
Als jij veel aandacht besteedt aan huidverzorging, heb je vast en zeker al eens van collageen gehoord. Collageen is namelijk een eiwit dat erg belangrijk is voor de stevigheid en structuur van de huid. Het heeft veel invloed op hoe jong en vitaal je eruitziet. Het is in de eerste plek een lichaamseigen stof die geleidelijk afneemt naarmate we ouder worden. Dit gebeurt ongeveer vanaf je vijfentwintigste.
Vanaf dat moment wordt de huid minder elastisch, kan de huid wat doffer ogen en kunnen er fijne lijntjes ontstaan. Dit hoort bij het verouderingsproces, maar er zijn gelukkig wel manieren om de effecten te verminderen.
De rol van collageen in onze huid
Om goed te begrijpen welke invloed collageen op de huid heeft, is het belangrijk om een beeld te krijgen van de opbouw van de huid. Je kunt deze verdelen in drie lagen, namelijk de epidermis (opperhuid), de dermis (lederhuid) en het onderhuids vetweefsel. Collageen komt voornamelijk voor in de dermis. Daar vormt het collageen een soort netwerk voor de ontwikkeling van nieuwe huidcellen. Andere belangrijke stoffen als elastine en hyaluronzuur kunnen hier hun werk doen.
Als de huid minder collageen heeft, wordt deze minder veerkrachtig en gevoeliger voor externe factoren als luchtvervuiling en uv-straling. En dergelijke factoren kunnen er op hun beurt weer voor zorgen dat collageen sneller wordt afgebroken.
Waarom het lichaam minder collageen aanmaakt
Het is onvermijdelijk dat de huid uiteindelijk minder collageen bevat. Zowel interne als externe factoren hebben invloed. Zo is het deels erfelijk bepaald, maar hebben ook hormonale veranderingen veel invloed. Vrouwen hebben hier met name last van tijdens de menopauze. Externe factoren die invloed hebben op het collageengehalte zijn uv-straling, stress, luchtvervuiling en roken.
Het aantasten van de collageenvezels: Deze factoren zorgen voor vrije radicalen die de collageenvezels aantasten. Daardoor kan de huid bij een ongezonde levensstijl sneller verouderen. Een gezonde levensstijl en een goede huidverzorgingsroutine kan helpen bij het behoud van collageen.

Hoe ga je het verlies van collageen tegen?
Het is uiteraard niet mogelijk om het verouderingsproces te stoppen. Toch kunnen we wel maatregelen nemen om het verlies van collageen te vertragen. Vooral een gezonde levensstijl is belangrijk. Zorg zo voor een evenwichtige voeding met veel antioxidanten, drink voldoende water en vermijd overmatige blootstelling aan de zon. Ook huidverzorgingsproducten kunnen een positieve invloed hebben. Kies bijvoorbeeld voor huidverzorgingsproducten met ingrediënten als retinol, vitamine C, hyaluronzuur en peptiden.
Deze stoffen staan bekend om de aanmaak van collageen te stimuleren en kunnen in combinatie zorgen voor een meer elastischere, egale en vollere huid. Belangrijk is wel om deze verzorgingsproducten consistent te blijven gebruiken. Wil je meer weten over de werking van collageen en effectieve verzorgingsproducten om huidveroudering tegen te gaan? Vichy schreef er een blog over.
De collageenproductie van binnenuit ondersteunen
Naast dat je huidverzorgingsproducten kunt gebruiken, is het ook mogelijk om de collageenproductie van het lichaam van binnenuit te ondersteunen. Veel mensen kiezen voor collageensupplementen, die vaak collageenpeptiden bevatten. Deze supplementen worden eenvoudig door het lichaam opgenomen en zouden kunnen bijdragen aan een verbeterde hydratatie, elasticiteit en huidstructuur. Houd er wel rekening mee dat ook voor supplementen geldt dat je ze consistent moet gebruiken voordat je de resultaten kunt merken.
Bescherm je lichaam tegen externe factoren
Tot slot is het ook van belang om het lichaam goed te beschermen tegen externe factoren. Blootstelling aan uv-straling is bijvoorbeeld een van de belangrijkste oorzaken dat collageen in de huid afneemt. Om die reden is het altijd aan te bevelen om zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken. Zelfs op dagen dat het bewolkt is. Andere externe factoren die invloed kunnen hebben op het collageengehalte zijn onvoldoende slaap en chronische stress.
Naast een goede huidverzorgingsroutine zijn dus ook bescherming, voeding en leefstijl erg belangrijk.