De oorzaak van gistpuistjes

27/10/2022
1642
gistpuistjes

Het vecht-of-vlucht mechanisme van ons lichaam heeft een aantal fysieke gevolgen wanneer we gestrest zijn. Het komt vaak voor dat mensen onder stress meer cortisol en adrenaline ervaren dan normaal, wat leidt tot acne en puistjes. Deze hormonen verhogen ook de olieafscheiding en verstoppen de poriën. Naast stress kunnen ook externe factoren zoals weersveranderingen, vochtigheid en zelfs hormonale aanpassingen schimmelinfecties veroorzaken. Voor of na de menstruatie of tijdens de menstruatie, wanneer je hormonale onevenwichtigheden hebt, zijn gistpuistjes moeilijk te behandelen en pijnlijk. Aan de achterkant zijn ze moeilijk te genezen.

Herkennen van puistjes

Pityrosporum of malassezia schimmels kunnen pityriasis folliculitis veroorzaken, ook bekend als kappersjeuk of tinea barbae. Zij zijn de boosdoeners achter gist dermatitis. Deze aandoening wordt veroorzaakt door overmatige warmte en vochtigheid of door een schimmel die bekend staat als pityrosporum of malassezia. De schimmels pityrosporum en malassezia gedijen goed in een warme en vochtige omgeving. Dit verschijnsel doet zich voor in tropische klimaten en gebieden met hoge temperaturen. Deze schimmel kan zich ook op de huid ontwikkelen. Het komt het meest voor bij mensen met een vette huid. Iemand met een vette huid kan daardoor rode puistjes krijgen. Deze schimmel kan zich ook verspreiden en andere delen van het lichaam besmetten.

Wat zijn de oorzaken

Een puistjesvriendelijke omgeving wordt gecreëerd door een vette huid. Mensen met een vette huid krijgen vaker puistjes in hun gezicht en hals. Vrouwen hebben vaker puistjes vanwege hun genen, omdat hun gezicht meer olie bevat dan andere delen van het lichaam. Bacteriën en gist gedijen goed op een vette huid, omdat het een ideale omgeving creëert. Personen met puistjes hebben meer kans om zich te ontwikkelen vanwege hun erfelijke eigenschappen. Als gevolg van hun genen kunnen personen met puistjes een grotere kans hebben om ze te krijgen. Omdat een vette huid meer kans heeft op puistjes dan een droge huid, kunnen alcoholische dranken, cafeïne, sigaretten en steroïden puistjes veroorzaken. Het is mogelijk dat je vatbaarder bent voor puistjes dan anderen. Puistjes kunnen veroorzaakt worden door hun genen. Hoewel iedereen wel eens puistjes krijgt, heeft een vette huid veel meer kans op puistjes dan een droge huid. Een aantal oplossingen tegen een droge huid lees je hier.

Zo behandel je gistpuistjes

Veel suiker, geraffineerde koolhydraten en bewerkt voedsel zijn allemaal tekenen van te veel suiker. Een teveel aan mannelijk hormoon (androgenen) in het lichaam veroorzaakt acne (5). Een suikerrijk dieet kan je huid overmatig vet en verstopt maken, wat bijdraagt tot puistjes (5). De huid kan overmatig plakkerig of verstopt raken als je te veel suiker consumeert (5). Een slecht dieet kan leiden tot meer puistjes (5). Je moet tea tree olie in de juiste hoeveelheden consumeren om puistjes te elimineren (5). Je moet voorkomen dat tea tree olie wordt vervangen door te veel eiwitten (5). Tea tree olie, waarvan bekend is dat het bacteriën doodt, is een goed voorbeeld van zo'n voedingsmiddel. Lees de nieuwste berichten hier op deze website.

Lees ook:  Hoe je een gezonde en glanzende huid kunt behouden!

Vond je deze blog interessant en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “de invloed van zonlicht op haren"

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Rimpels op je bovenlip verminderen met fillers

4 onmisbare kledingitems tijdens de zwangerschap

De 4 must-have items voor elke vrouw!

Acne aanpakken: hoe doe je dat?

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings