Niet wachten op symptomen: het belang van preventieve gezondheid

16/06/2023
353
preventieve gezondheid

Meestal voel je het aan je lichaam wanneer er iets niet in orde is. Misschien voel je een pijntje, voel je je extra vermoeid of zijn er andere lichamelijke klachten waar je mee kampt. Voor veel mensen is dit een teken dat ze een arts moeten bezoeken. Preventieve gezondheid maakt het grootste deel uit van het werk van een arts. Hoewel je lichaam vaak laat blijken dat er iets niet klopt, kunnen bepaalde ziekten of blessures ook onopgemerkt blijven. Dit is een naar idee, want je wilt voorkomen dat het op een dag te laat is om het probleem te verhelpen. Daarom kun je ervoor kiezen om een preventief onderzoek te laten uitvoeren. Hierbij wordt er duidelijk waar jouw lichaam gevoelig voor is, zodat je op tijd kunt handelen. Ben je benieuwd wat zo’n onderzoek voor jou kan betekenen? Lees vooral verder. 

Ontdek waar jouw risico’s liggen

Het kan zo zijn dat je gevoeliger bent voor bepaalde ziektes door je genen. Dit kan zorgen of onzekerheden veroorzaken. Je kunt door middel van een DNA-onderzoek achterhalen waar jouw gevoeligheden liggen. Op het gebied van ziektes en aandoeningen wordt er alleen gekeken naar ziektes waar je zelf invloed op kunt hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld gevoeligheden voor hart- en vaatziekten gedetecteerd worden, maar er wordt niet gekeken naar eventuele verhoogde risico’s op kankersoorten. Op het moment dat je weet dat je extra risico loopt op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, kun je preventief bewuster met voeding om leren gaan. Een afgetraind lichaam is misschien wat extreem, maar veel van de bijbehorende levensstijl kan wel helpen bij je gezondheid.

Verschillende soorten onderzoeken

Je kunt kiezen uit verschillende preventieve gezondheidsonderzoeken. Zo kun je dus bijvoorbeeld voor een DNA-onderzoek kiezen. Hierbij wordt er gekeken naar genetische informatie. Naast gevoeligheden voor ziektes en aandoeningen, wordt er ook gekeken naar: voedingsintoleranties, gevoeligheid voor medicijnen en enzymwerking. Op basis van deze informatie kun je – preventief – aanpassingen in je leefstijl maken. Een bodyscan is een andere onderzoeksvorm die je kunt kiezen. Hierbij worden vijf gerichte MRI-scans gedaan. Op basis van deze scans kun je zien hoe gezond je bent. Ook dit onderzoek spoort risicofactoren en aandoeningen op. De bodyscan kan uitgebreid worden door er andere onderzoeken aan toe te voegen. Zo kun je er bijvoorbeeld ook een laboratoriumonderzoek, cardiologisch of dermatologisch onderzoek aan toevoegen voor meer informatie.

Onderzoek bij specifieke pijnklachten

Het kan best zo zijn dat je pijn op een specifieke plek hebt. Het is erg frustrerend wanneer je niet weet waar die pijn vandaan komt. Dan wordt het namelijk nog moeilijker om deze pijn te behandelen. Gelukkig kun je een plaatselijke MRI-scan uitvoeren. Bijvoorbeeld een MRI-scan knie. Hierbij wordt er specifiek gekeken naar je knie, als je daar last van hebt. Het kan erg goed zo zijn dat de MRI-scan in staat is om de oorzaak van het probleem op te sporen. In dat geval weet je dus waar het probleem ligt. Dit kan helpen bij het zoeken naar een oplossing en het kan je rust bieden om te weten waar de pijn vandaan komt. Er zijn niet alleen gerichte scans voor de knieën: ook andere lichaamsdelen kunnen onderzocht worden. Preventieve gezondheid is erg belangrijk! Wacht dus niet bij kwaaltjes.

Lees ook:  De ultieme gids voor het dragen van oorbellen

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Top 10 beste bodylotion

Op deze manieren blijf jij lekker warm in de herfst en winter

Zo verleng je de houdbaarheid van je make-up

Welke jurkjes zijn een must-have voor in je kast?

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings