Detoxen om het jaar schoon en gezond te beginnen!

06/12/2022
1154
detoxen

Het is alweer bijna zover! Een nieuw jaar. Een tijd dat veel mensen even reflecteren over het laatste jaar en bedenken wat er beter kon. Daaruit wil nog wel eens een goed voornemen ontstaan! Is het jouw voornemen om dit jaar écht gezond het goed te beginnen of ben je al helemaal into gezondheid en is het tijd voor een detox? Dan is deze blog écht ideaal voor jou!

Wat is detoxen?

Detoxen is een synoniem (uit de Engelse taal) voor ontgiften. Met detoxen bedoelen we dus een proces om afvalstoffen uit ons lichaam te krijgen. Je reinigt jezelf van binnen uit! Het is raadzaam om dat eens in de zoveel tijd te doen om gezond te blijven! Eens in de zoveel tijd detoxen verlaagt het risico op hart-en vaatziekten, diabetes (suikerziekte) en nierafwijkingen. Wanneer je de afvalstoffen in je lichaam weg zijn, kunnen je organen zich gaan focussen op andere functies. Je lichaam heeft minder energie nodig om dingen op te ruimen en dus blijft er meer energie over voor jou!

Waar merk je aan dat je lichaam aan het detoxen is?

Detoxen

Het ontgiften gaat niet onopgemerkt aan je voorbij. Afhankelijk van de intensiteit van je detoxkuur en de hoeveelheid afvalstoffen in je lijf kunnen de effecten van detoxen op je lichaam verschillen.

In essentie houdt je lichaam een grote schoonmaak. Dat zal zeker niet onopgemerkt gaan. Je kunt bijwerkingen verwachten als: misselijkheid, diarree, duizeligheid, hoofdpijn, futloosheid, weinig eetlust, een veranderende lichaamsgeur en/of een geurende urine.

Al deze effecten zijn van tijdelijke aard. Soms kunnen deze symptomen je afschrikken, maar wees gerust. In de meeste gevallen is het binnen een paar dagen weg en daarna profiteer je ervan!

Is detoxen goed om af te vallen?

Ja! Absoluut. Tijdens een detox periode of een detoxkuur stop je met het eten en drinken van dingen die slecht voor je zijn. De verandering in je eetpatroon leiden tot gewichtsverlies. Zeker in het begin kan je snel 2-3 kilo kwijt raken omdat je je opgeslagen glycogeen opmaakt. Daarnaast zit er ongeveer 3 gram water per 1 gram glycogeen gekoppeld. Ook dat gewicht raak je kwijt.

Detoxen zorgt dus op de korte termijn voor extreem snel gewichtsverlies, maar als je na de detox periode hetzelfde eetpatroon weer integreert, zullen de kilo’s er weer net zo snel aan zitten!

Een van de dingen die je kunt doen om je detox proces te versterken is sporten! Als je hier een gewoonte van maakt en een gezonder eetpatroon aanhoudt, dan zul je naarmate de tijd vordert gewicht verliezen. Je zult vertrouwen moeten hebben in het proces en geduld is daarbij een schone zaak. Als het zo makkelijk was, liep bijna iedereen met een platte buik en een afgetraind lichaam rond!

Lees ook:  Festival make-up looks 2022

Detoxen en supplementen

Detoxproducten zijn er in overvloed. Als je een beetje research doet kom je al snel sapkuren, voedingssupplementen, laxeermiddelen, darmspoelingen, probiotica en matcha thee tegen.
Hoewel dit allemaal dingen zijn die kunnen werken, is het belangrijk dat je niet doorschiet in extreem gebruik. Wanneer je een te extreme detox van je lichaam eist, kan dit schadelijk zijn.
Het gebruik van darmspoelingen en laxeermiddelen, raden we dan ook af. Vertrouw op je lichaam en geef jezelf de tijd om het proces te doorlopen.

Wat we wel aanraden zijn supplementen die je zelf goed kunt doseren zoals: quercetine met vitamine C en probiotica in een combinatie met gezond eten en genoeg water drinken! Je kunt daarnaast groene thee of matcha thee drinken om je lever en je nieren te reinigen. Er zit ook al van nature quercetine in voeding. In onder andere bessen, appels, kappertjes, boerenkool, zoete aardappel, pruimen en rode ui komt deze sterke antioxidant van nature voor. Het is daarnaast raadzaam om geen eten met E-nummers te consumeren. Probeer zoveel mogelijk natuurlijk en onbewerkt voedsel te eten. Je kunt supplementen innemen als aanvulling op je dieet. Gebruik supplementen nooit als vervanging vóór je dieet!

Is detoxen goed voor je huid?

Ja, detoxen verbetert zeker de huid! Eigenlijk verbetert huid zichzelf, maar dit is extra zichtbaar bij een detox. Veel afvalstoffen worden afgevoerd door dit orgaan (ja de huid is een orgaan). Wanneer je detoxt, zal je huid dus minder afval hoeven af te voeren en is het beter in staat om een sterke huidlaag te genereren. Je zult minder last krijgen van gebruikelijke huidaandoeningen zoals acne, puistjes, droge en geïrriteerde huid en in veel gevallen vermindert het klachten van eczeem en psoriasis!

Je gezondheid staat centraal!

Het belangrijkste is dat je gezondheid tijdens dit proces centraal staat! Gezond detoxen doe je niet door je lichaam bloot te stellen aan een extremen. Detoxen is ontzettend gezond, maar doe het wel bewust. Overleg desnoods met een voedingsdeskundige of doe zelf goed research als je eraan wil beginnen!

Recent

Maybeline sky high mascara review: een eerlijk advies

Wat doet boksen met je lichaam?

De 10 beste Drunk Elephant bronzing drops dupes

De 10 beste zonnebrand voor acne huid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings