Vegan, natuurlijk, biologisch... snap jij het nog?

15/07/2019
819

Helaas zijn dit geen beschermde termen, ze mogen dus naar willekeur gebruikt worden als er ook maar een natuurlijk of biologisch ingrediënt in zit. En bijna alle cosmetica die je tegenkomt zegt natuurlijk of biologisch te zijn. Nou ja, volgens het etiket dan hè? Judith Webber van Miracles by Stella zegt wel eens gekscherend “als er een citroen overheen gevlogen is, mag je al zeggen dat het ‘met natuurlijke geurstoffen’ is.”

Wat zit er nou eigenlijk in?

Maar….dit zegt helemaal niets over wat er verder allemaal in dat product zit. De samenstelling kan net zo goed helemaal chemisch zijn. En als je weet dat wat je op je huid smeert, in je lichaam terecht komt, kan het zijn dat je daar niet zo vrolijk van wordt.

Vegan?

Ook de term vegan wordt overal opgeplakt. En dat zal ook echt wel kloppen, want het is een term die je niet zomaar mag gebruiken, maar...het zegt niets over de samenstelling. Ook hierbij geldt dat een product 100% synthetisch kan zijn en toch vegan. Dat heeft namelijk helemaal niets met elkaar te maken. Vegan is immers niet hetzelfde als plantaardig. Vegan betekent alleen maar dat er geen dierlijke elementen gebruikt worden. Een loze kreet dus in veel gevallen.

Etiket snel gelezen

Dat is jou als consument iets op de mouw spelden. Want als je snel een etiket leest – en dat doen de meeste mensen, dan denk je een product te kopen dat goed is voor jou en minder belastend voor het milieu. En dat is dus niet per sé zo.

Waar kun je dan wél op letten? 

Tip een: Kijk naar keurmerken. Biologisch, Vegan, Organic, Eco, dat zijn termen die in het keurmerk behoren te staan. Keurmerken, die krijg je niet zomaar, daar moet een merk wat voor doen. 

Tip twee: Ook kun je op de website kijken van het betreffende merk, merken die transparant zijn in wat er allemaal in hun producten zit en waarom, zijn (nu) nog een zeldzaamheid. Dit zegt veel. Als er niet staat dat het 100% of puur natuurlijk is, dan is dat niet. Laat je niets op de mouw spelden, het gaat tenslotte om jouw welzijn.

Tekst met dank aan Judith Webber van Miracles by Stella – puur natuur & vegan verzorging met liefde gemaakt, www.miraclesbystella.com.

Misschien leuk om te weten, binnenkort testen we de verzorgende producten van Miracles by Stella, houd onze site en Facebookpagina dus goed in de gaten!

De producten van Miracles by Stella.

Lees ook:  Geïrriteerde huid na het ontharen?

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Seizoensgebonden make-up look voor je bruiloft

De voordelen van shilajit voor vrouwen

Hoe verminder en verwijder je rimpels, onze tips!

Dikker haar krijgen? Dit is de ultieme gids!

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings