Waarom elke dag een kopje koffie en thee zo goed voor je is..

20/12/2018
362

Even een korte les over koffie: koffiebonen groeien aan bomen in meer dan vijftig landen over de hele wereld, waaronder Hawaï. De bonen worden gebrand en soms ook gemalen voor ze verkocht worden. Aangeschafte (gemalen) bonen worden vervolgens gekookt, gestoomd, geweekt en - als ze dat nog niet zijn- gemalen. Het verschilt erg per land en per cultuur hoe koffie wordt bereid en genuttigd.

In Nederland is de koffiecultuur enorm gegroeid de afgelopen jaren. In grote steden vind je op elke hoek van de straat een koffiebar en zelfs in huis gebruiken we luxe machines waarmee we verse bakkies zetten.

Thee

Ook thee is in populariteit gegroeid in Nederland. Waar we vroeger slechts zwarte, Earl Grey en vruchtenthee dronken, drinken we nu overheerlijke kruidentheeën die vanuit alle hoeken van de wereld komen.

En wist je dat meer dan twee derde van de wereld thee drinkt? Thee is gemaakt van bladeren van de struik Camellia sinensis. De bladeren laat men meestal een paar minuten in gloeiend heet water trekken. Je kunt thee ook koud serveren. Theeproducenten drogen en persen de bladeren om de olie eruit te halen. Of ze deze bladeren vervolgens een tijdje aan de lucht blootstellen (dit wordt ‘gisting’ genoemd) is geheel afhankelijk van wat voor soort thee zij willen produceren. Hoe langer de bladeren gegist worden, hoe meer cafeïne ze bevatten. Bij groene thee wordt er gebruik gemaakt van bladeren die helemaal niet gegist zijn. Hierdoor bevat groene thee vrijwel geen cafeïne. Zwarte thee is gemaakt van bladeren die het langst gefermenteerd zijn en bevatten dus het hoogste cafeïnegehalte. Het drinken van groene thee krijgt daarom de voorkeur boven zwarte thee. Zeker wanneer je gewicht wilt verliezen en een optimale gezondheid nastreeft.

Voordelen

Zowel koffie als thee kennen vele gezondheidsvoordelen. Je doet er daarom goed aan om van beide één a twee kopjes per dag te drinken. Het is niet alleen lekker en gezellig om de drankjes te nuttigen. Ze verlagen ook het risico op verschillende ziekten enorm:

#1 Overgewicht en obesitas

Wil je graag wat afvallen? Dan kan het helpen om caloriearme dranken te nuttigen. Natuurlijk water, maar ook koffie en thee helpen hierbij. Let wel: dit werkt alleen wanneer je je thee zonder suiker drinkt en je koffie niet voorziet van een dikke toef room. Als je suiker en room achterwege laat, kunnen koffie en thee je net die caloriearme boost geven die je nodig hebt.

#2 Kanker

Koffie en groene thee drinken zouden het ontwikkelen van borst- en prostaatkanker kunnen voorkomen. Andere theesoorten kunnen je beschermen tegen kankersoorten die de eierstokken en de maag aantasten. Onderzoekers denken dat de antioxidanten in thee, met name het antioxidant polyphenols, hiervoor verantwoordelijk zijn.

#3 Alzheimer

Deze aandoening valt de zenuwcellen (neuronen) van je hersenen aan. Daardoor leidt deze ziekte al snel tot geheugenverlies en veranderingen in je denkpatronen en gedrag. Koffie bevat antioxidanten die helpen bij het beschermen van deze neuronen. Groene thee bevat antioxidanten die voorkomt dat bepaalde eiwitten geclusterd raken – wat de oorzaak van deze ziekte blijkt te zijn.

Lees ook:  Populaire cosmetische ingrepen bij influencers

Belangrijk!

Het is en blijft belangrijk dat je niet te veel koffie of thee drinkt. Te veel cafeïne kan ervoor zorgen dat je erg angstig of geïrriteerd raakt. Ook kun je hierdoor minder goed in slaap komen. Tevens zorgt het ervoor dat je lichaam calcium niet meer goed kan opnemen, wat uiteindelijk zelfs tot botbreuken kan leiden (want: calcium houd je botten sterk). Geen idee hoeveel koffie en thee voor jou te veel is? Het kan per persoon erg verschillen hoe sterk je reageert op de cafeïne. Houd het daarom op maximaal drie cafeïne bevattende drankjes per dag. Vul dit aan met water en verse kruidenthee zoals verse munt of gemberthee, deze kun je zoveel drinken als je wilt.

Door: Anita Mulderij, www.jasperalblas.nl

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Top 10 beste bodylotion

Op deze manieren blijf jij lekker warm in de herfst en winter

Zo verleng je de houdbaarheid van je make-up

Welke jurkjes zijn een must-have voor in je kast?

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings