Boekentip: creatiever door meditatie

02/07/2019
550

De regisseur van onder meer Twin Peaks en Mulholland Drive wordt gezien als een van de meest creatieve geesten van onze generatie. In het onlangs in Nederland verschenen boek ‘Hoe vang je de grote vis?’ onthult hij het geheim achter zijn creativiteit: meditatie. Hij beschrijft hoe hij deze techniek inzet bij het maken van zijn films en hij geeft tips hoe jij dit kunt gebruiken bij het starten van je eigen bedrijf (mocht je dit willen natuurlijk). Via een live videoverbinding stelde influencer Lizet van Triet hem daarover vragen.

Schoonheid

Het is de ervaring van David dat het door alle drukte en stress steeds moeilijker is om creatief te zijn. Maar waar haalt hij de rust vandaan om echt goede ideeën te vangen? “Meditatie is een zeer eenvoudige en bewezen effectieve techniek om je lichaam en geest op te laden. Het voert je naar een oceaan van zuiver bewustzijn, van zuiver weten." Hij vergelijkt de geest met de golven van een oceaan: "Net als de golven kan je geest aan de oppervlakte ook zeer actief, onrustig en turbulent zijn. Je blijft maar malen en bijvoorbeeld denken aan alles wat je nog moet doen. Als je met een techniek je geest vrij zou willen maken van gedachten, dan is dat net zoiets als de golven willen stoppen. Dat lukt niet. Maar in de diepte van de oceaan heerst volledige rust. Zo mag je er ook vanuit gaan dat je geest aan de oppervlakte onrustig is, maar diep van binnen kalm en alert. Stil én wakker. Die toestand is er gewoon.” Hij geeft aan dat het een probleem kan zijn om daar te komen. "Maar meditatie geeft je toegang daartoe. Zo bereik je jouw innerlijke rust. Dat geeft een gevoel van geluk, van diepe schoonheid."

In ‘Hoe vang je de grote vis?’ onthult David Lynch het geheim van zijn creativiteit. Hij laat zien hoe hij meditatie deel heeft gemaakt van zijn dagelijks leven en hoe hij hierdoor op ideeën komt, ook als hij vastzit.

Creatiever

David is een gedreven meditatie-beoefenaar en doet dat al 33 jaar lang dagelijks tweemaal twintig minuten. Hij heeft nog nooit een dag gemist: "Ik merk dat meditatie stress vermindert, dat ik daardoor gelukkiger word en mijn potentieel zoveel mogelijk kan ontwikkelen. Hoe meer mijn bewustzijn wordt verruimd, hoe dieper ik kom. Mijn bewustzijn is de bron van mijn creatieve inspiratie.” In zijn boek deelt de wereldberoemde regisseur het geheim van zijn creativiteit en hij vertelt op welke manier hij ideeën naar het echte werk vertaalt. Daarnaast staan er interviews in die David had met de Beatles Paul McCartney en Ringo Starr. Beiden mediteren eveneens dagelijks. Paul McCartney daarover: “Het is mooi om over meditatie te spreken, maar als je het daadwerkelijk onderdeel maakt van het gewone leven, denk ik dat dat heel belangrijk is.” En Ringo Starr: “Meditatie geeft me de kans om mijn gedachten te stoppen en mijn hart tevoorschijn te laten komen. Zo heb ik het altijd ervaren, want mijn gedachten maken me soms stapelgek.” 

Lees ook:  Tropische smoothie met vers kokoswater

David Lynch.

Meer info over meditatie vind je op https://nl.tm.org/

Vond je deze blog interessant? Kijk dan ook eens naar onze blog over mannenbanen voor vrouwen!

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Meroda Changing Foundation review

Natuurlijke schoonheid: alles over wimpers

De top 10 beste zilvershampoo voor je haar!

Viral Charlotte Tilbury dupes én reviews

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings