgen. Het is namelijk belangrijk om infecties te voorkomen en je tattoo de ruimte te geven om goed te genezen. We delen dan ook graag enkele belangrijke stappen met je die je moet volgen:

 • Bedek je tattoo: Nadat je tattoo is gezet zal de tattoo-artiest het bedekken met steriel verband of plasticfolie. Dit wordt gedaan om vuil en bacteriën in de wond te voorkomen. Zorg ervoor dat dit verband minimaal 2 uur zit, maar niet langer dan 24 uur.
 • Reinig je tattoo: Zodra het verband is verwijderd, was je je tattoo voorzichtig met een ongeparfumeerde zeep en lauw water. Vermijd hierbij het gebruik van schurende materialen zoals washandjes. Gebruik enkel je handen bij het wassen en dep je tattoo voorzichtig droog met een zachte handdoek.
 • Breng een dunne laag zalf aan: Breng een tattoo-zalf of een antibacteriële zalf aan op je tattoo. Zorg ervoor dat je een dunne laag aanbrengt en niet te hard wrijft.
 • Bedek je tattoo opnieuw: Nadat je de zalf hebt aangebracht bedek je je tattoo opnieuw met wederom plasticfolie of steriel verband. Laat dit tijdens de eerste nacht zitten om je tattoo te beschermen.
 • Vermijd strakke kleding: Probeer zoveel mogelijk losse kleding te dragen om wrijving te minimaliseren en te voorkomen dat je tattoo geïrriteerd raakt.
 • Vermijd water en zonlicht: De eerste twee weken na het zetten van je tattoo is het vooral belangrijk niet te zwemmen en direct zonlicht te vermijden. Water en Uv-stralingen kunnen je tattoo namelijk beschadigen. Hierdoor vertraagt het genezingsproces.

Lees ook: sproeten tatoeëren.

Dagelijkse verzorging

Nadat de eerste dagen voorbij zijn, gaat de zorg voor je tattoo door. Hier zijn een paar dagelijkse stappen die je moet volgen om je tattoo gezond te houden:

 • Houd de tattoo schoon: Zorg ervoor dat je je tattoo dagelijks blijft wassen met zachte zeep en lauw water. Dep het telkens voorzichtig droog met een zachte handdoek.
 • Hydrateer je tattoo: Breng dagelijks een speciale tattoo-crème aan om je huid goed gehydrateerd te houden. Een goede gehydrateerde huid helpt enorm bij het genezingsproces. Bovendien zorgt het ervoor dat je tattoo er levendig uitziet.
 • Vermijd krabben: We kunnen ons voorstellen dat je huid jeukt terwijl je tattoo geneest. Toch is het belangrijk om niet te krabben. Krabben zorgt voor littekens en kan de kleur van je tattoo beschadigen.
 • Blijf uit de zon: Blijf nogmaals uit de directe zon en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor. Je wilt immers niet dat de Uv-stralingen de kleur van je tattoo vervagen.
 • Vermijd zwembaden en jacuzzi’s: Chloor en andere chemicaliën in zwembaden zorgen er gauw voor dat je tattoo raakt beschadigt. Wacht daarom minimaal twee weken voor je gaat zwemmen.
Lees ook:  Hoe kan je jezelf zo mooi mogelijk stylen?

Veel van bovenstaande verzorgregels passen ook bij de nazorg van striemen.

Langdurige zorg

Het verzorgen van je tattoo na het zetten ervan houdt niet op na de eerste weken. Om ervoor te zorgen dat je tattoo er op lange termijn goed uit blijft zien, moet je een paar langetermijnzorgmaatregelen nemen:

 • Blijf hydrateren: Blijf je tattoo regelmatig hydrateren, ook nadat het volledig is genezen. Hierdoor worden de kleuren helder en blijft je huid gezond.
 • Vermijd gewichtstoename en -verlies: Als je veel in je gewicht verandert, kan dit je tattoo vervormen. Probeer daarom een stabiel gewicht te behouden.
 • Overweeg een touch-up: Na verloop van tijd ontstaat de mogelijkheid dat de kleur van je tattoo vervaagt. Overweeg daarom om af en toe een touch-up te laten doen. Zo blijft je tattoo er fris en levendig uitzien.
 • Raadpleeg een professional: Heb je vragen of zorgen over je tattoo, neem dan contact op met je tattoo-artiest of een dermatoloog.

Het verzorgen van je tattoo na het zetten ervan is dus enorm belangrijk. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je al gauw weer spijt hebt van je tattoo. Overweeg dan je tattoo te verwijderen met laser. We hopen dat je de juiste beslissing maakt die het best bij je past!

Meer blogs lezen? Lees Hoe organiseer je het perfecte vrouwenweekend?

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Seizoensgebonden make-up look voor je bruiloft

De voordelen van shilajit voor vrouwen

Hoe verminder en verwijder je rimpels, onze tips!

Dikker haar krijgen? Dit is de ultieme gids!

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings