Alles dat je wilt weten over krab acne

17/06/2020
1021

De naam ‘Acne excoriée des jeunes filles’ suggereert dat alleen jonge meisjes deze vorm van acne hebben, maar ook jongens en jongvolwassen kunnen deze huidproblemen ontwikkelen. Het ontstaat vaak in de puberteit wanneer iemand jeugd acne krijgt en regelmatig begint te krabben aan de huid

Grote impact

De emotionele en psychosociale impact van elke vorm van acne bij jongeren is ontzettend groot. Het zelfbeeld krijgt een behoorlijke deuk, waardoor depressieve gevoelens de overhand krijgen. De invloed van de kwaliteit van leven is juist in deze fase ontzettend belangrijk. Depressieve gedachten en gevoelens, onzekerheid, machteloosheid, angst en stress kunnen leiden tot dwangmatig krabben zodra er ook maar een klein plekje of puntje op de huid voelbaar is.

Waar bevindt zich de krab-acne

Voorkeursplaatsen zijn gezicht, rug, schouder, hals en decolleté, maar ook armen en benen moeten het ontgelden. Het begint meestal onschuldig als je achter de laptop zit, aan het lezen bent, of tv kijkt en onwillekeurig de huid aanraakt. Iedereen kent dit fenomeen. Je voelt een oneffenheid en je blijft eraan voelen en pulken totdat het weg is, of niet. Volkomen onschuldig, het overkomt ons allemaal. Totdat het dwangmatig gaat worden. 

Beschadigingen

Bij krab acne wordt de huid met een vergrootspiegel meerdere malen per dag geïnspecteerd op minuscule onvolkomenheden. De kleinste oneffenheid wordt tot bloedens toe met de nagels of - erger nog - met naaldjes, pincetten en schaartjes verwijderd. Hygiëne hierbij vaak over het hoofd gezien. De drang om de pukkel te verwijderen is groter dan het onder ogen zien van de consequenties. Door herhaaldelijk de huid op dezelfde plaats te beschadigen kunnen er flinke infecties ontstaan. Dit heeft blijvende littekenvorming en hyperpigmentatie tot gevolg. Bacteriën, virussen en schimmels grijpen hun kans om zich te vermenigvuldigen in de open wondjes, waardoor nog meer ontstekingen ontstaan.

krab acne

Sommige mensen pulken en krabben zo veel aan hun huid, dat ze een vorm van acne ontwikkelen.

Diepere infecties door krabben

Kortom: algehele malaise en het immuunsysteem draait overuren om het lichaam te beschermen tegen diepere infecties. Soms zijn de beschadigingen zo diep dat er geen enkele pigmentatie meer te zien is en de huid plaatselijk lichtroze tot wit kleurt. De nagelafdrukken worden permanent in de huid gegrift. Niets blijft gespaard bij krab acne: korstjes, wondjes die net aan het genezen zijn, moedervlekken, puistjes en mee-eters zijn allemaal ‘dankbare objecten’ om het vervelende (stress) gevoel op dat moment weg te pulken. Ook de lippen moeten het vaak ontgelden. Elk velletje wordt losgetrokken waardoor de lippen en de huid rondom de mond in een constant ontstekingsstadium verkeren.

Pijn is fijn

Het friemelen, krabben en drukken in de huid geeft aan de patiënt een voldaan en gelukzalig gevoel. Al kan daardoor een permanente beschadiging en zelfs verminking van de huid ontstaan. De pijn maakt plaats voor opluchting en tijdelijke rust. Het lijkt of er tijdens het krabben endorfine en dopamine vrijkomt die een bepaalde pijnstillende werking uitoefenen (hier wordt ook daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek naar gedaan). En het blijft niet bij deze handelingen alleen. Nee, er wordt flink gescrubd en schoongeboend, waarna het gehele gezicht met alcohol wordt gedesinfecteerd. Gevolg: een overmatig droge, gevoelige en dunne huid die zeer ontvankelijk is voor infecties. 

Lees ook:  Persoonlijke verzorgingsroutines op basis van jouw levensstijl

Kenmerken skin picking/acne excoriée des jeunes filles

 • Strakgetrokken huid, zeer droog aanvoelend, plaatselijk rozerode plekjes met veel nerfjes omgeven door een normaal huidbeeld. Lijkt een beetje eczeemachtig.
 • Diverse vlekken en plekken, variërend van wit naar roze, blauw, lichtbruin tot donkerbruin.
 • Onregelmatig erytheem, van wit naar vuurrode, donkere plekken.
 • Bij de getinte tot donkere huid ontstaat kleurverandering van de huid, van paarsachtig naar donkerbruin neigend met wit-roze plekken daar waar ernstige en diepe wondjes zijn gemaakt.
 • Onregelmatige huidstructuur met ovale en ronde verdiepte beschadigingen.
 • Wondjes in geïnfecteerde en half genezen staat, waar de korstjes al regelmatig zijn verwijderd.
 • Krab laesies (beschadigingen, red.) gekenmerkt door lange, rode en vaak vurige strepen.
 • Op sommige plaatsen zijn er helemaal geen poriën meer, op andere plaatsen komen ze als verheven rode puntjes boven het huidoppervlak.
 • Littekens in allerlei vormen en structuren.
 • Amper mee-eters, die worden zo snel mogelijk verwijderd.
 • Wisselende stadia in genezingsproces van een wondje door voortijdig afkrabben van een korstje. 

Acne

Vicieuze cirkel

Het is dus één grote vicieuze cirkel waarin iemand terechtkomt. Uiteindelijk kan dit ontaarden in een OCS, Obsessieve-compulsieve Stoornis, een psychische aandoening die in het DSM-V gecategoriseerd wordt. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, een van oorsprong Amerikaans handboek voor gedragsstoornissen. Een verwante stoornis is het excessieve nagels bijten waarbij tot op de levende laag de vingers worden afgekloven, evenals trichotillomanie waarbij men de haren zo strak om elkaar heen draait of uittrekt dat er blijvend kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. Ook al weet iemand rationeel dat er blijvend letsel kan ontstaan, er kan geen weerstand aan worden geboden. Gedragstherapie door een psycholoog is de beste optie om deze vorm van Body Dismorphing Disorder te beteugelen.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Meroda Changing Foundation review

Natuurlijke schoonheid: alles over wimpers

De top 10 beste zilvershampoo voor je haar!

Viral Charlotte Tilbury dupes én reviews

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings