Gezonder door betere communicatie

13/08/2019
976

Je gezondheid wordt voor een belangrijk deel bepaald door geluksgevoelens en niet alleen door voldoende slaap en gezond eten, aldus Harville en Helen: “Het blijkt dat het hebben van goede relaties veel belangrijker is voor gezond oud worden dan onze cholesterol- of bloeddrukniveaus. En daar heb je zelf invloed op door op een andere manier te communiceren.” 

Echt luisteren, zonder oordeel

Helen: “Wij merkten in ons huwelijk dat wij niet altijd naar de ander luisterden en dat we veel ruzie maakten.  Dat was heel frustrerend. Door ons te gaan focussen op echt luisteren, zonder oordeel, verbeterde onze relatie enorm.” Zij zijn het lichtende voorbeeld van hun therapie: zowel tijdens het interview als tijdens hun lezing (bij de boekpresentatie, red.) was liefde en respect voor de ander duidelijk zichtbaar. Harville: “Als je jouw relaties – zowel privé als op het werk – verbetert, dan versterk je jouw gezondheid.” Dat stralen de Amerikanen ook uit: ondanks hun hoge leeftijd (beiden in de tachtig) zijn ze nog zeer vitaal en vol energie. Ze hebben een drive om hun manier van met elkaar omgaan aan anderen te leren. Daar had ook Oprah Winfrey baat bij: het redde haar relatie. En sinds kort wordt hun methode ook in Nederland verspreid. Helen: “Als je goed voor je relaties zorgt, dan werk je aan je eigen gezondheid. Je moet alleen wel weten hoe je dan het best kunt communiceren.”

Drie stappen

Als je de stappen van het stel volgt, dan voorkom je in de meeste gevallen onenigheid. Harville: “Zorg voor een veilige omgeving, dat wil zeggen dat de ander voelt dat hij mag zeggen wat hij wil vertellen. Respect voor elkaar is daarbij van wezenlijk belang. En voordat je inhoudelijk reageert op datgene wat de ander zegt, ga je dat eerst spiegelen. Dat wil zeggen dat je checkt of je het goed hoorde. De tweede stap is het valideren: zeg daarbij dat het vanuit het oogpunt van de ander zinnig is wat deze zegt. Daarna kun je jouw kant van het verhaal vertellen. Tot slot zeg je dat jij je het gevoel wat de ander heeft bij datgene wat die inbracht, kunt voorstellen. Als je op deze manier communiceert dan komt er onder andere dopamine vrij, wat ervoor zorgt dat je je blij en gelukkig voelt waardoor je de gezondheid positief beïnvloedt.”

Vermijd eenzaamheid

De therapeuten vertellen dat de mens een sociaal groepsdier is, gemaakt om in verbinding te leven. “Als je ouder wordt, blijkt de behoefte aan verbinding sterker te worden. Vaak doordat anderen en bepaalde bezigheden wegvallen. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid een gevaar kan zijn voor welzijn en gezondheid. Gelukkig getrouwde mensen blijken gemiddeld een betere gezondheid te hebben dan niet-getrouwden. Er komt bij de eerste groep minder ziekte en vroegtijdig overlijden voor. Ontstekingen hebben minder vat op mensen met een gelukkige relatie. Vandaar dat hun huid ook meer straalt.”

Laat je masseren!

Om eenzaamheid te verminderen kan bijvoorbeeld een regelmatige behandeling door een schoonheidsspecialist heel zinvol zijn. Uit onderzoek blijkt dat aanraking – zoals tijdens een gezichtsmassage – onder andere de bloeddruk doet dalen en de cholesterolwaarden verbetert. Helen: “Het is belangrijk dat je je dan veilig en gewaardeerd voelt en dat je met empathie tegemoet wordt getreden. Ook dat komt de gezondheid ten goede. Iedereen heeft verbinding nodig en wil ‘erbij horen’. ”

Tips:

  1. Luisteren zonder oordeel: leer aandachtig te luisteren en parkeer jouw eigen mening. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, verschillen mogen er zijn. Respecteer het anders-zijn van je partner/vriend/vriendin/kind. Bekijk de situatie eens van de andere kant.
  2. Ga spiegelen. Dit is het woord voor woord herhalen wat de ander zegt. Dat activeert neuronen in de hersenen waardoor je je emotioneel in de ander kunt inleven.
  3. Accepteer elkaars verschillen.
  4. Geef de ander regelmatig een compliment.

Lees ook:  Mindful eten en afvallen

Betere communicatie

Harville Hendrix en Helen LaKelly Hunt zijn de auteurs van het zojuist in het Nederlands verschenen boek ‘Krijg de Liefde die je wilt’ met de subtitel ‘Een gids voor het verbeteren van je relatie’. Het bevat achtergronden en uitleg over hoe het komt dat een relatie niet zo verloopt als dat jij zou willen. En er staan veel makkelijk uitvoerbare oefeningen in om je communicatie te verbeteren zodat je wel de liefde krijgt én houdt die jij wilt. 

Het boek is onder andere te koop bij Bol.com, Bruna en Bookspot.nl 

Een slechte relatie met je partner of je kinderen kan ontstekingen veroorzaken, net als onder meer psoriasis en hart- en vaatziekten. Aldus therapeutenkoppel Harville Hendrix en Helen LaKelly Hunt in het boek ‘Krijg de Liefde die je wilt’ dat onlangs in het Nederlands is verschenen.

Recent

Maybeline sky high mascara review: een eerlijk advies

Wat doet boksen met je lichaam?

De 10 beste Drunk Elephant bronzing drops dupes

De 10 beste zonnebrand voor acne huid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings