Acne bij 85% van de jongeren

04/01/2019
654
acne jongeren

Acne is een ontsteking van de talgklieren, die uitmonden in de haarfollikel. De aandoening kan op plaatsen van het lichaam voorkomen waar veel talgklieren zitten, zoals het gezicht, op de rug, schouders, borst, bovenarmen, billen, in de hals en in de nek. Acne wordt gezien als een goedaardige huidaandoening, maar kan op mensen die hier last van hebben, een grote emotionele en psychische impact hebben.

Ontstaan

Maar hoe ontstaat acne nu eigenlijk? Tijdens de puberteit maakt het lichaam meer testosteron aan, waardoor de sebumproductie toeneemt. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden daardoor groter en produceren meer en dikkere talg. De haarfollikels kunnen verstopt raken waardoor talg zich ophoopt en comedonen ontstaan. In de talgklieren zitten naast talg ook veel bacteriën, waaronder de Propionibacterium acnes (p.acnes) bacterie. In de zuurstofarme, verstopte talgklieren kan deze bacterie zich snel vermenigvuldigen. De talgklier zet steeds verder uit. Op den duur wordt de follikelwand aangetast en barst open. Hierdoor komen talg, bacteriën en irriterende vetzuren terecht in de omliggende huid, met een ontstekingsreactie als gevolg. Dit leidt tot puistjes en bij hevige ontstekingen zelfs cysten die ernstige littekens kunnen achterlaten.

Invloed

Factoren die invloed hebben op de acne zijn het klimaat, een verstoorde darmflora, vitaminetekort (pantotheenzuur en biotine, vitamine B12), erfelijkheid, medicijnen en voeding (te veel zuivel, te veel suikers). Ook stress kan acne verergeren.

Wat te doen?

En dan nu de belangrijkste vraag: wat kun je eraan doen? In veel gevallen gaat acne na de puberteit vanzelf weer over. De schoonheidsspecialist kan met een oppervlakkige of dieptereiniging en/of peelings ervoor zorgen dat de acne onder controle blijft en dat er zo min mogelijk blijvende schade aan de huid ontstaat (acnelittekens). Ook verandering van je voedingspatroon kan de acne verminderen (minder suikers, minder zuivel). Het kan helpen om je zuivelinname te verminderen en voeding met een hoge glycemische index (bijvoorbeeld pasta gemaakt van wit meel en rijst) te laten staan. Ook suikerrijke energydrinks kun je beter laten staan.

Ga naar de huisarts

Tot slot nog even dit: blijf met je handen van je gezicht! Je vingers en nagels bevatten bacteriën, ga je daarmee aan je puistjes zitten, dan maak je het niet bepaald beter… En heb je veel last van je acne, aarzel dan niet om een afspraak te maken bij de huisarts, hij of zij kan je doorverwijzen naar een dermatoloog om de acne nog grondiger aan te pakken met medicatie.

 

Meer lezen over acne? Ga dan naar: https://www.huidinfo.nl/a/acne/

Lees ook:  Tape hooikoorts: ervaringen, tips en alternatieven voor allergieën

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Welke schoenen bij welke outfit?

Haar opsteken met vlecht: 6 ideeën

Haar half opsteken: hoe doe je dat? 

Het eeuwenoude schoonheidsritueel: de Marokkaanse hammam

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings