Hoe creëer ik een beter zelfbeeld?

12/03/2024
87
zelfbeeld

Gelukkig zijn met hoe je bent. Sinds enkele jaren is dat gelukkig een thema geworden waar mensen veel meer over durven te praten. Mede daardoor is er een hele beweging tot stand gekomen genaamd ‘body positivity’. Dit komt vooral door de gigantische opkomst van social media, daarmee is het ideaalbeeld voor iemand totaal onrealistisch geworden. Het enige wat je daar zult vinden is namelijk de totale perfectie. Hierdoor hebben mensen moeite gekregen met het omarmen van hun eigen lichaamstype en het uitspreken van zelfliefde en acceptatie. In deze blog gaan we dieper in op hoe je meer zelfliefde kunt creëren, maar ook wat de rol van kleding daarin is!

Zelfliefde, wat is dat precies?

Accepteren hoe jij je voelt, en hoe je bent. Dat klinkt als iets wat ontzettend gemakkelijk te doen is. Helaas is dat in de werkelijk niet zo. Op het moment dat namelijk iets tegen zit, dat kan een opdracht van school zijn of je bent bijvoorbeeld voor de tweede keer gezakt tijdens het auto-examen, dan is de eerste reactie die in je te boven schiet om direct ontzettend kritisch op jezelf te zijn. Zonder dat we even rustig doen relativeren, en bij onszelf na lopen wat er precies niet goed ging en hoe dat opgelost kan worden. Mensen zijn vaak vele male kritischer op zichzelf, dan hoe ze willen worden aangesproken door andere. Waarom doen we dat eigenlijk? Dat begint met ons zelfvertrouwen, uit onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van de 18 tot 32-jarige in Nederland, amper tot geen vertrouwen in zichzelf heeft. Daarbij geven ze ook aan dat ze fouten maken, helemaal niet goed kunnen accepteren.

Hoe los je dat probleem op?

Word je bewust van hoe je tegen jezelf praat. Dit klinkt een tikkeltje zweverig, maar echt iedereen heeft een stemmetje in zijn hoofd. Merk je dat je vaak ontzettend kritisch bent? Probeer hier dan iets tegen te doen, je ondermijnt hierdoor alleen maar je zelfvertrouwen. Leer om met liefde tegen jezelf te praten, een handige tip is om te bedenken hoe je tegen vrienden en familie praat, op het moment dat zij een tegenslag hebben. Neem die manier over, en gebruik dat ook bij jezelf. De kans is dan ontzettend groot dat je veel positiever tegenover jezelf bent. Omarm ook hoe je bent, ben je momenteel aan het studeren, en heb je ontzettend veel moeite met een bepaald vak? Probeer jezelf niet aan te praten dat je er ontzettend slecht in bent. Maar wees juist trots op de dingen die je wél snapt van het onderwerp. Hierdoor zul je direct meer motivatie krijgen, waardoor het ook leuker en makkelijker wordt.

Het gaat ook over de gevoelens die je hebt. Niemand stapt elke dag opnieuw uit bed, met gigantisch veel positiviteit en een energie om de hele dag gas te kunnen geven. Soms zitten er wel eens mindere dagen tussen. Heb je ontzettend slecht geslapen en totaal geen zin om de hele dag te moeten werken? Ga dan niet dat gevoel proberen te maskeren. Wees eerlijk tegen jezelf en omarm het gevoel. Op deze manier zul je het gevoel veel sneller kwijtraken, omdat je er voor jezelf geen probleem van hebt gemaakt. Dat is niet alleen fijner voor jezelf, maar ook voor je collega’s.

Lees ook:  Persoonlijke verzorgingsroutines op basis van jouw levensstijl
zelfbeeld

Je persoonlijkheid, omzetten tot je eigen kledingstijl

Jezelf uiten tegenover andere, ook dat hoort bij je eigen zelfbeeld. Op het moment dat je kleding draagt waarin je jezelf helemaal top in voelt, omdat het precies is wat jij leuk vindt. Dan zal je zelfvertrouwen een gigantische boost krijgen. Draag je kleding, waarin je je niet comfortabel voelt, maar je draagt het zodat je niet te veel opvalt en lekker mee kan doen met de rest? Op de korte termijn is dat niet persé een probleem. Maar kleding is meer dan alleen uitstraling, het geeft je ook het gevoel van comfort en zelfzorg. Mocht jij je ontzettend goed voelen, om in de lente en zomer jurkjes te dragen. Wie houd je dan tegen om in de ochtend de vrolijkste kleuren uit de kast te trekken, en dankzij een beetje boobtape stralend voor de dag te komen?

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Rimpels op je bovenlip verminderen met fillers

4 onmisbare kledingitems tijdens de zwangerschap

De 4 must-have items voor elke vrouw!

Acne aanpakken: hoe doe je dat?

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings