Nooit meer grijs haar?

01/02/2020
1160
grijs haren

Of je nu zestig jaar oud bent of dertig, vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven: grijs haar. Van de Nederlanders heeft 68% zelfs grijs haar, blijkt uit onderzoek van kappersorganisatie ANKO.

Onderzoekers van University College in Londen hebben de boosdoener ontdekt. We wisten al dat grijs haar wordt veroorzaakt door een gebrek aan de stof melanine, het pigment dat zorgt voor onze huids-, haar- en oogkleur. Maar nu blijkt voor het eerst dat een gen verantwoordelijk is voor de afname hiervan.

En die ontdekking kan wel eens een doorbraak betekenen in de cosmetische wereld, meent hoofdonderzoeker Kaustubh Adhikari. De professor stelt dat grijsheid in de toekomst kan worden vertraagd of zelfs voorkomen. Het wordt dan mogelijk om je haar- of oogkleur te veranderen zonder cosmetische ingreep.

Voorlopig kunnen de haarstylisten opgelucht ademhalen. Jubelend naar het onderzoekslaboratorium rennen voor een transformatie van je grijze coupe, heeft namelijk nog geen zin. Om een medicijn tegen grijs haar te ontwikkelen moeten de wetenschappers eerst meer onderzoek doen naar de werking van het gen. En dat is ook niet de enige veroorzaker van vergrijzing. Ook omgevingsfactoren als roken of stress spelen een rol.

Voor het onderzoek werd het dna van ruim zesduizend proefpersonen vergeleken met hun uiterlijke kenmerken.

Zo werden achttien haargenen ontdekt die invloed hebben op haarkleur, haardikte, of iemand krullen heeft of steil haar en een volle baard of vlassig sikje.

Bron: Anko/De Telegraaf

Lees ook:  Boekentip: creatiever door meditatie

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Rimpels op je bovenlip verminderen met fillers

4 onmisbare kledingitems tijdens de zwangerschap

De 4 must-have items voor elke vrouw!

Acne aanpakken: hoe doe je dat?

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings