Striemen: wat zijn het en wat doe ik eraan?

11/03/2024
163
alles over striemen

Om maar even kort door de bocht te vliegen ga ik je nu al vertellen dat het niet mogelijk is om striemen volledig weg te werken en permanent onzichtbaar te maken. Wel is het mogelijk om deze lichter van kleur te maken door bepaalde producten of therapieën te gebruiken. Waardoor deze minder op zullen vallen dan voorheen. Ken daarom alles over striemen. Deze opties en meer gaan we behandelen in dit artikel.

Wat zijn striemen en hoe ontstaan ze?

Striemen zijn littekens die ontstaan bij het scheuren van het onderhuidse bindweefsel. Deze worden ook wel striae genoemd. Ze kunnen ontstaan door onderdelen van het lichaam die te snel groeien ten opzichte van de huid. Die huid kan dus de groei niet bijhouden, waardoor het bindweefsel uiteindelijk scheurt. Deze scheuren zien er meestal uit als strepen die kunnen variëren in lengte. Zo kan je bijvoorbeeld op één lichaamsdeel korte en kleine streepjes hebben, terwijl je op een ander lichaamsdeel lange en grote strepen hebt. Deze strepen van littekenweefsel zijn meestal rood van kleur en vormen zich meestal in een cluster van meerdere strepen langs elkaar. Hierbij kunnen striemen een lengte van ongeveer 20 centimeter bereiken.

Wie hebben waar het meeste last van striemen?

Iedereen kan last hebben van striae, maar er zijn natuurlijk altijd populaties die er extra last van kunnen hebben. De mensen die de grootste kans bezitten op het verkrijgen van striae zijn:

  • Pubers: pubers krijgen uiteraard te verduren met de groeispurt. Tijdens deze groeispurt komt het vrij vaak voor dat het lichaam sneller groeit dan de huid. De plekken waar tieners hierdoor striemen krijgen zijn meestal de benen, billen en borsten.
  • Mensen met overgewicht: Bij mensen met overgewicht kan het gebeuren dat de huid van het lichaam gedurende een langere tijd wordt opgerekt in afwijkende maten. Hierdoor krijgen mensen met een extra laagje te kampen met striae. Het kan ook komen doordat iemand snel afvalt of aankomt. Bij mensen met overgewicht komen striae het vaakst voor op benen, buik en armen.
  • Zwangere mensen: Uiteraard kunnen zwangere mensen last hebben van striae door de enorme groei in korte tijd. Dit betreft dan ook normalerwijs de plekken die meestal groeien bij zwangerschap, zoals de buik en de borsten.
striemen op been

Oplossingen voor striemen

Er zijn meerdere oplossingen om te zorgen dat striae minder gaan opvallen. Ze kunnen echter zoals eerder benoemd helaas niet compleet verdwijnen. Dit komt doordat de samenstelling van de huid is veranderd en niet meer terug te brengen is naar de oude. Het is wel heel fijn om de roodheid aan te pakken en er zo voor te zorgen dat het een kleur aanneemt die beter past bij jouw huidskleur. Hier zijn een aantal manieren voor.

Lees ook:  Tips voor een mooie en stralende huid

Wachten

Geloof het of niet, wachten is een manier om roodheid uit striae weg te krijgen. Wat hiermee bedoeld wordt, is dat de rode kleur vanzelf wegtrekt na een bepaalde tijd. In veel gevallen duurt dit 6 tot 12 maanden, maar in sommige gevallen kan het jaren duren totdat deze roodheid pas mindert.

Natuurlijke opties

Aloë Vera
Aloë Vera staat bekend om zijn helende en verzachtende eigenschappen. Het regelmatig aanbrengen van Aloë Vera gel kan de huid hydrateren en de genezing ondersteunen.

Kokosolie
Kokosolie kan helpen de huid te hydrateren en de elasticiteit te verbeteren, waardoor de kans op striemen wordt verminderd

Citroensap
Citroensap bevat zuren die kunnen helpen de dode huidcellen te verwijderen en de huid te verjongen, waardoor striemen minder zichtbaar kunnen worden.

Collageen boost
Natuurlijk of onnatuurlijk is discutabel, maar het gebruik van een collageen boost kan helpen met de elasticiteit van de huid. Hierdoor is het mogelijk dat de roodheid van de striemen in een kortere periode afneemt dan wanneer je er niks aan doet. Zo’n collageen boost wordt tevens vaak in een poedervorm gekocht om vervolgens aan te lengen met water of ander drinken.

Medische behandelingen

Microdermabrasie
Microdermabrasie staat ook bekend als microneedling. Dit is een procedure waarbij de bovenste laag van de huid wordt verwijderd. Dit kan ertoe doen helpen de zichtbaarheid van striemen te verminderen. Er zijn ook andere vormen van medische huidverbetering. Hierbij is het wel handig om te weten wat medische huidverbetering is.

Lasertherapie
Lasertherapie kan de huid stimuleren om meer collageen en elastine te produceren. Hierdoor wordt de textuur en het uiterlijk van de striemen verbeterd.

Chemische peelings
Chemische peelings verwijderen de bovenste laag van de huid, waardoor nieuwe en minder beschadigde huid kan ontstaan. Dit kan resulteren in een mindere aanwezigheid van de striae. Deze methode wordt ook vaak gebruikt om een gladde gezichtshuid te krijgen. Ken ook de andere tips voor een gladde gezichtshuid.

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zoals eerder werd verteld is het niet moeilijk om striae te proberen te voorkomen. Dit doe je door de huid gehydrateerd en rekbaar te houden. Hydratatie van de huid is te verkrijgen door gebruik te maken van crèmes, oliën en andere bevochtigende ingrediënten. Elasticiteit van de huid is te behalen door een goed dieet en genoeg lichaamsbeweging.

Heb je moeite met het zelf in kaart brengen van een plan, dan kunnen professionals zoals bijvoorbeeld www.jouwpersoonlijkegroei.nl jou helpen. Vergeet echter niet dat sommige aspecten van het lichaam ook gewoonweg natuurlijk zijn en in sommige gevallen onvermijdelijk zijn. Maak je dus niet te druk om een paar striemen, want vrijwel iedereen heeft ze wel ergens op het lichaam zitten.

Lees ook:  Tips om rimpels in je gezicht te verminderen
cluster van striemen

Veelgestelde vragen

Kunnen striemen volledig verdwijnen?

Striae kunnen in de loop van de tijd minder zichtbaar worden, maar ze kunnen niet altijd volledig verdwijnen. De behandelingen kunnen echter wel helpen de zichtbaarheid aanzienlijk te verminderen.

Zijn striemen gevaarlijk?

Nee, striae zijn niet gevaarlijk. Ze zijn puur een esthetische kwestie en hebben geen invloed op de gezondheid. Het gaat hier dus alleen om de looks.

Kan iedereen striemen krijgen?

Ja, iedereen kan striae krijgen ongeacht leeftijd, geslacht of huidtype. Factoren zoals genetica, snelle gewichtstoename of -afname, en hormonale veranderingen kunnen de kans op het ontwikkelen van striae beïnvloeden.

Hoe kan ik striemen tijdens de zwangerschap voorkomen?

Het regelmatig hydrateren van de huid, het handhaven van een gezonde gewichtstoename en het gebruik van specifieke producten die bedoeld zijn om de huidelasticiteit te behouden, kunnen helpen striae tijdens de zwangerschap te voorkomen.

Werken natuurlijke remedies echt tegen striemen?

Natuurlijke remedies kunnen helpen de huid te hydrateren en de elasticiteit te verbeteren, wat kan bijdragen aan de vermindering van de zichtbaarheid van striae. Resultaten kunnen echter variëren afhankelijk van de persoon en de ernst van de striemen.

Eindstand blijven het maar striemen en ga je er niet dood aan. Dus als je het wilt proberen om deze te voorkomen, dan kun je het proberen. Maar natuur doet wat het wilt uiteindelijk, en zo ook het menselijk lichaam.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Rimpels op je bovenlip verminderen met fillers

4 onmisbare kledingitems tijdens de zwangerschap

De 4 must-have items voor elke vrouw!

Acne aanpakken: hoe doe je dat?

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings